(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is bijna niet te geloven hoe snel de Sneeze van onze kweekdokter groeit. Ze is inmiddels alweer zo groot geworden dat Dokter Groen niet langer kan wachten met omschakelen naar 12/12. Om de bloei extra snel op gang te brengen zet hij haar eerst een paar dagen helemaal in het donker. 

Ik heb Sneeze weer een weekje haar gang laten gaan in het Flow Hydroponics Systeem en mag wel zeggen dat ze goed haar best gedaan heeft. De pH- en EC-waardes hoefde ik na het verversen van het water van vorige week niet meer aan te passen, en ze heeft dan ook een week met het water gedaan. Het waterniveau was vanmorgen behoorlijk gezakt, dus ze heeft goed gedronken en dat is haar aan te zien. En aan te ruiken trouwens ook want ze geeft inmiddels ook alweer een penetrante geur af!

Na het verversen van het voedingswater vorige week stond de EC-meter op 1,6. Vanmorgen was de EC nog steeds 1,6 dus dat betekent dat 1,6 precies de juiste sterkte was voor de plant. Zou de EC-waarde gedaald zijn dan had de plant dus meer voeding dan water opgenomen en dan zou 1,6 te zwak zijn. Zou de voedingswaarde gestegen zijn dan had mijn Sneeze wietplant meer water dan voeding opgenomen en was een EC-waarde van 1,6 te sterk. Dat was dus allemaal niet het geval want de EC-waarde bleef gelijk en was dus helemaal goed. Drie keer raden op welke EC-waarde ik het voedingswater vandaag weer heb afgesteld? (1,6)

Wortels in de overloop

Omdat mijn wietplant het waterreservoir weer aardig had leeg getrokken heb ik dat natuurlijk weer aangevuld. Zoals gewoonlijk tap ik dan altijd eerst zoveel mogelijk water af en daarbij kwamen meteen wat wortels mee. Ik heb toen meteen het overloopje van het systeem even gecontroleerd en jawel, ook die zat vol met wortels. Ik heb ze uiteraard meteen uit de overloop verwijderd en ik denk dat ik daarmee net op tijd was, en voorkomen heb dat de growtray zou overlopen.

Koeler die ook verwarmt

Tot vorige week was Sneeze nog klein en bleef het voedingswater redelijk rond de 20 graden. Inmiddels is het plantje echter alweer zo groot, dat ze een schaduw werpt op de growtray waar de plant in staat. Hierdoor warmt de LED kweeklamp het water niet meer voldoende op en zakt de watertemperatuur. Gelukkig is mijn aquariumchiller ook een aquariumverwarmer dus die heb ik nu op verwarmen gezet. In plaats dat hij koelt als de temperatuur boven de 21 graden komt, verwarmt hij nu als de temperatuur onder de 21 graden komt. Handig!

Hoogste tijd voor de bloei

Nadat ik het water heb ververst heb ik weer voeding toegevoegd volgens de groei-formule van Terra Aquatica. Dit omdat mijn Sneeze plant nu nog niet in bloei staat, en voorlopig nog wel even door zal groeien. Pas als ik de eerste bloeiharen zie, zal ik overschakelen op de bloei-formule van deze voeding. Om de bloei zo snel mogelijk op gang te brengen heb ik Sneeze vanmorgen wel in het donker achtergelaten. Hiervoor kon ik de dimmer van de 170 Watt G-Bars gemakkelijk op ‘off’ zetten, en kon de stekker gewoon in de schakelklok blijven zitten.

Ik zal mijn Sneeze 48 tot 72 uur in het donker laten staan, en zet haar daarna op het welbekende 12/12 schema. Het snoeien en uitdunnen van het bladerdek bewaar ik voor later.

Dokter Groen

(advertentie)