(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je voor het eerst zelf wiet kweekt – bijvoorbeeld met een paar wietplanten in de tuin – zal dat meestal nog niet meteen van fijnproevers topkwaliteit zijn. Gaandeweg leer je maar met deze 7 tips wordt de leercurve ineens een stuk minder steil. Want het wiel van wiet kweken hoef je natuurlijk niet zelf uit te vinden.

Van iedere kweek leer je; fouten maak je in de regel maar één keer dus hoe vaker je een wietplant kweekt hoe beter de kwaliteit wordt. Er zijn echter een hoop dingen die je wat ons betreft niet zelf hoeft uit te vogelen. We zetten zeven belangrijke tips voor je op een rijtje, om de kwaliteit en kwantiteit van je wiet snel mee op te krikken. Ja toch, niet dan?

1x beter – start met goede wietzaden

De wiet die we gewend zijn te roken, heeft ofwel indica-, ofwel sativagenen, of het is een hybride met zowel indica-, als sativagenen. Indica en sativa zijn twee hoofdsoorten van cannabis die door natuurlijke selectie in het wild zijn ontstaan. Ze hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen en door ze te kruisen maken zadenbedrijven hybride wietsoorten met de beste eigenschappen uit beide wietfamilies.

Topkwaliteit cannabis kweek je alleen met topkwaliteit wietzaden. Foto: MWesselPhoto, Shutterstock

Punt is dit: wanneer je wiet kweekt oogst je uiteindelijk wat je zaait. Wil je een heerlijke knaller van een Kush soort, dan dien je dus te beginnen met een geweldig Kush zaadje. Alle eigenschappen zoals topstructuur, harsproductie, omvang, geur en smaak, duur van de bloeifase en ga zo maar door, liggen allemaal al vast in het zaadje. Een middelmatige kweker kan met goed zaad betere wiet kweken dan een topper met duivenzaad. Bezint dus eer ge begint en start met de beste zaden die je je kunt veroorloven.

2x beter – geef ze veel licht

Licht is gewicht. Het is al jaren een volkswijsheid onder hobbykwekers en niet voor niets. Je kunt een wietplant onder een spaarlamp kweken, maar dan zullen toppen nooit goed aanzwellen en uitharden, tenzij je je hele kweekruimte ermee volhangt. Met hoeveel meststoffen je de plant ook verwend. Licht is naast genetica, verreweg de belangrijkste factor voor de opbrengst en potentie van je oogst!

Een kweeklamp is de motor van je kweekruimte, kies een goede! Foto: aastock, Shutterstock

Wil je meer en mooiere wiet oogsten, ga dan op zoek naar een goede lichtbron en kies die zorgvuldig. Een minimale hoeveelheid licht op een vierkante meter is zo’n 300 Watt, het maakt daarbij niet veel uit of je met LED of met HPS of fluorescente lampen kweekt.

3x beter – een optimaal klimaat

Buiten voert de wind verse lucht met daarin voldoende CO2 aan, en zet het de takken van planten in beweging. In de zomer zorgt de zon niet alleen voor licht, maar ook voor een aangename temperatuur. Binnen dien je zelf voor een aangenaam klimaat te zorgen. Met een afzuiger zorg je ervoor dat gebruikte lucht wordt afgevoerd en verse lucht de kweekruimte binnenkomt. Een (zwenk)ventilator zet de lucht in de kweekruimte in beweging zodat er geen microklimaatjes ontstaan en verse CO2 overal kan komen. Laat je dus goed adviseren of lees je in en zorg voor een afzuiger en een ventilator met de juiste capaciteit.

  • Algemeen aan te raden temperatuur en luchtvochtigheid
  • Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC
  • In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • ‘s Nachts: in ieder geval boven de 15ºC
  • Voedingswater: 23ºC
  • Luchtvochtigheid in de groeifase: 55 tot 65%
  • Luchtvochtigheid in de bloeifase: 35 tot 45%

4x beter – een evenwichtig dieet

Voeden met meststoffen is belangrijk omdat je niet wil dat je wietplant iets tekort komt. Teveel voeding geven is echter zo voor mekaar en is een van de meest gemaakte kweekfouten. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen op het juiste moment geeft. Wietplanten die in de groeifase staan hebben andere voedingsbehoeftes dan bloeiende wietplanten dus kies een samengestelde voeding voor de groeifase en een voor de bloeifase.

