(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zijn vele mediums waar je wietplanten in kunt kweken maar er is er geen een zo effectief als water. In water groeien wietplanten namelijk het snelst en leveren ze de meeste wiet op. Dat niet alleen maar water komt vrijwel gratis uit de kraan en je hoeft er niet mee te sjouwen of het dagelijks te geven. Kortom: maximaal oogsten met minimale inspanning met water als kweekmedium.

De meeste cannabis thuiskwekers doen dat op aarde maar dat is zeker niet het enige kweekmedium voor wietplanten. Je kunt cannabis ook kweken in steenwol, op kleikorrels of in kokos maar dus ook gewoon op water en voeding alleen. En dat levert dus vele voordelen op zoals een maximale opbrengst en verreweg de snelste groei met een minimale inspanning.

En daar houdt het nog lang niet op met de voordelen van hydrokweken op water. Water komt namelijk gewoon uit de kraan en kost bijna niets. Je hoeft er dus niet voor naar een winkel en er ook niet mee te sjouwen. Verder heb je bij een kweek op water bijna nooit last van ongedierte, en hoef je ook niet meer elke dag water te geven.

Eén wietplant die hydrologisch op water groeit is meer dan genoeg om een kweektent of -kast te vullen.

Er is ook geen reden om meer dan één wietplant tegelijk te kweken, want op water heeft die een kweektent of kweekkast voor persoonlijk gebruik razendsnel gevuld. Als je het zo leest ga je je afvragen waarom niet iedereen op water kweekt? Dat komt omdat de meeste kwekers denken dat hydrokweken zonder aarde heel erg moeilijk is.

En dat is geheel onterecht, want wie eenmaal op een kweek op water overstapt wil nooit meer terug. In de praktijk is het juist veel makkelijker dan kweken op aarde. Je moet alleen een nieuwe methode aanleren maar daar gaan we je vandaag mee helpen.

Wiet kweken op water

Bij een kweek op water hebben de wortels van een wietplant geen medium om in te groeien, maar groeien ze dus direct in een mengsel van water en voeding. Om de plant toch houvast te geven staat die met de stam in een netpotje met kleikorrels. Zo’n netpotje is letterlijk zo lek als een mandje zodat de wortels uit de gaten en in het water kunnen groeien.

Alles wat de wietplant nodig heeft zit verder in het water. Dit zijn de benodigde voedingsstoffen en zuurstof. Zolang het water de juiste pH-waarde (zuurtegraad) heeft, genoeg voedingsstoffen bevat, de juiste temperatuur heeft en voldoende opgeloste zuurstof bevat, zal de plant fantastisch groeien!

Bij wietplanten op water groeien de wortels rechtstreeks in het voedingswater.

De juiste watertemperatuur

De sleutel tot succes bij kweken op water is dan ook het water. Dat moet om te beginnen de juiste temperatuur hebben, en dat is tussen de 18 en 21 graden Celsius. Onder de 18 graden is te koud en stagneert de groei van de plant. Te warm is ook niet goed want dan houdt het water niet voldoende zuurstof vast. Begin echter altijd met koud water uit de kraan.

Het water kun je in de winter gemakkelijk tot 20,5 graden verwarmen, door een aquariumverwarmer in het voedingsreservoir te gebruiken. Zo’n aquariumverwarmer is een glazen staaf met een verwarmingselement en thermostaat. Ze zijn te koop in dierenwinkels en tuincentra en kosten ongeveer tussen de 15 en 40 euro.

In de zomer is het wat lastiger, want dan moet je het water koelen zodat het onder de 21 graden blijft. Veel binnenkwekers houden ’s zomers dan ook een pauze, en kweken in die periode gewoon buiten. Wil je toch doorkweken dan is een aquariumkoeler nodig. Gebruik geen koeler die met ventilators werkt, want dan verdampt te veel water. Deze aquariumkoeler op AliExpress wordt vaak gebruikt voor kleine watersystemen voor persoonlijk gebruik.

Met een aquariumverwarmer/koeler hou je het water het hele jaar tussen 18 en 21 graden.

EC-waarde en pH-waarde

Als het voedingswater de juiste temperatuur heeft, dan ben je al half op weg naar een fantastische wietplant op water. Nu moet je de zuurtegraad (pH-waarde) en voedingsconcentratie (EC-waarde) nog even op peil brengen, maar daarvoor moet je het natuurlijk ook kunnen meten.

Bij een kweek op water heb je dus zeker een pH-meter en een EC-meter nodig. De pH-meter meet de pH-waarde, die voor een kweek op water tussen de 5,7 en 6,3 moet liggen. De EC-meter meet de elektrische geleidbaarheid van het water, en geeft daarmee aan hoe sterk de voedingsconcentratie is.

Het op peil brengen van de EC-waarde is makkelijk zat. Gebruik minerale plantenvoeding voor hydrosystemen en voeg gewoon voeding toe volgens de aangegeven dosis op de verpakking. Meng goed en controleer met de EC-meter of de EC-waarde overeen komt met de gewenste EC-waarde. Begin eventueel met een halve dosering en voeg meer voeding toe als de EC-waarde nog te laag is.

