(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In huize Groen staat de Sneeze plant sinds een week op 12/12 maar bloeiharen zijn er nog niet. Ondanks een defecte verwarmer en daarmee een extra koude nacht, is de wietplant een prachtige struik geworden. De kweekdokter ververst het voedingswater en snoeit hier en daar alvast wat takken en bladeren weg.

Liep ik vorige week nog trots te vertellen dat mijn op AliExpress gekochte aquariumchiller het water uit mijn hydrosysteem ook kon verwarmen, werkt het ding niet! Hij slaat wel netjes aan hoor, als het water onder de 21 graden komt, alleen blijft hij stug koelen in plaats van verwarmen. Met als gevolg dat hij dus constant blijft koelen aangezien het water alleen nog maar kouder wordt. Ondanks dat ik het apparaat toch duidelijk op ‘H’ van ‘Heating’ had gezet, was het water ’s middags dus nog maar 10 graden!

Extra lang donker én extra koud

En zo kreeg mijn Sneeze dus niet alleen een extra lange donkere periode maar ook een extra koude nacht voor haar kiezen. Op woensdagochtend zette ik de wietplant in het donker en op vrijdagavond om 10:00 uur ging het licht van de dimbare 170 Watt G-Bars weer aan. Sindsdien staat mijn Sneeze dus op 12/12, de dagen duren  van 10:00 uur ’s avonds tot 10:00 uur ’s ochtends. De aquariumchiller heb ik natuurlijk meteen op woensdagmiddag uitgezet, en vanmorgen heb ik ook de slangen en de pomp van het apparaat uit het 3-in-1 hydrosysteem gehaald.

Zonder verwarmingselement blijft het water momenteel rond de 19 graden, dus ik laat het even zo. Als het erg koud wordt (en het schijnt deze week toevallig weer kouder te worden) dan zal ik mijn vertrouwde 50 Watt aquariumverwarmer wel aansluiten. Voorlopig gaat het echter uitstekend met mijn Sneeze in de Dokter Groen Special, want ze is weer lekker gegroeid. Ze heeft nog geen bloeiharen maar is wel een dichtbegroeide struik geworden die het hele kweekoppervlak vult.

Vers voedingswater

Vanmorgen heb ik zoals elke week weer even het water ververst. Mevrouw had weer goed gedronken dus ik hoefde maar één emmertje van vijf liter af te tappen, en kon het reservoir daarna vullen met 14 liter vers kraanwater. Daarna heb ik groeivoeding voor 10 liter water toegevoegd, en alvast een milliliter pH-min omdat de pH-waarde bijna 7,0 was. Zoals gewoonlijk zal ik de pH-waarde vanmiddag nog even checken en bijstellen als dat nodig is.

En een beetje snoeien

Na het verversen van het water heb ik toch maar vast wat snoeiwerk gedaan. Niet te veel want ik wil de plant niet triggeren om ineens heel hard de hoogte in te gaan. Hier en daar heb ik dus vast wat takken weggehaald die duidelijk in de schaduw groeiden. Als ik een tweede kweekkast had, zou je hier trouwens prachtige stekken van kunnen maken. Maar die heb ik niet dus gaan ze bij mij gewoon de prullenbak in.
Aan de bovenkant van het bladerdek heb ik vervolgens nog wat grote bladeren weggehaald bij de hoogste groeipunten. Zo komt er wat meer licht in het bladerdek, en kan de ondergroei ook beter ontwikkelen.

En daarmee was ik weer klaar voor deze week. Het wachten is nu op de eerste bloeiharen. En aangezien Sneeze best snel in bloei gaat kan ik je die misschien volgende week woensdag al laten zien. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)