(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
wiet stekken in water

Wist je dat je wietplanten heel gemakkelijk en snel kunt stekken in een beker water? Wiet stekken in water is zelfs de gemakkelijkste manier om stekken te verkrijgen. Je hebt er geen stekkenpoeder of -gel voor nodig, en het is de voordeligste manier om je wietplanten te vermeerderen. 

Wanneer je een heerlijke wietsoort hebt gekweekt waar je wel pap van lust, dan wil je die waarschijnlijk nog wel eens kweken. Je kunt er dan nieuwe zaadjes van kopen maar dat kost je weer geld, en daarmee ben je ook niet gegarandeerd van exact dezelfde wietplant (hetzelfde fenotype). Maak je echter stekken van de plant dan heb je een exacte kopie, die dus ook precies dezelfde wiet produceert. En ook nog eens helemaal gratis als je wietstekken maakt in een kopje water.

Wietplanten stekken lijkt wellicht een moeilijke aangelegenheid maar is in feite net zo eenvoudig of zelfs makkelijker dan het laten ontkiemen van een wietzaadje. En helemaal wanneer je stekken maakt in een kopje met water, want eenvoudiger kan het eigenlijk niet.

Wiet stekken snijden

Neem een stek van een centimeter of tien, die wortelen het beste. Foto: Skyliz, Shutterstock

Wat heb je nodig?

De materialen die je nodig hebt om op deze manier stekken te maken heb je waarschijnlijk al in huis. Je hebt namelijk geen aquariumpomp bij nodig, of andere gespecialiseerde materialen. Misschien dat je even naar de drogist of apotheek moet voor een steriel mesje maar dat is dan ook alles. Dit zijn de rest van de benodigdheden.

  • Een niet doorzichtige beker (geen glas dus)
  • Water (pH 5,8 tot 6,2 of Spa Blauw)
  • Aluminiumfolie
  • Een steriel scheermes of chirurgisch mes
  • Een wietplant om je stek vanaf te snijden
  • Minerale groeivoeding (optioneel)
  • Stekpoeder of stekkengel (optioneel)

Moederplant

Om wietplanten überhaupt te kunnen stekken, heb je natuurlijk ook een wietplant nodig om mee te beginnen. Dit kan een wietplant zijn in de groeifase, maar het kan ook een bloeiende wietplant zijn. Stekken van een wietplant in de groeifase zullen echter wel sneller wortels krijgen, en kun je daarna direct verder laten groeien.

Stekken van bloeiende wietplanten doen er meestal wat langer over om te wortelen. Dit komt omdat ze naast het wortelen ook nog terug in de groeifase moeten komen (reveggen). Dit betekent dat ze eerst een paar weken een wat vreemd groeipatroon doormaken, waarbij ze vele zijtakken produceren en éénvingerige bladeren aanmaken. Dit kan echter ook een voordeel zijn, als je een wietplant wil met een bossige structuur. Stekken maken van bloeiende wietplanten wordt dan ook wel monstercroppen genoemd.

Water voor wietstekken

Kraanwater is prima om wietplanten in te stekken maar ze zullen wel beter wortelen wanneer dat een pH-waarde tussen de 5,8 en 6,2 heeft. Als je een pH-meter (of deze voordelige pH-testkit) hebt dan kun je dit zelf aanzuren met pH-min, azijn of wat citroensap. Heb je geen pH-meter dan kun je ook gewoon Spa Blauw gebruiken, want dat heeft altijd een pH-waarde van 6,0.

Optioneel kun je ook wat minerale groeivoeding aan het water toevoegen, maar gebruik dan wel een lichte of halve dosering, of de hoeveelheid die op de fles wordt aangeraden voor zaailingen. Het voordeel van de voeding is dat je stekken dat dan meteen kunnen opnemen zodra er een wortel groeit.

Een andere optie is om stekkenpoeder of stekkengel te gebruiken maar dat heeft niet veel toegevoegde waarde voor deze manier van wiet stekken in water. Stekkenpoeder of stekkengel bevat plantenhormonen die de wortelvorming versnellen. Het helpt enorm als je de stekken in aarde of een ander medium laat wortelen, maar in water spoelt het er eigenlijk direct af.

Wiet stekken in water, aan de slag!

Als je alle benodigdheden bij elkaar hebt kun je beginnen. Vul de beker voor een kwart met het water en dek de bovenkant af met een stukje aluminiumfolie. Eventueel kun je de folie even vastzetten door er een elastiekje omheen te doen.

Nu snij je een stekje van je moederplant, onder een hoek van ongeveer 45 graden en liefst vlak onder een node. De hoek van 45 graden vergroot het wondoppervlak waar straks de wortels zullen ontstaan, en uit een node groeien wortels het makkelijkste. Neem een stek van ruwweg een centimeter of tien en kies een gezonde tak om de stek van te snijden. Nu moet je de stek even prepareren, dus snij met je mesje alle zijtakken, behalve de twee bovenste eraf.

Na het snijden en prepareren van de stek, is het belangrijk om die direct en meteen in het water te zetten. Wacht je namelijk te lang, dan komt er lucht bij het snijwondje, en kan die uitdrogen. Prik dus snel met een satéstokje of ander puntig voorwerp een gaatje in het aluminiumfolie (net iets kleiner dan het stammetje van je stek), en steek de stek vervolgens meteen door het gaatje in de beker en in het water.

Warmte, luchtvochtigheid en licht

Nu ben je in principe klaar met het maken van je stek, en kun je de beker met stek op een lichte en warme plaats zetten met een hoge luchtvochtigheid, om te wortelen. Een lichte en warme plaats op de vensterbank is oké, maar zorg er wel voor dat je stekje minstens 16 uur in het licht staat. Hiervoor zul je je stek meestal moeten bijlichten maar dat kan met een eenvoudige LED, spaarlamp of een TL-balk.

wiet stekken in water

Gebruik aluminiumfolie om de stekken op hun plaats te houden, en de nieuwe wortels af te schermen van licht.

Het helpt als de luchtvochtigheid hoog is tijdens het stekken in water. Zet de bekers met de stekken daarvoor bijvoorbeeld in een minikas of transparante opbergbox. Het duurt twee tot drie weken voor je stek geworteld is. Check om de dag even of de stek nog in het water zit, en vul het water zonodig aan. Stekken doen het niet goed in een te koude omgeving, dus zorg voor een aangename temperatuur. Als je de luchtvochtigheid hoog houdt heb je nog meer kans op succes.

Als je ziet dat je stek een aantal mooie worteltjes heeft gevormd kun je hem voorzichtig overplaatsen in een potje met aarde.

Veel succes met het stekken van je wietplanten in water!

(advertentie)