(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De ontwikkelingen bij onze CannaTommy zijn niet bij te benen! Ster van de show is Blue Amnesia Haze. Die passeerde deze week haar scrogrek en groeit met een beetje hulp mooi in de breedte. Haar zus in een DWC-emmer maakt het ook uitstekend en is flink gegroeid. Verder tikte Tommy een mooie Pollinator op de kop, en gunt hij je een kijkje bij de zaailingen in zijn RDWC-systeem. 

Voor Blue Amnesia Haze ging één week geleden de klok om naar het 12/12 lichtschema. Ze heeft het scrogrek nu bijna helemaal gevuld en ik kan niet wachten tot ze straks haar eerste bloemen laat zien.

pH-dalingen zijn weer begonnen

Net zoals bij de vorige rondes merk ik dat de pH-waarde na het overschakelen naar 12/12 daalt. Dit is meestal wel te corrigeren door kraanwater toe te voegen. Donderdag gaf mijn pH/EC-meter een pH-waarde aan van 5,1 en een EC van 1,8. Ter compensatie heb ik toen 4 liter kraanwater toegevoegd. Vrijdag gaf de meter een pH-waarde aan van 5,9 en een EC van 1,6. Logisch, omdat ik de soep wat verdund heb natuurlijk.

De volgende dag was ik even druk met mijn RDWC-tent en heb ik niet meer gemeten. Bij Lemon Haze hebben we al gezien dat er zelfs een mooi resultaat te behalen is als je er dagen niet naar omkijkt. Maar toen ik gisteren de meter in het voedingswater stak, gaf deze een waarde aan van pH 4,7 en EC 1,7. Daar schrok ik wel even van. Meteen heb ik haar weer 6 liter vers kraanwater gegeven. Na een paar uur stelden de waardes op de pH/EC-meter mij weer gerust. Met een pH van 6,1 en een EC van 1,4 is het weer even onder controle. De EC waarde is te laag, maar ze krijgt snel weer een vers sapje.

Inmiddels is het ook weer tijd om het water helemaal te verversen, dus heb ik ondertussen een nieuw recept voor haar gemaakt. Omdat mevrouw meer dan genoeg blad aanmaakt denk ik dat ze aan stikstof zeker geen tekort heeft. Met de bloei die eraan zit te komen heb ik besloten haar voedingswater vandaag alvast te verruilen voor de preflowering-formule. Daarmee krijgt ze naar verhouding wat meer bloei-mineralen zoals fosfor en kalium en wat minder stikstof.

Strek in de breedte

De strek is ook begonnen, zoals gehoopt dit keer. Omdat dit een behoorlijk bossige dame is probeer ik haar in de breedte te laten strekken. “Huh”, zul je misschien denken, “strekken gaat toch omhoog?”. Dat is zeker zo, en daarom trek ik de takken die omhoog willen groeien voorzichtig terug door het scrogrek. Zo wordt de plant horizontaal wat voller zodat ze straks mooi verticaal door kan ontwikkelen.

Omdat ik als scrogrek tuingaas met een vrij kleine maaswijdte heb gebruikt (en de plant veel blad produceert)  heb ik een paar keer wat blad weggehaald. Dit kan de plant wat stress geven maar dat zou ze ook krijgen als ze zichzelf in de weg komt te zitten, denk ik dan maar. We hebben gezien dat deze Blue Amnesia Haze een sterke plant is. Haar zus heeft zelfs wortelrot voor de kiezen gehad, en ziet er nu weer top uit!

DWC-zusje

Daarover gesproken, de Blue Amnesia Haze zus in de DWC-emmer is afgelopen week weer lekker doorgegroeid. Wanneer ze dorst kreeg gaf ik haar gewoon wat voedingswater uit de Dokter Groen Special. Om het mezelf makkelijk te maken vang ik met een klein stukje slang onder de retour wat water op in een maatbeker. De DGS kan wel wat missen met zo’n grote bak en zo hoef ik niet steeds een klein beetje voedingswater klaar te maken.

Deze dame doet het erg goed en kan voor een mooie extra voorraad zorgen. Ik denk er nog even over na hoe ik haar af ga bloeien. Niet te lang, want voor je het weet is het een boom zoals AK Choco Kush werd.

Hasj automatisering?

Nadat ik wat dry-sift hasj gemaakt heb met de Trimbin werd ik razend enthousiast van het eindresultaat. Door bindweefselziekte geeft mijn lichaam na een beetje schudden al flinke klachten. Zoals je misschien begrijpt ben ik daarom fan van dingen die het bewegen voor mij uit handen kunnen nemen. Terwijl ik zelf bijvoorbeeld een kopje koffie drink en wat vape. Je voelt hem misschien al aankomen, ik ga automatiseren!

