(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

2021 begint goed voor Bio Bertje en wel met een enorme berg wiet! Je begrijpt het al, we presenteren je het oogstverslag van zijn vergelijkende testkweek met de 18 onbekende V1-stekken. Lees dus snel hoeveel de planten op aarde hebben opgeleverd, en of dat meer is dan de opbrengst van de wietplanten op kokos…

Hallo lieve lezers, welkom bij een nieuw verslag over mijn testkweek. Zoals je wellicht nog weet test ik het verschil tussen aarde en (vaste) biologische voeding en kokos met minerale voeding. Ik heb daarvoor 18 stekken in twee groepen verdeeld, en dit verslag gaat over de laatste weken van de bloei tot aan de oogst. Wil je lezen hoe het de planten tot aan week 8 verging? Hier vind je al mijn eerdere kweekverslagen.

100% LED power!

In week 9 en 10 van de bloei groeien de planten fantastisch. Ze hebben nu grote toppen op alle hoofd- en zijtakken. Het is geweldig om te zien en om te ruiken! De geur is nu erg sterk en heeft en bloemig en fruitig aroma. De productie van de trichomen is op volle kracht en alle planten glinsteren van de kristallen. De V1-planten ontwikkelen zich prachtig onder de vier Q6W-Generatie 2 LED-lampen. Veel beter dan ik verwacht had en zeker beter dan onder HPS. Ik heb de lampen nu hoger gehangen (op 50 tot 60 cm van de top van de planten) om ze op 100% (= 3 groene lichtjes aan) te kunnen gebruiken, en hiermee de volle lichtkracht (en productie van trichomen) te benutten.

De organisch gegroeide planten aan de linkerkant hebben heel compacte en dichte toppen die duidelijk al zwaar aan het worden zijn. De op kokos gekweekte en met Mills gevoede planten aan de rechterkant hebben zelfs nóg reusachtiger toppen, maar deze lijken wel iets minder compact.

Flush & light bleach

Na week 10 ben ik helemaal gestopt met het geven van voeding en krijgen alle planten alleen nog water. Het voedingsvat van het druppelsysteem van de planten op kokos is nu gevuld met pH-neutraal water (pH 6,0). Dat doe ik voor een goede flush op het einde van de kweek. De planten verbruiken op deze manier hun bladgroen-reserves (chlorofyl), waardoor de wiet later niet scherp in je keel aanvoelt bij het roken. Dat het groene chlorofyl verbruikt wordt merk je aan de vergeling van de bladeren. De grote schutbladeren vergelen het eerste.

Na enkele dagen op 100% laten de V1-planten tekens van light bleach zien. Daarom dim ik de SANlight LED’s weer op 80% en laat ik ze op 50 cm afstand hangen. De immense groei van de V1-toppen in week 11 is verbijsterend! De cola’s worden iedere dag dikker en compacter en zijn nu bedekt met een dikke laag trichomen.

Gouden trichomen

Inmiddels is het tijd om ook de kleur van de kopjes van de trichomen te checken. Ik gebruik daarvoor een zakmicroscoopje die je in iedere goede growshop kunt krijgen. Met een 50- tot 100-voudige vergroting is al snel te zien dat ze nu melkachtig (wit) verkleuren maar nog niet amber (goud) van kleur zijn. Dat betekent dat de planten nog iets langer moeten blijven staan voordat ik kan oogsten. De lekkere zoete en bloemige geur van de V1-planten is nu zeer indringend. De 9 organische planten en de 9 planten op kokos lijken nu sterk op elkaar, alleen zijn de organische planten nog iets korter en hebben ze wat compactere toppen.

Na week 12, op dag 83 is het zover: de trichomen zijn nu voor een derde deel amber van kleur en daarmee is het voor mij tijd om te oogsten. Ik haal alle grote schutbladen van de planten, snij ze helemaal onder aan de stam af en hang alle planten ondersteboven in mijn tent op. Daarvoor gebruik ik wat gewone koperen elektra draden. Deze zijn makkelijk te buigen maar houden het gewicht van de planten met gemak.

‘Knak!’

Na 10 dagen drogen in het donker, met alleen de afzuiger aan en DUS GEEN ventilator die op de planten waait (dat is heel slecht!), voer ik een ‘knak test‘ uit. Ik neem daarvoor een zijtak en buig hem helemaal om. Als deze dan met een hoorbare ‘knak‘ afbreekt, dan is de wiet droog genoeg om de toppen van de planten te halen. Als de zijtak niet breekt of zonder geluid afscheurt, dan is het nog te nat en moet het nog verder drogen. De V1-planten zijn na 10 dagen drogen al zover: de zijtak breekt af met een duidelijk knakgeluid. Ik kan nu de toppen eraf halen, wegen en in glazen potten doen. En dus kan ik het lang verwachte resultaat van mijn vergelijkende kweek wegen.

Fantastisch resultaat!

De 9 organische planten op de linkerkant hebben 784 gram gedroogde buds opgeleverd, en de 9 planten op kokos en gevoed met Mills nutrients komen op 820 gram. Dat betekent dat de ‘minerale planten’ rond de 4,4 % meer hebben opgeleverd dan de ‘biologische planten’. De totale oogst komt op 1604 gram gedroogde toppen van hoge kwaliteit, perfect voor mij als medicijn.

Omdat de SANlight LED’s over de hele cyclus gedimd waren, komt hun verbruik op ca. 85% van de totale capaciteit (1000W x 0,85 = 850 Watts). Dat betekent dat deze kweek 1,88 gram per Watt opgeleverd heeft, en dat is een fantastisch resultaat! De gemiddelde V1-plant heeft hiermee 89,11 gram gedroogde wiet opgeleverd, wat evenzo een fantastisch resultaat is. Ik ben helemaal flabbergasted over de uitkomst van deze kweek en kan de SANlight Q6W-Generatie 2 lampen alleen maar sterk aanbevelen! Tot volgende keer!

jullie Bio Bertje!

(advertenties)