(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

AK Choco Kush bloeit mooi stabiel verder; de klok staat inmiddels 56 dagen op 12/12 en de toppen dikken verder aan. Daarmee komt ook het risico op toprot dichterbij. Voor alle zekerheid treft CannaTommy daarom de nodige ‘klimaatregelen’ met een luchtontvochtiger. 

Omdat de bloei nu lekker op gang is en de toppen flink aandikken, is het extra belangrijk om het klimaat goed in de gaten te gaan houden. Eigenlijk is dat altijd verstandig, maar in de bloeifase is dat nóg belangrijker vanwege het risico op toprot.

VPD waarde

Met het wisselende weer in ons land is het soms best een uitdaging om het klimaat op orde te houden. Sinds kort kijk ik daarom naar de VPD waarde. De VPD waarde vertelt je in feite hoeveel capaciteit de lucht nog over heeft om vocht vast te houden. Aan de hand daarvan kun je de temperatuur en/of de luchtvochtigheid aansturen door meer of minder lucht af te zuigen, of bijvoorbeeld een lucht-be/ont-vochtiger te gebruiken.

De thermo-/hygrometer vertelde mij dat het overdag ongeveer 24 °C is en ’s nachts 18 °C. Omdat ik niet helemaal op de juiste positie meet kunnen de waardes wat afwijken. De meter lag boven op de deksel van de growtray, eigenlijk zou je tussen het bladerdek in de schaduw moeten meten.

Ik schrok van de verdrietige smiley op het display met de mededeling: wet (nat). De thermo-/hygrometer slaat de hoogst gemeten luchtvochtigheid op: 84%! Overdag werd de temperatuur ongeveer 25 °C met een luchtvochtigheid van 76%. Op de VPD-kaart valt deze waarde nog net in het groen. Toch had ik zo mijn twijfels bij deze hoge luchtvochtigheid. In het verslag van Dr. Groen zag ik dat hij helaas al een beetje last heeft van toprot. Na verschillende tegenslagen ga ik deze ronde alles op alles zetten om goed te kunnen oogsten.

Gelukkig is er op CNNBS.nl genoeg leesvoer over klimaat te vinden. Ook al valt de VPD-waarde in het groen, ik heb verschillende artikelen gelezen die aangeven dat de luchtvochtigheid in de laatste weken van de bloei het beste tussen de 20 en 40% kan zitten. De droge lucht voorkomt toprot, en stimuleert tegelijk de productie van trichomen omdat dat de plant ook tegen uitdroging beschermt.

Ontvochtigen

In Casa CannaTommy is het over het algemeen vrij vochtig. Daarom is ontvochtigen geen overbodige luxe, dus was het tijd om de nieuwe ontvochtiger uit te testen. Deze Nagano kan 20 liter water uit de lucht halen in 24 uur. Ik heb de ontvochtiger ingesteld op een luchtvochtigheid van 40%. De thermo-/hygrometer heeft een nieuwe plek op het scrogrek, een beetje in de schaduw. De volgende dag was er een temperatuur van 28 °C en een luchtvochtigheid van 53%. Volgens de VPD-kaart zou deze waarde in het rood staan, al hoop ik toch met een lagere luchtvochtigheid minder kans te hebben op toprot. Zo. En nu zeg ik er niks meer over, want we willen natuurlijk niet het verkeerde manifesteren.

Trichomen en anthocyanen

De AK Choco Kush dame heeft de smaak te pakken (in ieder geval mijn smaak), want in de DGS kweekkast begint het steeds smakelijker te ruiken. De trichomen zijn volop in productie en de suikerblaadjes zijn nauwelijks te tellen. Erg fijn, want daar kan ik straks na de oogst cannabisolie van maken.

Als ik goed naar de bovenste toppen kijk meen ik zelfs wat anthocyanen (paarse kleurstoffen) te zien. Daarom zet ik het raam deze week ’s nachts een stukje verder open. Met wat koudere nachten hoop ik dat dit verschijnsel mooi verder ontwikkelt, leuk voor op de foto’s!

Het zou ook mooi zijn om nog een stukje dichterbij te kunnen komen, tussen de trichomen in. Omdat ik fotografie bijna net zo interessant vind als wiet, ga ik op zoek naar een macro-objectief. Hopelijk kan ik binnenkort plaatjes van nog dichterbij met jullie delen!

Hapje extra

Gedurende de week heeft ze tweemaal 3 liter water gehad. Vanwege pH-dalingen heb ik kraanwater toegevoegd zonder pH-min. Omdat ze de voeding goed opgenomen heeft krijgt ze weer een hapje extra.

Aan het blad van de plant zijn de eerste herfstverschijnselen net zichtbaar. Ik heb een bak voedingswater klaargemaakt met 15 liter water en voor 12 liter voeding (volgens de Flowering Formule). Na het nieuwe voedingswater goed gemengd te hebben pompte ik 9 liter van de oude oplossing uit het systeem en voegde ik de 15 liter vers voedingswater toe. Daarna kwam de EC waarde uit op 1.9. Ik hoop deze dame hiermee alle bouwstenen mee te geven voor een uitbundige bloei. Als de EC-waarde zakt geef ik haar weer wat water met voeding.

Met gebruik van de koeler blijft de temperatuur van het voedingswater netjes tussen de 19 en 20 °C. Wij zijn dus klaar voor de warme dagen, tot volgende week!

Peace, CannaTommy

(advertentie)