(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je eigen wiet kweken is een fijne hobby maar voor CannaTommy is het pure noodzaak. Zijn bindweefselziekte zorgt er niet alleen voor dat hij veel cannabis nodig heeft, maar maakt fysieke arbeid ook een stuk lastiger. Hij maakt daarom zijn eigen ergonomische kweekoplossingen en medicijn, zoals een verrijdbare aerocloner, rosin en wietboter. 

Misschien weet je nog dat ik een aerocloner maakte om zelf stekken te kunnen maken. In januari beschreef ik het project en legde ik uit hoe je zelf ook een aerocloner kunt bouwen. Het werd een behoorlijk project en is nog steeds onder constructie. De aerocloner heeft inmiddels ook een paar upgrades gekregen.

Ik zie de bouw van de aerocloner als een investering in het wortelstelsel van mijn dames. Als je een kweker bent die wat mankeert, dan kun je het beter zo ergonomisch mogelijk maken voor jezelf. Ik heb de aerocloner dan ook zo gemaakt, dat je bij het verversen geen bakken met water hoeft op te tillen of om te kiepen.

Er zat ook wat tegen. De manifold die het water naar de sproeiers leidt (3D-geprint van het biologisch afbreekbare PLA) is helaas bij de nozzle (sproeier) gescheurd. Het functioneert nog wel, maar toch bestempel ik dit onderdeel bij deze als protoype.

De 800 liter circulatiepomp heb ik vervangen voor dit exemplaar met een capaciteit van 2000 liter. Deze pomp zit ook niet meer in het voedingswater, maar is onder de bak gemonteerd zodat het water minder warm wordt.

Uiteindelijk heb ik het systeem flexibel uitgevoerd met de micro-irrigatiekoppelingen van Gardena. Het zijn behoorlijk wat onderdelen bij elkaar. Het is ook nog goedkoper uit te voeren maar uiteindelijk heb ik het zo gemaakt dat het makkelijk te bedienen, verversen en te demonteren is.

Vlak voor het schijven zag ik de eerste paar worteltjes aan mijn stekken. Om alvast wat meer wortelspektakel te laten zien heb ik een paar foto’s van wortels tijdens eerdere tests bijgevoegd. Voor de zekerheid heb ik toen een paar stekken op DWC en in moestuingrond gezet. Ze zijn netjes aangeslagen en dat geeft goede hoop voor de stekken die gesneden zijn om af te bloeien.

De gescheurde 3D-manifold…

De Gardena onderdelen die CannaTommy voor zijn aerocloner nodig had.

Alleen het unboxen van al die doosjes al…

De nieuwe ‘Gardena’ aerocloner.

Een van de sproeiers zit verstopt maar dat is geen enkel probleem.

De eerste nieuwe worteltjes.

Zo komen de stekjes straks uit de aerocloner. Met prachtige worteltjes!

Kweker zonder kweekruimte

De afgelopen tijd was ik een kweker zonder kweekruimte. En nee, dat is niet best. Vooral niet als je levenskwaliteit er vanaf hangt. Soms kun je er niet meer van maken als het leven anders loopt dan je gepland had.

De ervaring leert mij dat het niet beter gaat worden als de cirkel niet doorbroken wordt. Tijd voor een creatieve oplossing, want anders verander ik weer in KraTommy in plaats van CannaTommy. En dat probeer ik een beetje te voorkomen want voor mijn gevoel is het voor mij beter om niet te veel kratom te gebruiken. Anderzijds is het maar goed dat het er is, want een nieuwe tuin bouwt zichzelf niet op. Al helemaal niet als je hem op een krappe, on-ergonomische plek weg moet stoppen.

Gelukkig is mijn motto altijd: ‘dat gaat niet, dat bestaat niet!’ Of zoals Kingsize in een van zijn nummers rapt: je hebt laten lukkers en laten lijkers. Gaat die shit niet hoe het moet, moet die shit maar hoe het gaat. 🎶🎶

Hoewel ik met cannabis vele malen meer in balans ben, accepteer ik ook dat ik soms wat Popeye shit (lees: kratom) nodig heb om boven mijn eigen krachten uit te stijgen, en het nodige gedaan te krijgen. Hoge pieken volgen op diepe dalen en dat vraagt om incasseringsvermogen. Niet om er hier over te zeuren, want ik ben liever positief. Maar daarom wisselt het soms een beetje wanneer mijn verslagen online komen. Iets met een chronische ziekte dus… 🙈

Zonder kweekruimte transformeerde ik de badkamer in een tijdelijke plek voor de dames. Dat is natuurlijk niet top, maar je moet iets. Het grote positieve is dat mijn vrouw straks erg blij is als mijn planten niet meer op de badkamer bivakkeren. Haha, verder ben ik natuurlijk blij dat ik niet volledig stil gestaan heb. Een project zoals de aerocloner geeft mij toch het idee dat ik aan het grote geheel blijf werken. Zo heb ik de laatste tijd toch extra ervaring en gevoel opgedaan, zodat ik efficiënt kan schakelen als het nodig is.

