(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zult het waarschijnlijk weleens gehoord hebben: ‘Nederland is een stekkenland’. Tenminste, als je de old school kwekers mag geloven, want het kweken van wietplanten uit zaad wint al jaren terrein. Dat is zeker niet zonder reden. Wietzaden hebben namelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van stekken.

Vroeger, toen wietkwekers in Nederland nog niet zo opgejaagd werden en je in de coffeeshop de simpele keus had uit Skunk, White Widow, Powerplant en misschien een Amnees, waren stekken vrijwel automatisch the way to go. Je kon ze vrij gemakkelijk krijgen, vaak via een van de vele growshops en ze vrijwel direct in bloei zetten in een old school Sea Of Green opstelling. De stekken waren handig want je hoefde geen mannelijke planten op te kweken. Al jaren winnen gefeminiseerde wietzaden echter aan populariteit, en wel om de volgende 10 redenen.

1. Meer keuze aan wietsoorten

Wellicht het grootste voordeel van wietplanten uit zaad ten opzichte van stekken, is de enorme keuzevrijheid die zaadkwekers hebben. Zeker wanneer je bijzondere en nieuwe genetica wil kweken kom je al snel op zaad uit. Er zijn ontzettend veel zadenbanken, en allemaal hebben ze een uitgebreide menukaart. Dit in tegenstelling tot stekken. Daarmee ben je toch afhankelijk van de soort die een stekkenboer op dat moment heeft. Als je überhaupt al een stekkenboer kent…

Wietzaden ontkiemen is makkelijk en je hebt een oneindige keus aan wietsoorten. Foto: Noppadon stocker, Shutterstock.com

2. Wietzaden zijn goedkoper

Wietzaden zijn een stuk goedkoper dan stekken. Dat komt omdat degene die jou stekken verkoopt een groot risico loopt, en daar betaal je voor. Wietzaden koop je voor 4 tot 6 euro per stuk terwijl het hele opjaagbeleid van onze overheid de stekkenprijs op sommige plaatsen heeft opgedreven tot 7 tot 9 euro per stuk.

3. Zaadjes zijn discreter

Wie vanuit zaad kweekt heeft met niemand iets te maken. Je kunt ze online kopen, of gewoon een winkel inlopen en anoniem een paar eersteklas wietzaden aanschaffen. Met stekken is dat wel anders, je moet een stekkenboer aanspreken of via via achter een contact zien te komen. Vervolgens moet je ergens afspreken om de koop te sluiten met alle risico’s van dien.

4. Geen mannelijke planten

Wie met gefeminiseerd zaad wietplanten kweekt hoeft zich absoluut geen zorgen te maken over mannelijke wietplanten. De gefeminiseerde zaden zijn tegenwoordig zo algemeen geworden dat er van iedere soort wel een gefeminiseerd zaadje te koop is. Vroeger was dat niet zo en hadden alleen stekkenkwekers dit enorme voordeel. Tegenwoordig hoef je zaden vanwege mannelijke planten echt niet meer te laten liggen.

5. Sterkere wietplanten

Een stekje is een afgesneden stukje plant dat wortels heeft gevormd. Deze groeien horizontaal vanuit het steeltje maar hebben hierdoor geen penwortel. De penwortel is exclusief voorbehouden aan zaadplanten, het is het eerste worteltje van een pas ontkiemd wietzaadje en groeit recht naar beneden. Dit maakt zaadplanten sterker en zet ze steviger verankerd in de grond dan wietplanten uit stekken.

Een wietplant uit zaad is sterker dankzij zijn penwortel

Een wietplant uit zaad is sterker dankzij zijn penwortel.

6. Ook autoflowers

Wil je autoflowers kweken dan kun je helemaal niet om wietzaden heen. Omdat een autoflower namelijk een vaste levenscyclus heeft, kun je daar geen stekken van nemen. Kweektechnisch gezien misschien nog wel, maar de nieuwe stek zou tegelijk met de moederplant afbloeien. Stekken van autoflowers bestaan om deze reden ook niet. Met zaad heb je daarentegen een ruime keus aan autoflowers. Bovendien komen er ook steeds meer autoflower wietsoorten bij, en zijn er tegenwoordig ook soorten die je alleen maar als autoflower kunt krijgen.

7. Geen ongedierte

Wanneer je stekken koopt van een andere kweker koop je vaak ook zijn ongedierte mee. Stekken dien je daarom altijd te dippen in een bestrijdingsmiddel voor je ze in je kweekruimte zet. Zeg nou zelf, is dat geen slecht begin van je eigen gekweekte (medicinale) wiet?

Stekkenplanten beginnen hun leven vaak noodgedwongen met een behandeling met gif, is dat nou geen slecht begin van je eigen wietplant?

Stekkenplanten beginnen hun leven vaak noodgedwongen met een behandeling met gif, is dat nou geen slecht begin van je eigen wietplant?

8. Legaal

Wietzaden kun je in tegenstelling tot wietstekken 100% legaal kopen. Loop je met wat zaadjes over straat dan kan niemand je wat maken. Met een doos wietstekken aangehouden worden is echter een heel ander verhaal, dan telt iedere stek namelijk gewoon als een wietplant en ben je de Sjaak.

9. Dat ene juweeltje

Kweek je uit zaden dan maak je kans op een geweldig exemplaar. Wietzaden zijn in tegenstelling tot wietstekken, genetisch gezien namelijk allemaal een klein beetje verschillend. Zie het alsof zaadplanten zussen van elkaar zijn. Hierdoor heb je vaak een heerlijke variatie in je oogst, en soms zit er een juweel van een wietplant tussen om zelf wat stekken van te nemen. Wanneer je met niet-gefeminiseerd zaad kweekt kun je ook naar hartenlust met je planten kruisen, en heb je na de oogst nóg goedkopere zaden.

10. Lang houdbaar

Wietzaden blijven in de koelkast jaren goed. Soms zelfs tientallen jaren maar een paar jaar is voor wietzaden nooit een probleem. Stekjes die eenmaal geworteld zijn kun je helaas niet even wegzetten tot je ze nodig hebt. Die moeten meteen de grond (of hydrosysteem) in.

[Openingsfoto: Algirdas Gelazius, Shutterstock.com]
(advertentie)