(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat ze bij de buren in België behoorlijk streng zijn ten aanzien van cannabis weten we inmiddels wel. Maar toch blijft het vrij bizar dat er zomaar een half jaar gevangenisstraf wordt geëist tegen iemand die nota bene al in de bak zit en daar van een blowtje wil genieten. En dan had de arme kerel het merendeel van de 36 gram ook nog eens bij zijn pielemans verstopt!

Cannabis in de bajes, waarom niet eigenlijk?

Net als in Nederland en waarschijnlijk wel in alle landen, houden gevangen medemensen van een relaxed jointje achter de tralies. Nu maken we daar in eigen land niet zo’n probleem van en is het algemeen bekend dat er heel wat weg geblowd wordt door bewoners van penitentiaire inrichtingen.

Sterker nog, tijdens de coronapandemie riepen Nederlandse cipiers zelfs op om de gevangenen wiet te geven om ze zo rustig(er) te houden tijdens de crisis – waarin we immers geen gezamenlijke activiteiten mochten houden i.v.m. de anderhalve-meter-afstand-regel en zo.

LEES OOKCipiers: ‘Geef Nederlandse gevangenen Corona-wiet’

Metaaldetector slaat aan op… wiet?

Niet alleen wordt cannabis onterecht gecriminaliseerd in België, ook gevangenen die van cannabis houden moeten rekening houden met een extra straf… [beeld: Zlatko Guzmic/Shutterstock]

Hoe anders – zeg maar gerust spastisch – reageren ze in België op blowende gevangenen. ‘Man wordt in gevangenis betrapt met drie pakjes cannabis: zes maanden cel geëist‘, schrijft de Gazet van Antwerpen woensdag. Een half jaar (extra) celstraf voor een beetje wiet? Inderdaad, welkom in België mensen.

De man waarover het gaat is A.E. en hij liep in juli 2020 – corona beheerste ons leven al in alle opzichten – tegen de lamp. Of beter gezegd door de metaaldetector in de bajes na een wandeling buiten. Waarom dat ding in godsnaam alarm sloeg is ons een raadsel, maar feit is wel dat de gevangene daardoor een controle moest ondergaan. Het bleek een schot in het kruis de roos voor de bewaarders in de bajes van Mechelen.

Even luchten en terugkomen met drie pakjes cannabis

“Hij overhandigde twee kleine pakjes waarin cannabis zat. Bij de verdere fouille werd nog een derde, groter pakket aangetroffen. Dat had hij vastgemaakt aan zijn geslachtsorgaan”, verklaarde de openbare aanklager woensdag in de rechtbank.

Hè bah, wiet of hasj vastmaken aan je pielemans, hoe onsmakelijk toch weer. Maar je moet wat als je vastzit nietwaar? Nou, niet als het aan het OM ligt. Hoewel de betrapte gevangene beweerde dat ie de drie pakjes cannabis ‘had gevonden tijdens de wandeling’ en dat het ook allemaal voor persoonlijke consumptie bestemd was, geloofde de aanklager hier geen snars van.

Mede omdat A.E. eerder al veroordeeld is voor de verkoop van verdovende middelen en het hier over 36 gram ging, beweert de aanklager dat ‘hij zijn handeltje wilde verderzetten in de gevangenis’.

Meneer was verslaafd aan cannabis, vandaar…

Tja, probeer je daar maar eens onderuit te lullen, zo’n pak wiet vastgeplakt aan je slurfje. Advocaat Liesbeth de Vleeschouwer denkt echter wel te weten wat voor vlees ze in haar kuip heeft hier. Ontkennen dat de cannabis van haar cliënt was probeerde ze niet, maar cannabis de schuld van alles geven deed ze wel. “Het was louter voor eigen gebruik. Hij was verslaafd aan cannabis.” Welja.

De Vleeschouwer vindt daarom dat er voor A.E. wel kan worden volstaan met een werkstraf of anders slechts een geldboete. Uiteraard zet het Openbaar Ministerie wat hoger in: zes maanden celstraf erbij én een geldboete van 8.000 euro!

Of A.E. goed wegkomt met zijn cannabisverslaving-excuus horen we net voor de kerst: op 21 december velt de rechter het vonnis…

P.S. Dát het ook anders kan dan in België, bewijst deze rechter uit de VS in een CNNBS-artikel uit januari 2021 (ook nog volop coronapandemie toen): Rechter: ‘Ook gevangenen hebben recht op cannabis’

[openingsbeeld: Elnur/Shutterstock]
(advertentie)