(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook Sneeze heeft het bij Dokter Groen momenteel merkbaar kouder dan gewoonlijk, maar de wietplant staat inmiddels wel in bloei. Het is een mooie fris groene struik geworden die inmiddels de helft van haar kweekkast vult en het hele kweekoppervlak bedekt. Kweekverslag!

Wat is het koud hè, buiten. En dat terwijl iedereen al aan het bibberen was voor de eerstvolgende energierekening. Zelf zet ik de kachel ook maar een paar graadjes lager en zeker als ik niet thuis ben. Dat heeft echter wel tot gevolg dat het ook voor Sneeze in mijn kweekkast best koud kan worden als de lamp niet aan staat. Mijn min/max thermometer gaf een laagste temperatuur aan van 13,8 graden, wat toch wel een beetje koud is. Ik heb het raam voorlopig ook maar dicht gedaan maar gewoonlijk staat dat op een kier voor de nodige luchtverversing. Ik hoop dat het snel weer wat warmer wordt buiten.

Sneeze heeft bloeiharen

Ik ben dan ook erg blij dat ik mijn aquariumverwarmer vorige week in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem heb gehangen, want daardoor blijft het voedingswater in ieder geval op temperatuur. De lage omgevingstemperatuur zorgt er volgens mij echter wel voor dat de bloei wat langzamer op gang komt. Desondanks zijn de eerste bloeiharen inmiddels wel aanwezig maar ik kan toch niet zeggen dat er al topjes aan zitten.

De wietplant maakt het overigens wel heel goed hoor. Ze is over de volle breedte weer een centimeter of vijftien gegroeid en nog steeds prachtig groen! Nergens geen paarse bladsteel of afstervend blaadje te vinden dus ik denk dat ze kerngezond is. Ik heb haar de afgelopen week twee keer een liter of vijf vers voedingswater gegeven, dus ze drinkt ondanks de lagere temperatuur nog wel redelijk goed door.

Ondanks dat mevrouw behoorlijk is dichtgegroeid en de clipfan er maar moeilijk doorheen kan blazen, heb ik vandaag niets gesnoeid. Ik ben bang dat de plant anders te veel de hoogte in zal gaan, en ze is nu al een hele flinke dame. Snoeien kan altijd nog als ze helemaal uitgegroeid is.

Vers water, voeding en een beetje silicium

Wel heb ik natuurlijk weer het nodige voedingswater ververst. Voordat ik daaraan begon heb ik eerst even het oude water gemeten, het had een pH-waarde van 5,8 en een EC van 2,2. Een vrij hoge EC-waarde inderdaad maar dat zorgt er ook weer voor dat de celstrekking misschien wat geremd wordt. Bij het verversen heb ik ongeveer negen liter water afgetapt en zo’n 11 liter vers water toegevoegd. Hierna heb ik er voor tien liter aan voeding bijgedaan, volgens de preflowering formule van mijn voeding (Terra Aquatica TriPart).

De pH-waarde heb ik even gelaten voor wat het is. Het kraanwater is momenteel ook erg koud en mag dus eerst even op temperatuur komen. Daarnaast daalt de pH-waarde momenteel licht, wat verder ook volkomen normaal is voor een bloeiende wietplant. Ik zal het vanmiddag nog even checken en dan zonodig wat omlaag brengen met pH-min. Tot slot heb ik de wietplant nog even besproeid met een lichte silicium-oplossing om haar te verwennen.

Fijne feestdagen!

Dat was het voor deze week, gemakkelijk hè dat hydrokweken. De volgende keer dat je mijn Sneeze zal zien wordt pas in de tweede week van januari. Op CNNBS kun je de laatste twee weken van het jaar namelijk weer genieten van het jaaroverzicht, en zelf neem ik de eerste week van januari even vrij. Het verschil zal dus wel groot zijn tegen die tijd, en ik hoop je dan wat mooie toppen te kunnen laten zien. Ondertussen wens ik je hele fijne feestdagen, en een gezellige jaarwisseling!

Dokter Groen

(advertentie)