Aangepast systeem

De stekken uit de aerocloner krijgen een fijn plekje om verder te leven. Het wordt een soort Sea Of Green RDWC systeem met vier bakken en vier stekken per bak, in een Gorilla Shorty kweektent van 1,5 x 1,5 meter. Met de Lumatek Zeus Pro 2.9 als zonnetje boven de dames.

Daarnaast heb ik mijn allereerste 1 m2 Phantom kweektent ingekort van 2 meter naar 1,4 meter. Het was een behoorlijke klus met een pijpensnijder en naald en draad, waar best wat mindfullness aan te pas kwam. Deze tent gaat straks draaien op het 18/6 lichtschema en wordt de plek voor moederplanten en de aerocloner.

Met deze combinatie hoop ik op een relatief klein oppervlak toch mijn benodigde hoeveelheid medicinale kruiden te kunnen kweken. Door slim te schakelen en niet te lang voor te groeien.

Van mij mag het namelijk ook best een onsje meer zijn, met wat meer voorraad sta ik mezelf eerder toe meer rosin en edibles te maken. Zonder edibles zijn mijn nachten en daardoor ook de dagen, veel slechter. Alles wat dus te veel gepriegel is om netjes te knippen, belandt bij mij in de zeef en daarna in de pan. Het gaat om behoorlijke hoeveelheden en daarom is het voor mij niet te doen om potjes wiet te kopen en daar wietboter van te maken.

Het inkorten van een kweektent is best lastig.

…en dan moet je het ook weer netjes lichtdicht naaien.

Rosin en boter

Afgelopen maand ging het bevroren knipafval en de fluffy topjes van Double Banana Kush in de Pollinator P150. Na het zeven belandde de kief onder de rosin pers, en het gezeefde plantmateriaal in een grote pan met 2 liter water en 1,5 kilo biologische roomboter.

Dit heb ik aangevuld met wat oud knipafval van Gorilla Cookies en Fastberry voor wat extra CBN. In totaal was het daarmee ongeveer 200/250 gram plantmateriaal. Na drie uur sudderen en af en toe roeren heb ik het plantmateriaal eruit gezeefd.

Nadat het afgekoeld was heb ik het met handschoenen aan, boven een grote ovenschaal uitgewrongen. Vervolgens de ovenschaal in de koelkast gezet en de volgende dag ligt je gestolde groene wietboter op een laagje bruin water. Ik heb een hoekje uit de boter gesneden om het water weg te kunnen gieten.

Ik deel mijn wietboter op in porties van 200 gram en met een mes verwijder ik het ranzige glibberige bruine randje dat onder de boter zit. Ik hou een kilo wietboter over wat bij mij ongeveer een maand mee gaat.

Double Banana Kush kief in de prepress.

Persen maar!

Heerlijke medicinale rosin!

Een kilo wietboter maken van Double Banana Kush, Gorilla Cookies en Fastberry.

Ik vind het een beetje lastig om een dosering te adviseren omdat ik zelf nogal een vreemd metabolisme heb. Waar mijn lichaam zich comfortabel begint te voelen kan het voor mensen met weinig gewenning al snel (te) veel zijn.

Een bad trip kan erg beangstigend zijn, dus gebruik altijd je verstand bij het eten van edibles. Begin liever met wat minder en wacht 1,5 uur voordat je er eventueel meer van neemt. In tegenstelling tot roken en vapen kan het via de spijsvertering een stuk langer duren voordat de piek bereikt is, en het effect blijft ook langer werkzaam. Dat maakt het voor mij een perfecte medicatie voor de nacht.

Je kunt met wietboter allerlei gerechten bakken waar anders gewone boter in zit. Vervang de boter dan gewoon voor wietboter. Meestal bakt mijn vrouw spacecake of brownies. Maar pas had ze koekjes gemaakt, voor mijn gevoel word ik daar iets meer high van, misschien omdat het dan in losse hoopjes gedecarboxileerd wordt in de oven? Misschien gaan mijn gedachten wat ver hoor, of het zou kunnen dat ik stiekem een beetje een cannabis nerd aan het worden ben 🙈

Peace, CannaTommy

(advertentie)