(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het was nog erg vers maar CannaTommy heeft de eerste proefsessie met Sneeze achter de rug, en moest er zelfs een traantje van wegpinken. Daarnaast en onder meer beschrijft hij deze week hoe hij zijn RDWC-hydrosysteem maakte. Te beginnen met zijn DIY hydro-voorgroeisysteem dat de plantjes straks gaat klaarstomen voor hun bloeifase. 

Om efficiënt voor te groeien bouwde ik een DIY hydrosysteem, zo veel mogelijk van gerecycled materiaal. In deze update en de volgende, laat ik je zien hoe ik dat deed. Ik begin deze week met het voorgroeisysteem, want ik heb nog meer te vertellen. Over de oogst van de Sneeze plant bijvoorbeeld, want die heb ik inmiddels voor het eerst geproefd.

Sterk spul…

Het hoort misschien niet bij het bouwverslag, maar van CNNBS Sneeze ben ik zo onder de indruk dat ik dit natuurlijk even met jullie wil delen.

Zoals ik in het vorige verslag vertelde ben ik erg blij met de mooie oogst en benieuwd naar het resultaat op de weegschaal. Ik moet wel zeggen: veel van de kleine topjes zijn in de pot beland, maar toch niet alles. Vol goede moed begon ik met knippen van de onderste fluffy topjes, maar ik werd toch wat minder secuur met de gedachte dat ik dit met veel minder werk ook op zou kunnen eten. Niet rauw, maar in de vorm van wietboter verwerkt in iets lekkers. De meeste kleine topjes zijn dus in de potten beland en in totaal komt het oogstgewicht van Sneeze op 144 gram.

De opbrengst is misschien nét geen gram per Watt licht, maar bij mij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Liever een plantje meer, wat meer gediefd en veel minder knipwerk. Het knipafval van Sneeze en Mokum’s Tulip Autoflower wordt komende week omgetoverd in rosin en wietboter.

Hoewel er deze ronde weer duidelijk wat bladproblemen zichtbaar waren is de wiet echt geweldig geworden! Eigenlijk kan dat ook bijna niet anders, want Sneeze is een kruising tussen Amnesia en White Widow.

Ook al is ze nog erg vers, ik vind de smaak heel lekker. Het effect is direct: vrolijk, energiek en als het goed inkickt komt het lichamelijke aspect, dat mij verraste. Ik ervaar een fijne pijndemping en een ontspannen gevoel. Als ik er een wat grotere portie van neem ontstaat er direct een full-body-high, het geeft me kippenvel op mijn rug waarna alles ontspant en het kloppende gevoel in mijn ledematen veranderd naar een aangename tintelende verdoving.

Na drie flinke ‘hits from the bong’ breken mij toch echt de tranen uit. Via Instagram waarschuwde een mede-B2 Flowerpot genieter mij al voor de zogenaamde terp overload. Haha, dit zal ‘m zijn, dacht ik. Ik moest om mezelf lachen en had de reclame van Fishermans Friend in mijn gedachte. Ik ging even stevig zitten, pinkte m’n traantje weg en dacht: pff, sterk spul hè

Alles uitsluiten

Met volle potten in het vooruitzicht voel ik de noodzaak om verder te optimaliseren. Perfecte omstandigheden zijn moeilijk te realiseren en daarom focus ik op het elimineren van bottlenecks. Verschillende rondes achter elkaar heb ik nu kleinere topjes gekweekt en liep ik tegen bladproblemen aan. Het kraanwater dat ik gebruik is erg hard en om gezondheidsredenen drink ik het zelf al een tijdje bijna niet meer.

Zoals ik eerder omschreef is het voor mij van belang om een medicijn te kweken van hoge kwaliteit. Misschien ga ik voor sommigen onder ons te ver, dat begrijp ik ook goed en dan is het misschien slim om dit te skippen en door te lezen bij de volgende alinea. Het is mijn gezondheid die mij dwingt om op dit onderwerp te focussen; vroeger was mijn mening ook anders.

Vanwege mijn chronische ziekte werken veel dingen bij mij net even anders. Zo kan ik heftig reageren op dingen (zoals farmaceutische medicatie) die voor iemand met een goede gezondheid geen probleem zijn. Om die reden drink ik al een tijd geen (ongefilterd) kraanwater meer.

Omdat ‘hennep’ (cannabis sativa) een zuiverende werking heeft kan deze wonderbaarlijke plant zelfs een verontreinigde bodem zuiveren.

Puur water …met een beetje CalMag

Mijn beredenering is als volgt: ik drink zelf geen kraanwater om op die manier geen (of minder) medicijnresten, pesticiden, hormonen, PFAS etc. binnen te krijgen. Het gaat voor mij het doel voorbij als ik mijn medicijn vervolgens laat groeien op ongefilterd kraanwater. De plant neemt de shit uit het water in zich op, waarna ik de shit alsnog via de plant binnen krijg.

