(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CannaTommy kweekt alweer een tijdje in de Dokter Groen Special kweekkast; een verhoogde CNNBS G-Kit met het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem eronder, volgens recept van Dokter Groen. De kast is echter niet toereikend voor CannaTommy, die door zijn ziekte aardig wat medicinale wiet nodig heeft. En dus bouwde hij zijn eigen ‘CannaTommy-Special’, een hydro-kweekkast van één vierkante meter voor zijn Lava Freeze. 

Zoals je misschien nog weet was eind vorig jaar ik de gelukkige winnaar van de Dokter Groen Special. Ik kweek er inmiddels al een tijd in, en vind het Flow-Hydroponics 3-in-1 Systeem fijn om mee te werken en gemakkelijk in gebruik. Je kunt mijn ervaringen met de Dokter Groen Special hier wekelijks volgen in mijn kweekverslagen.

Ik heb helaas echter ook een bindweefselziekte en cannabis is mijn medicatie. De meeste farmaceutische medicatie werkt door mijn ziekte namelijk niet, of zorgt voor veel bijwerkingen. Gelukkig werkt cannabis wel erg goed tegen veel van mijn klachten. Door mijn ziekte gaat mijn metabolisme echter ook als een razende, waardoor ik mijn medicatievoorziening zal moeten opschalen.

DGS-XL

Omdat ik inmiddels al de nodige ervaring heb met het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem, en ik het gemakkelijk in gebruik vind, heb ik er de dubbele (grotere) variant van aangeschaft bij G-Tools, die het systeem heeft ontwikkeld.

Toen ik Dokter Groen vervolgens over mijn bouwplannen vertelde, vroeg hij me waarom ik deze kast niet ook op hoge poten zette, zoals de DGS? In mijn optiek was dat een topidee met tal van voordelen: je houdt meer ruimte in de kast over om wiet te kweken, er kan een grotere bak onder, het voedingswater wordt minder warm en je planten groeien op de ideale hoogte voor fotografie (wat ik ook steeds leuker begin te vinden). Gezien de afkomst van dit slimme idee heb ik de G-Kit XL (1M2) omgedoopt tot de DGS-XL.

Het is best een groot project geworden en het heeft even geduurd. Maar als het dagelijkse gemak (als medicinaal gebruiker) groot is, dan is het doel volbracht. Omdat mijn verslagen ook op CNNBS gepubliceerd worden heb ik mijn kweekkast graag netjes.

Omdat ik het niet kon laten ben ik een beetje aan het verbouwen geweest. Het is best een grote kast maar gelukkig hielp de 3D-printer me een beetje. De korte pootjes van de kast zijn verwisseld voor poten van 50 cm lang, waardoor er een grotere bak onder past (een opbergbox van 62 liter). Omdat meer inhoud ook meer rotzooi bij een (eventuele) lekkage geeft, staat er voor de zekerheid nog een wasmachine lekbak onder. De koeler staat in die lekbak op een verhoging. Bij de DGS hebben we al kunnen zien dat ik, ingegeven door wortelrot en te hoge temperatuur van het voedingswater, een stuk chiller kweek met een chiller.

Op het moment dat ik schreef over een lekkage kreeg ik ook echt last van een lekkage. De linker Lava Freeze besloot om de retourleiding dicht te stoppen met haar wortels. Het is dus van belang om dit (zolang de wortels groeien) goed in de gaten te houden.

De lichtbron in de DGS-XL zijn twee Lucilu Shuttle-6 LED kweeklampen van 240W. Daardoor vermoedde ik dat het voedingswater misschien nog wat warmer zou worden. Ik heb daarom ook geïnvesteerd in een Tecoponic HY150 koeler voor hydrocultuur. Nu heb ik geen omkijken meer naar de temperatuur van het voedingswater. Deze koeler koelt tot 150 liter systeeminhoud, dus het is een beetje overkill voor deze setup. Ik heb, met het oog op later, nog RDWC-plannen waar ik dezelfde koeler voor kan gebruiken.