Alles voor deze hobby (en tevens leefstijl door medicinale noodzaak) kan behoorlijk in de papieren lopen. Daarom loont het om de tweedehands markt goed in de gaten te houden. Zo kreeg ik van een vriend een seintje dat er een zo goed als nieuwe, originele Pollinator P150 te koop stond voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Deze kon ik natuurlijk niet laten staan, en samen met de Bubbleator B-Quick is hiermee mijn nederhasjmachine-collectie compleet. Mijn schouders zijn er ook erg blij mee.

Om mijn voorraad te rekken tot de volgende oogst draai ik (of eigenlijk doet de Pollinator P150 dat) wat kief van knipafval en fluffy topjes. Daar ga ik later rosin van persen. Natuurlijk is dit niet zo spatzuiver als full-melt bubblehash rosin of fresh frozen maar de medicinale werking is in mijn geval het belangrijkste. Als het wat minder lekker smaakt dan neem ik er wel een slokje water bij. Door het apparaat niet te lang te laten zeven hoop ik toch een redelijke kwaliteit te kunnen behalen. Na dat zeven ben ik van plan om wietboter te maken met het knipafval. Daarover later meer, want dit verslag begint weer uit de hand te lopen.

Uitvinding van Mila Jansen

Goed, omdat dit verhaal toch al veel te lang wordt doe ik er ook nog een klein stukje Nederlandse cannabiscultuur bij. De Pollinator is een uitvinding van ‘Hash Queen’ Mila Jansen. Dankzij haar valt de last van het zeven letterlijk van mijn schouders. Als je net als ik ook geïnteresseerd bent naar hoe dit allemaal tot stand gekomen is, kun je haar boek lezen. En voor de mensen die niet zo van lezen houden; mijn favoriete cannabispodcasthost Uncle Kush heeft Mila geïnterviewd in deze aflevering van The High Cloud podcast.

(RDWC) spullen moet je hebben!

Nu ik toch even op de praatstoel zit kan ik net zo goed nog even verslag doen van de zaailingen in mijn RDWC tentje. Na het Growrilla-systeem een tijdje niet gebruikt te hebben, kwam ik na het vullen met water tot de conclusie dat er iets lekte. Doordat de slangen hard geworden zijn, dichten ze niet meer zo goed af op het T-stuk en de kraan.

Daarom heb ik het Growrilla RDWC 4.1S systeem meteen een beetje getuned, het deed me denken aan de brommertijd van vroeger. Als iets stuk is kun je het maken maar als je toch onderdelen nodig hebt kun je het ook wel nét wat sneller maken (lees: optimaliseren). Zo werd de controlepot – het epicentrum van het systeem – met een mof en een extra stukje buis buiten de tent gezet. Daar kreeg ze gezelschap van een extra luchtpompje en een waterval van de aquarium koeler/verwarmer van AliExpress. Tijdens de koude nachten bewaakt deze de temperatuur van het voedingswater.

Na het systeem weer gevuld te hebben, bleek de kraan ook lek te zijn. Als hydrokweker ben je deels afhankelijk van techniek, daarom heb ik van alles wat stuk kan gaan graag een reserveonderdeel klaarliggen. Hier had ik echter niet op gerekend… Omdat ik het soms niet kan laten om dingen te veranderen, blijkt een oude kraan van de DGS er perfect op te passen. Ik mag het van mijn vrouw eigenlijk niet meer zeggen, maar zo zie je maar weer: spullen moet je hebben!

De netpotten heb ik vervangen door een groter model. Het originele 500 liter/uur circulatiepompje is vervangen door een G-Tools G-800 pomp. Nu maar hopen dat de dames er blij mee zijn.

Tip: Als je zuinig bent op je rug, het tillen van volle zware DWC-emmers niet zo je hobby is of je het een of ander mankeert, dan kan ik een extra pomp sowieso aanraden. Ik vond het de investering zeker waard. Voor €15,70 en een stukje slang houd ik voortaan mijn schouders in de kom, door eerst de halve emmer in een andere over te pompen en met twee emmers te lopen.

De tent van 1 m2 staat even op non-actief. Zolang de RDWC-tent op het 18/6 lichtschema staat mogen alle dames hier samen in verblijven zodat ik ze efficiënt kan verzorgen. Als de RDWC in bloei is kan de volgende ronde alvast voorgroeien in de tent van 1 m2 om soepel door te starten.

Lemon Haze

Tot slot: Lemon Haze loopt behoorlijk achter op NL#5 x Haze. De twee zaden ontkiemden al snel en gelukkig allebei. Ik heb de Lumatek Zeus 600W Pro 2.9 in het begin wat aan de hoge kant gehangen en op 50% vermogen. Zo is Lemon Haze gaan strekken en al even lang als NL#5xHaze. Inmiddels is de lamp wat gezakt, en hebben de grootste zaailingen al wortels buiten de netpot. Tijd om te knallen!

Tot volgende week!

Peace, CannaTommy

(advertentie)