(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijk nieuws uit de Amerikaanse staat New Mexico. Daar oordeelde een rechter vorige week dat gevangenen in het Metropolitan Detention Center in Bernalillo County recht hebben op toegang tot medicinale cannabis als zij zich daarvoor kwalificeren. Bedenk hierbij dan even dat mediwiet in Nederland niet eens vergoed wordt door zorgverzekeraars…

Cannabispatiënt met huisarrest

New Mexico inmates’ right to medical marijuana affirmed‘, kopt de krant Santa Fe New Mexican op de laatste dag van het sowieso al legendarische jaar 2020. Het toch wel enigszins opzienbarende vonnis van de rechtbank is te danken aan ene Joe Montaño. Die werd in 2019 veroordeeld wegens dronken rijden. Hij mocht gelukkig voor hem zijn ‘jail sentence’ thuis uitzitten, wellicht onder de last van een elektronische enkelband, maar toch.

Voorwaarde voor de strafvorm huisarrest is wel dat je je niet bezondigt aan ‘illegale drugs’.

Echter, Joe Montaño is een geregistreerde cannabispatiënt in de staat New Mexico, waar mediwiet al sinds 2007 gelegaliseerd is. En daarom blijft hij cannabis gebruiken zoals zijn arts heeft aangeraden. Reden voor de overheid om Joe alsnog 30 dagen in de gevangenis te zetten wegens het overtreden van de voorwaarden van zijn huisarrest.

Heeft Joe nu wel of niet de wet overtreden?

Advocaten van de gemeente Bernalillo County beweren dat het wietgebruik van Joe een ‘overtreding van de wet is, ondanks zijn instemming om te voldoen aan alle plaatselijke, staat- en federale wetten en verordeningen’. En het is dus een wetsovertreding omdat cannabis op federaal niveau nog altijd illegaal is.

Ook achter de tralies heeft een geregistreerde cannabispatiënt recht op zijn medicijn!

De dienstdoende rechter in het Second Judicial District is Lucy Solimon en zij oordeelt dat bovenstaande vlieger (30 dagen cel voor Joe omdat ie de voorwaarden heeft geschonden van zijn veroordeling) niet opgaat. Volgens de rechter staat de (staats)wet in New Mexico toe dat ook mensen onder de hoede van de staat – of zij nu in de gevangenis zitten, op huisarrest staan of voorwaardelijk vrij zijn – wiet mogen gebruiken indien zij zich kwalificeren voor het programma voor toegang tot medicinale cannabis.

Met andere woorden: het wietrecept van Joe’s arts geldt in zijn staat overal.

Senator roept gevangenissen op om wiet toe te staan

Eén van de advocaten van Joe is staatssenator Jacob Candelaria (een Democraat). Hij stelt dat dit vonnis glashelder aantoont dat er onder de Medical Cannabis Act  ‘geen discriminatie is ten aanzien van de toegang tot het programma voor mensen in het ‘state criminal justice system’.

De senator a.k.a. advocaat: “While the criminal industrial complex may have pushback or some concerns – take those to the Legislature. Because until such time as the Legislature changes the law, the law is clear: You must under existing law provide incarcerated persons with the ability to access medical cannabis free from penalty. That’s the law.”

Candelaria zegt nu dat hij van plan is om alle gevangenissen en huizen van bewaring in de staat New Mexico aan te schrijven met de vraag of zij zich willen houden aan dit vonnis van de 2nd Circuit. Hij voegt er nog aan toe dat er anders meer rechtszaken zullen volgen ‘wanneer gevangenissen proberen om dingen moeilijker te maken’…

[foto: KAMONRAT/Shutterstock]
(advertentie)