Slim belichten

De Lucilu LED kweeklampen bestaan uit 6 modules van 40 Watt, aangestuurd door een smart-driver. Deze modules kun je in- of uitschakelen door ze los te schroeven en om te draaien. Een fijne functie waar je meteen wat stroom mee kunt besparen.

De twee lampen kunnen samen een oppervlak van 120 x 120 cm belichten. De kast zelf is ongeveer 120 cm breed, maar heeft slechts een diepte van 80 cm. Daarom heb ik twee modules uitgeschakeld. Het is even zoeken naar de juiste instelling met nieuwe lampen. Ik heb de lamp gedimd naar 30% en het vermogen na verloop van tijd opgeschroefd tot 50%. Ik werd er even aan herinnerd dat ik de lamp hoger moest hangen, omdat het blad boven in de plant begon te verbranden. Er wordt geadviseerd om 40 cm afstand te houden tussen lamp en gewas.

Lava Freeze

Omdat goede genen het verschil kunnen maken kan ik jullie trots vertellen dat ik via CNNBS de beschikking heb over spatzuivere genetica van de Super Sativa Seed Club. Deze ronde kweek ik dan ook Lava Freeze, en ik ben ontzettend benieuwd naar deze kruising met oldschool indica genen. M33 a.k.a. Freezeland (afkomstig uit Friesland), gekruist met de Amerikaanse topper Lava Cake. Een moderne en zeer smakelijke hybride met couchlock. Ik heb er al veel positieve reacties over gelezen, maar moet nog wat geduld hebben omdat ze eerst nog een paar weken moeten groeien. Gelukkig is dat superleuk om te doen en heeft dat voor mij ook meteen een therapeutische werking. Win-win dus.

Ontkiemen

Afgelopen 5 april stopte ik zes zaden in natte koffiefilters. Tweeënhalve dag later was er bij alle zaden een mooie lange wortel zichtbaar. Vanwege eerder succes gebruik ik dit keer weer Easyplugs. Ik heb ze volledig doorgeprikt met een gedesinfecteerde tandenstoker, zodat de penwortel aan het zaadje er zonder al te veel stress mooi in valt.

Ik heb de zaailingen eerst even geparkeerd in een propagator, het systeem was namelijk nog niet helemaal naar mijn zin. Omdat ik het water graag iets vlotter zie circuleren heb ik een dubbele retourleiding gemaakt. Zo loopt het water sneller weg zodat het ook sneller (met de kranen open) naar boven gepompt kan worden.

Wietplanten zijn verder dol op opgeloste zuurstof. Daarom zitten er in de bak vier luchtstenen die aangedreven worden door een Hailea V10 600 liter/uur luchtpomp. Door de diepe bak komen er meer bubbels in contact met het water. De growtrays hebben beide één lange luchtsteen met de luchtpomp van G-tools. De koeler heeft ook nog een eigen circulatiepompje van 400 liter/uur, om deze flexibel in te kunnen zetten. Op die manier heeft het systeem samen met de dubbele retour drie watervallen. Goed voor het zuurstof in het water!

Als een speer

De planten liegen er in ieder geval niet om, sinds de wortels het water raken gaan ze echt als een speer. Deze dames zijn behoorlijk bossig en er wordt geadviseerd om verschillende sessies van leaf tucking te doen. Ik heb dus verschillende keren een aantal schutbladeren naar onder gestopt, zodat de jongere scheuten ook wat meer licht krijgen.

Het oorspronkelijke idee was om met vier planten te kweken (twee per growtray). Maar helaas, doordat de trips casa CannaTommy weer eens wisten te vinden, zijn er slechts twee mooie grote planten overgebleven. De afgelopen weken was het de survival of the fittest in de DGS-XL. Dat is no biggy gelukkig, omdat deze planten zeker wel biggy gaan worden in het hydrosysteem. De drie kleinere zusjes staan inmiddels in de tuin tussen de natuurlijke vijanden; wie weet wat het nog kan worden.