Daarom heb ik besloten om het kraanwater te gaan filteren met een osmose-apparaat. Als je je water volledig stript dien je er ook weer wat in terug te doen: calcium en magnesium. De servicedesk van Plagron adviseerde mij om het R.O. water (reverse osmosis / omgekeerde osmose) te bufferen met Plagron CalmagPro tot de EC-waarde 0,3/0,4 is. Het OsmoPure Osmosefilter is al binnen, en de CalmagPro is onderweg.

Straks genieten de dames van spatzuiver water waar enkel in zit wat ze nodig hebben, geen shit meer in het water dat mijn chicks in de weg kan staan ✌️

Titan F1

Het nieuwe Titan F1 zaadje ontkiemde binnen 1,5 dag. Nadat ze het zaadkapje liet vallen kwam ik tot een bijzondere ontdekking: we hebben hier te maken met een heuse mutant! Misschien is het niet waar iedereen naar op zoek is, maar ik vind het reuze interessant om te volgen in welke bijzondere vormen deze plant gaat groeien.

In plaats van twee had ze vier lobblaadjes en de gekartelde bladeren beginnen ook in bijzondere vormen te groeien. Ik ben benieuwd of deze dame ons gaat verassen. Ze ziet er verder gezond uit en heeft een mooie dikke stam.

DWC autoflowers

Vol goede hoop schreef ik de vorige keer over het warme voedingswater bij de DWC autoflowers buiten. Helaas takelde Gorilla Cookies toch snel af door een probleem met de wortels. Omdat Fastberry het prima doet buiten besloot ik dat de koekjes ook buiten bij de bessen mochten staan.

Iedere gram die er af komt is mooi meegenomen op het moment, ik kijk niet zo veel naar ze om, behalve dat ik de pH en EC noteer. Eens in de week krijgen ze vers voedingswater en verder blijft het mooi stabiel.

DIY voorgroeisysteem

Dan zijn we eindelijk beland waar ik dit verslag over zou laten gaan. Omdat ik weer zoveel te vertellen heb, maak ik er twee delen van. Deze week gaat het over het voorgroei systeem, en de volgende keer vertel ik jullie over de bouw van het RDWC-systeem zelf.

Omdat het niet zo efficiënt is om kleine plantjes ver uit elkaar te zetten, met veel licht erboven en veel liters water eronder, besloot ik iets in elkaar te knutselen om de jongedames voor te groeien.

Ik heb de DWC-bakken van mijn vrouw hergebruikt waar in eerdere zomers buiten courgette en tomaat in gegroeid hebben. In de deksels zaten gaten voor kleinere netpotten (hetzelfde formaat als de DGS), maar met een hulpplankje en wat passen en meten passen er nu 8 netpotten in een bak. Ik ben fan van recyclen en daarom bouw ik dit systeem zo veel mogelijk van onderdelen die ik nog heb liggen.

Het systeem is recirculerend en gekoeld. Om de bakken aan elkaar te verbinden heb ik mijn oudere Growrilla RDWC-systeem uit elkaar gehaald. De afdichting en retourslang heb ik gebruikt om de bakken aan elkaar te verbinden.

Ik kwam er ook achter dat soms de levensduur gewoon op is; de bakken die al een paar jaar buiten hebben gestaan waren wat hard geworden. In combinatie met een grove gatenzaag voor hout maakte ik al snel een bak stuk 🙈 Dat was even schikken want de gaten in de deksel had ik al gemaakt. Gelukkig heeft de Gamma deze bakken gewoon nog steeds in het assortiment. Als controlepot gebruik ik hetzelfde autopot voedingsvat als voor de 1-plant RDWC AK Choco Kush uit het vorige verslag.

Met de al geboorde gaten in het autopot vat, kwamen de afdichtingen voor de buizen niet recht tegenover elkaar uit. En ik geef toe dat ik de gaten niet al te netjes geboord heb omdat ik het uit de losse pols deed… Samen met de jarenoude afdichtingen druppelde er toch wat water toen ik het systeem op lekdichtheid ging testen. Maar met een beetje afdichtingstape en isolatietape om de afdichting wat verder uit te laten zetten, is het systeem nu gelukkig toch helemaal waterdicht.

Als ik nog een keer bij Growrilla bestel geef ik dit systeem een upgrade naar 50 mm buizen, dan kan ik verse gaten zagen met een fijnere gatenzaag. In het voorgroei systeem gaat 40 liter voedingswater en er kunnen 16 netpotten in, zodat ik ook wat reserveopties heb.

Na een paar dagen kwam ik tot de conclusie dat één van de luchtpompen bijna geen lucht meer produceerde. Gelukkig had iemand die met zijn koi-hobby stopte nog een mooie pomp staan. Deze badboy produceert 4200 liter lucht per uur. De lucht wordt verdeeld over 8 luchtstenen zodat het water mooi in beweging is en tegen de netpotten aanspat. Zo te zien zijn deze jonge chicks blij met de bubble-upgrade. De wortels groeien nu zo snel dat ze komende week door mogen naar het systeem voor grote meiden.

Maar daarover meer over twee weken.

Peace, CannaTommy

(advertentie)