Geef wietplanten de juiste voedingsstoffen op het juiste moment. Foto: Eric Limon, Shutterstock

In de groeifase hebben wietplanten wat meer behoefte aan stikstof. Teveel stikstof kan in de bloeifase juist zorgen dat wiettoppen niet goed uitharden. Om de hoeveelheid voeding te bepalen kun je het beste gewoon kijken naar je wietplanten. Staat een wietplant er mooi groen bij dan komt ze waarschijnlijk niets te kort en is er geen reden om bij te voeden. Vergelen de bladeren en duurt het nog lang tot de oogst, dan kan je plant meestal wel wat gebruiken. Op inerte mediums zoals steenwol moet je natuurlijk altijd voeden, meten is dan noodzakelijk. Uiteraard spoel je de laatste twee weken voor de best mogelijke smaak.

5x beter – zuurstof bij de wortels

Kwekers geven veel aandacht aan de juiste temperatuur, luchtvochtigheid, licht, plantenvoeding en water maar doorgaans niet aan zuurstof. En dat is zonde want wietplanten floreren met een beetje extra zuurstof bij de wortels. Zorg daarom altijd voor een luchtig medium en geef het ook de tijd om een beetje te drogen na een waterbeurt. Of je nou op aarde, steenwol of kokos, of zelfs alleen in water (DWC) kweekt!

Wat niet alle kwekers weten, is dat alle delen van wietplanten zuurstof nodig hebben. Stammen, bladeren en zelfs de toppen hebben zuurstof nodig. Een gebrek aan zuurstof zul je echter maar heel zelden tegenkomen bij de bovengrondse delen. Dit komt omdat er in de lucht meer dan genoeg zuurstof zit om op te nemen, zo’n 21 procent om precies te zijn. Voor wortels ligt dit anders, aangezien die onder de ‘grond’ groeien. Geef ze extra zuurstof met een luchtig medium, en breng extra zuurstof in je voedingswater met een aquariumpomp.

Luchtige aarde en slimme potten zorgen voor meer zuurstof in de wortelzone. Foto: VictoriaArt, Shutterstock

6x beter – dieven voor dikkere toppen

Verreweg de mooiste toppen aan een wietplant groeien bovenaan. Onderaan de plant groeit weliswaar ook wiet, maar dit zijn nooit de grote uitgeharde toppen met veel hars die je bovenaan zult tegenkomen. Het loont daarom de moeite om je wietplanten ongeveer in de tweede week van de bloeifase te dieven, ook wel lollypoppen genoemd.

Dieven is het wegsnoeien van de kleinere beginnende topjes onderaan de plant, om de energie daar niet aan verloren te laten gaan. Door deze kleine topjes te verwijderen, kan de plant zich volledig richten op de bovenste toppen. Die zullen daardoor niet alleen zwaarder, maar ook kwalitatief beter worden. En omdat je nu geen popcorn-budjes meer hebt is je hele oogst een stuk beter. Dieven doe je trouwens zo.

7x beter – de juiste nazorg

Heb je je kweek helemaal toto een goed einde gebracht, dan kun je de kwaliteit tijdens het drogen, knippen en curen nog een stukje opkrikken. Door goed en langzaam te drogen zorg je ervoor dat je wiet precies de juiste hoeveelheid vocht bevat. Door zorgvuldig te knippen krijgt je wiet een onweerstaanbare bag-appeal en dus meer waarde. Door lang en in het donker te curen laat je je wiet rijpen en komt het natuurlijke aroma van de wiet na het drogen weer helemaal terug. Drogen, knippen en curen doe je dus zo.

Een mooi geknipte en goed gedroogde en gecurede top smaakt zoveel beter! Foto: Victoria43, Shutterstock

[Openingsbeeld: Parinya, Shutterstock]
(advertentie)