Nadat ik even druk was geweest met de andere DGS, werd ik aangenaam verrast door de flinke ontwikkelingen van Lava Freeze. Ze groeien zo hard dat ik even aan moet poten om het bij te kunnen houden. Het is al bijna tijd om ze te toppen en iets te bedenken om als scrogrek te gebruiken. Als ik straks ga toppen maak ik van een wat groter topje een stek, om de genetica te bewaren. Daarover meer in het volgende verslag.

Wankel

Door al die verbouwingen (en omdat Lava Freeze het al hogerop is gaan zoeken) staat de kast wat wankel. Ik doe er ook net iets anders mee dan eigenlijk de bedoeling is, dus dat is niet zo gek. Gelukkig is overal een oplossing voor (behalve als je chronisch ziek bent, maar dan zijn er gelukkig verschillende natuurlijke middelen). De kast wordt verstevigd met behulp van aluminium profielen en een 3D-printer. Tot die tijd staat er voor de zekerheid even een autokrik onder. Ik heb de kast een paar kilo lichter kunnen maken door het pijpje uit de overloop te halen, zodat het waterniveau lager is. Iets wat ik normaal niet zomaar zou doen, maar de planten lijken juist blij te zijn met de extra luchtruimte bij de wortels.

Jagen op tripsen

Omdat er nog steeds af en toe wat trips opduiken probeer ik ze dagelijks met de hand weg te halen. Het zijn er gelukkig maar een paar, en ik verwacht niet dat dit nog grote problemen gaat geven. Als ik er straks met de bloei maar vanaf ben, dus ik hou ze scherp in de gaten. Mocht het toch een probleem blijven, dan bestel ik nog een keer helpende beestjes.

Voeding en snacks

Ik gebruik dit keer het volledige voedingsschema van Terra Aquatica, inclusief de supplementen, booster en flush-middel. Sommige producten (Urtimax, Silicate en Seaweed) gebruik ik liever op het blad, via een oplossing in de plantenspuit. Dit doe ik omdat deze toevoegingen residu achterlaten in het systeem. Ik doe een poging het systeem met de koeler zo schoon mogelijk te houden. De flessen voedingssupplementen gaan op deze manier ook een stuk langer mee, omdat je veel minder nodig hebt dan als je het in het voedingswater zou gebruiken.

Ik begon met Easyplugs en een oplossing van 0,4 ml/l van alle drie de componenten (Micro, Grow en Bloom). Het systeem is gevuld met 0,5 ml/l per component, en de helft van de aanbevolen hoeveelheid Pro Roots. Na ongeveer een week heb ik 20 liter water met voeding bijgevuld, in plaats van te verversen (handig, zo’n grote bak).

Het is even wennen en zoeken, een nieuw systeem met nieuwe kweekverlichting. Een week later waren de planten stiekem al erg groot geworden. De EC was zelfs gezakt tot 0,9 en ik zag dat de planten wel wat voeding konden gebruiken. Tijd om te (semi-)verversen naar de Growing-formule. In een extra bak met circulatiepompje maakte ik 30 liter voedingswater aan met de Growing-formule, Calcium-Magnesium, Pro Roots en Fulvic. Belangrijk: ik gebruik de halve aanbevolen hoeveelheid omdat het sterk spul is. Uit het systeem heb ik de 40 liter water gepompt en het verse sappie toegevoegd. De EC kwam daarmee op 1,3 en de pH mocht weer een dag op 6,4 blijven voor de calcium-magnesium opname.

Inmiddels zijn de planten met deze formule niet te stoppen. Ik ga eens kijken of ik deze dames van een scrogrek kan voorzien, maar daarover meer in het volgende verslag!

Peace, CannaTommy

(advertentie)