(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Monstercroppen. Wel eens van gehoord? Het is een manier om een plant te krijgen met belachelijk veel vertakkingen. Ideaal om mee te scroggen dus of om gewoon af te bloeien. Het mooie is dat je ze krijgt door stekken te nemen van je bloeiende planten dus die moeders kunnen de deur uit.

De reden waarom je bij monstercroppen zoveel meer kan oogsten is door de enorme hoeveelheid vertakkingen die de kloon zal aanmaken. Het worden dikke bossige struiken die vol zitten met takken en later dus toppen. De methode klinkt wellicht een beetje raar in je oren omdat je stekken moet nemen van bloeiende planten, maar is in feite een zeer effectieve methode die je oogst exponentieel kan vergroten als je het goed doet.

  • Meer oogst, monsters van planten met belachelijk veel vertakkingen.
  • Nooit meer stekken kopen, die maak je voortaan zelf.
  • Geen moederplant nodig, en altijd planten voor een nieuwe cyclus

1maandoud

Deze plant is een monstercropstek van een maand oud

Stekken van bloeiende planten

Bij het monstercroppen neem je stekken van planten die bijna drie weken in bloei staan. Neem wel genoeg stekken want ze zullen niet allemaal aanslaan, maar als je je stekken van de lager gelegen takken neemt heb je het meeste kans op succes. Deze takken zijn nog flexibel en zacht en zullen eerder gaan wortelen, dus de grote toppen mag je laten zitten en lekker oproken, zo maak je van dieven dus (ook wel lollypoppen) gewoon monsterplanten!

Hoe je ook je stekken maakt, dat maakt niet uit. Maar wat wel een heleboel uitmaakt bij het monstercroppen is dat je de stek stimuleert om weer in de vegetatieve, of groeifase te gaan. Daarvoor zet je de stek minimaal onder 18 uur licht, 20 of zelfs 24 uur mag ook. Je stek heeft niet enorm veel licht nodig dus gebruik gerust een TL of iets dergelijks. Door kleine topjes van de stek te verwijderen stimuleer je hem nog meer om weer in de groeifase te gaan, maar laat de bovenste top in je stekje zitten.

gemonstercropped

Zet je stekken in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en een aangename temperatuur, zoals een propagator maar ventileer wel goed, om schimmel te voorkomen. Wanneer de stek aanslaat zet hem dan over in de aarde of je hydrosysteem maar zet hem niet meteen onder een 600 Watt of hang die hoog als je niets anders hebt. Houd er rekening mee dat stekken niet van al te grote veranderingen houden dus zorg voor een geleidelijke overgang. Dit geldt voor de temperatuur, de voeding en de luchtvochtigheid.

In het begin zullen stekken van bloeiende planten er waarschijnlijk niet mooi uitzien maar dit is tijdelijk. Zodra je ziet dat ze groeien kun je wat scrog technieken toepassen om nog meer vertakkingen te krijgen. Als je met succes stekken maakt van bloeiende planten zoals we hierboven uitleggen, krijg je gezonde bossige en brede planten met superveel toppen en vertakkingen, zelfs als je daarnaast helemaal niet meer gaat scroggen. Toppen is bij deze techniek trouwens helemaal overbodig.

(advertentie)