In een kweek op water is een EC-waarde van 1 tot 1,2 goed voor zaailingen en hele jonge planten. In de groeifase kun je dit geleidelijk verhogen tot ongeveer 1,6 en de maximale EC-waarde voor bloeiende wietplanten ligt rond de 1,8 tot 2,2.

Omdat de temperatuur van het water de pH-waarde beïnvloedt, pas je die pas aan als het water weer tussen de 18 en 21 graden is. Daarna kun je de pH-waarde met pH-min verlagen tot die tussen de 5,7 en 6,3 ligt. pH-min is een zuur dat de pH-waarde verlaagt. Er bestaat ook pH-plus maar aangezien kraanwater doorgaans een pH-waarde van 7 heeft, heb je dat niet vaak nodig.

Met pH-min, minerale basisvoeding en een pH- en EC-meter zorg je voor de juiste zuurtegraad en voedingsconcentratie.

Zuurstof in het water

Hoe meer zuurstof er in het water opgelost is hoe beter. Dit bereik je door een luchtpomp voor aquariums te gebruiken en de bruisstenen in het water te leggen. Hoe dieper je de bruisstenen kunt krijgen hoe beter, want dan kan het water meer zuurstof opnemen. Hoe sterker de luchtpomp, hoe meer zuurstof natuurlijk ook.

Het gaat bij de zuurstof om opgeloste zuurstof in het water. De wortels hoeven dus niet per se in de luchtbellen te hangen, al is dit bij DWC-systemen wel het geval. De luchtbellen die aan de oppervlakte uit elkaar spatten  houden zo wel de onderkant van het netpotje nat, en dat helpt in het begin om de wortels het water in te laten groeien.

Kweeksystemen voor kweken op water

Nu je weet hoe je het water rijk aan zuurstof en op de juiste temperatuur, zuurtegraad en voedingswaarde brengt, weet je eigenlijk al het belangrijkste om op water te kunnen kweken. Wat je nu alleen nog nodig hebt is een kweeksysteem om je kennis in de praktijk te brengen. Dit zijn DWC en SWC hydrosystemen.

DWC staat voor Deep Water Culture  en SWC staat voor Shallow Water Culture maar veel verschillen de systemen niet. Bij een DWC-systeem groeien de wortels in een diep waterreservoir, en bij een SWC-systeem groeien de wortels in een ondiep laagje water, dat vanuit een groter reservoir wordt opgepompt.

Een DWC-systeem is zeer eenvoudig en kun je kant en klaar kopen maar ook gemakkelijk zelf maken. Het bestaat namelijk uit een diepe emmer met in het deksel een gat voor het netpotje met daarin een wietplant. Op de bodem van de emmer liggen de bruisstenen en de luchtpomp daarvoor bevindt zich natuurlijk buiten de emmer.

Het (recirculerende) DWC-systeem van CannaTommy.

Een SWC-systeem is iets ingewikkelder en kun je beter kant en klaar kopen. Het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem is een voorbeeld van een SWC-systeem dat je ook als eb-en-vloed hydrosysteem of druppelsysteem kunt gebruiken. Het bestaat uit een waterreservoir met daarboven een tray waarin de plant groeit. Het water wordt constant vanuit het reservoir opgepompt en stroomt dan weer terug het reservoir in. In het onderste reservoir liggen de bruisstenen om zuurstof in het water te pompen.

Bij beide (DWC en SWC) systemen is het belangrijk dat er ongeveer twee centimeter tussen het waterniveau zit en de onderkant van het netpotje. Deze barrière van lucht tussen water en pot, beschermt de wortels tegen rotting.

De opspattende bubbels in het water houden de onderkant van het netpotje nat, en dat stimuleert het eerste worteltje in het begin om in het water te groeien. Hoewel de bruisstenen voor zuurstof bij SWC-systemen dus in het onderste reservoir liggen, is het in het begin wel belangrijk om ook een bruissteentje onder het netpotje in de growtray te leggen.

Bubbels spatten tegen de onderkant en helpen zo de eerste wortels het water in.

Leercurve

In principe weet je nu alles om zelf ook wiet in water te gaan kweken. In het begin moet je misschien even aanleren hoe om te gaan met de hoeveelheden pH-min zodat de pH-waarde niet te laag uit komt. Ook kan het even zoeken zijn naar een manier om de temperatuur van het water koel te houden in een kweektent.

Maar als alles goed draait en je je eerste wietplant op water hebt gekweekt, dan wil je waarschijnlijk nooit meer iets anders. Je zult merken dat je planten van begin tot eind mooi gezond en groen blijven, en hebt van ongedierte zelden last. Je hoeft nooit meer aarde of boosters te komen maar hebt genoeg aan minerale basisvoeding en pH-min.

Het water hoef je vaak maar een keer in de week en deels te verversen, en verder een beetje aan te vullen. Ondertussen kun je gewoon trots naar je planten kijken omdat ze zo snel groeien en mooi zijn. Je opbrengsten groeien naar een professioneel niveau. En op water gekweekte wiet smaakt voortreffelijk en is keisterk omdat de wietplanten meestal tot aan de oogst gezond en groen blijven.

In water blijven wietplanten gezond en groen tot aan de oogst.

(advertentie)