(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bertjes kweektest verloopt ook in de bloeifase voorspoedig, zoals je in dit kakelverse kweekverslag zult lezen. Zowel de negen organisch groeiende planten op aarde, als de negen dames die met hun voeten in de kokos staan ontwikkelen mooie toppen! We schakelen over naar Bio Bertje himself voor de ontwikkeling, en de voornaamste verschillen tussen de mystery stekken.

Hoi, lieve lezers! Ik zal even kort herhalen hoe deze kweek begon, en waar het ook alweer over gaat. Twee weken geleden schreef ik het eerste verslag van deze vergelijkende kweektest. Ik test de verschillen tussen aarde en biologische voedingstabletten, en kokos met minerale flesvoeding. Om goed te kunnen vergelijken heb ik 18 identieke stekken van één en dezelfde (onbekende) moederplant gebruikt. Het vorige verslag eindigde na de vierde week van de groeifase, dus vanaf dat moment pakken we de draad op.

12/12

Aan het einde van groeiweek vier heb ik de vier Q6W-Generation 2 LED-lampen op 12/12 gezet. Tegelijkertijd heb ik ze nog een keer op 100% gezet om te kijken of de planten dit al konden hebben. Op 40 cm afstand van de planten lieten ze na een paar dagen tekens van licht-stress zien. Ik heb de dimmer daarom weer teruggezet op 80% van het maximale vermogen. Vanaf dat moment groeiden de planten weer als kool!

Binnen een week waren de eerste clusters van bloemen te zien. Nu was het tijd om een net over de planten te spannen. Hier kunnen de toppen dan mooi doorheen groeien zodat ze later genoeg ondersteuning hebben om het gewicht van hun toppen te dragen. Bij het aanbrengen van het net kwam ik op een van mijn planten een lieveheersbeestje tegen. Ik laat die natuurlijk in de tent omdat het een natuurlijke predator is die de planten beschermt tegen ongedierte zoals bijvoorbeeld luizen.

Aarde vs. kokos, bio vs. mineraal

In week zes stonden alle planten vol in bloei en ontstonden meer en meer buds. De negen planten op de linker kant (die in aarde groeien en organische voeding kregen) groeien iets langzamer. Ze zijn iets minder hoog, strekken wat minder. Ze hebben daarentegen wel iets hardere toppen dan de planten aan de rechterkant, die op kokos gekweekt worden en Mills voeding te drinken krijgen.

Ik had de lampen nog steeds op 40 centimeter afstand van de toppen van de planten, gedimd op 80% en met de zonsopgang-functie ingeschakeld. Deze functie schakelt de lampen langzaam aan en simuleert daarmee een zonsopgang, wat enigszins wat minder stress voor de planten oplevert. Ik volg hier de aanbevelingen van SANlight zoals op hun YouTube kanaal mooi wordt uitgelegd.

Trichomen!

De ontwikkeling in de volgende twee weken (week 7 en 8) was verbijsterend! De planten kregen mooie grote toppen aan alle hoofd- en zijtakken, en beginnen nu ook heel sterk te ruiken. Dat betekent dat ook de trichoomproductie op gang is. De trichomen zijn namelijk waar die lekkere geur vandaan komt! Je kunt het ook voelen want de planten worden ook kleverig als je ze aanraakt. Wat ik trouwens niet aanraad want hoe minder je de planten aanraakt, hoe meer trichomen er op de toppen blijven om later op te roken!
Daarom mijn tip: raak je planten zo min mogelijk aan! Als het toch nodig is, gebruik dan altijd rubber handschoenen.

De organisch in aarde gekweekte planten zijn nog steeds iets korter maar hebben hardere toppen dan de planten op koks, die Mills voeding krijgen. Ik gaf iets minder van de Mills-voeding dan aanbevolen in hun schema, omdat de run-off (het water dat onder weer uit de potten loopt) een te hoge EC-waarde had in de laatste week.
In het geheel ben ik meer dan tevreden over deze kweek met vier LED-kweeklampen erboven. De planten zijn gezonder en groeien voorspoediger dan onder HPS, dus ik ben tot zover heel blij met mijn testkweek.

Tot volgende keer! Jullie Bio Bertje

(advertenties)