(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hogedruk kweeklampen zijn ondanks de opkomst van leds nog steeds de eerste keuze voor binnenkwekers. Niet alleen voor wietplanten, maar ook de reguliere glastuinbouw sector gebruiken massaal hogedruk kweeklampen. Ze werken dus ook heel goed, maar hoe dan?

Om er wiet mee te kweken hoef je eigenlijk niet meer te weten dan hoe je een hogedruk kweeklamp aansluit. Maar om de technologie achter deze – nog steeds zeer efficiënte – kweeklampen toch wat beter te begrijpen, gaan we even terug in de tijd. Terug naar toen de Schotse natuurkundige James Clerk Maxwell (bekend van de cassettebandjes vroeger en tegenwoordig elektronica winkels) elektromagnetisme ontdekte.

Lichtgolven

Het elektromagnetisme kan worden omschreven als een veld dat invloed heeft op alle ruimte en tijd en kracht kan uitoefenen op materie. Dit veld is onderworpen aan verstoringen in de vorm van golven of trillingen. Deze verstoringen kunnen, afhankelijk van de golflengte licht, geluid of gammastraling produceren. Licht bestaat dus uit trillingen, net als geluid.

James Clerk Maxwell ontdekte het elektromagnetisme, het zichtbare licht maakt maar een heel klein deel uit van het elektromagnetische spectrum. Beeld: Milagli, Shutterstock

Door iets brandbaars te verhitten zodat het vlam vat, produceren we licht. Denk maar aan een brandende lucifer of kaarslicht. Door deze vlammen in een hittebestendige container in te sluiten, heeft de mens de eerste lampen gemaakt, zeg maar een lantaarn. Erg primitief, zul je wellicht denken, maar toch is het verschil tussen de eerste lantaarns en moderne lampen niet zo heel groot.

Natuurlijk is lichttechnologie enorm veranderd sinds die eerste lantaarns, tegenwoordig kunnen we licht laten branden zonder verbranding, maar met elektriciteit als energiebron. Moderne lampen zijn zo aangepast dat de benodigde componenten in een kleinere container passen zoals een gloeilamp, spaarlamp of zelfs een piepkleine led diode. Alle het elektriciteit werkende licht dat door mensen gemaakt is, noemen we lampen.

Hogedruk kweeklampen

De twee meest gebruikte hogedruk kweeklampen zijn HID (High Intensity Discharge) en HPS lampen (High Pressure Sodium). Eigenlijk worden de HID lampen in de cannabiswereld niet veel meer gebruikt, aangezien HPS (en metaal halide voor de groeifase) efficiënter zijn.

Een hogedruk gasontladingslamp. Beeld: La Gorda, Shutterstock

HID en HPS kweeklampen worden aangestuurd door een zogenaamde ballast. Die kan ingebouwd zijn in het armatuur van de lamp of extern geplaatst zijn en via een kabel op de lamp zijn aangesloten. Een ballast verbruikt en converteert elektriciteit en stuurt de HID lamp daarmee aan.

Ballast Efficacy Factor of kortweg BEF, is een factor die gebruikt wordt om de licht output ten opzichte van de energie input aan te geven en wordt uitgedrukt in lumens per Watt. De Ballast Factor (BF) is een factor die gebaseerd is op het meten van de licht output met verschillende ballasts op eenzelfde bulb. Een hoge BF zorgt doorgaans voor een kortere levensduur van de bulb. Er zijn grofweg drie soorten ballasts: elektronische, magnetische en hybriden met een combinatie van elektronisch en magnetisch.

Een HID lamp is zo gemaakt dat hij een elektrische ontladingsboog in een brander creëert. De brander is gemaakt van omgesmolten quartz of omgesmolten aluminiumoxide en bevat gas en zit in het midden van de glazen bulb. Stel je een bulb in een bulb voor, zonder een gloeidraad, maar met twee elektrodes waartussen de ontladingsboog kan branden.

De glazen buis in de HID lamp is meestal gemaakt van doorschijnend aluminiumoxide en bevat gas dat gebruikt wordt om de lamp te ontsteken terwijl metalen verhit worden om een specifieke lichtkleuren te produceren. HPS lampen, metaal halide lampen, en LPS lampen (Low Pressure Sodium) werken allemaal volgens ditzelfde systeem. LPS lampen zijn overigens niet geschikt om mee te kweken.

[Openingsfoto: OpenRangeStock, Shutterstock]
(advertenties)