- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Suriname vreest voedselcrisis door massale… hennepteelt
In het parlement van Suriname wordt momenteel gediscussieerd over de Wet Industriële Hennepteelt. Het land wil graag een graantje meepikken van de wereldwijde henneprevolutie en het tropische klimaat is heel geschikt om meerdere buitenwietoogsten per jaar te draaien. Parlementslid Harriët Ramdien van de VHP is echter bezorgd dat het land met voedselschaarste te maken krijgt wanneer rijstboeren massaal zullen overstappen op de makkelijker en vooral lucratievere teelt van hennep.
Gesjoemel met hennepteelt vergunningen in Suriname
Hoewel er nu een wetsvoorstel ligt om de hennepindustrie te reguleren, wordt er al volop industriële vezelhennep geteeld in Suriname. Wat heet, volgens de krant Dagblad Suriname zijn er in de vorige regeerperiode tussen 2017 en 2020 al 48 vergunningen verstrekt voor de ’teelt van industriële en medicinale hennep’.
Dat gebeurde overigs op de welbekende Zuid-Amerikaanse manier – uit de losse pols zeg maar – door het Nationale Advies en Monitoringsorgaan Wetenschappelijk Onderzoek Hennepteelt. VHP-parlementslid Asis Kumar trekt de rechtsgeldigheid van deze club überhaupt al in twijfel en zegt dat de vergunningen ‘als warme bollen’ werden uitgegeven. En er zou tussen de 50.000 en 60.000 dollar voor zijn betaald, buiten de officiële kanalen om, zo schrijft de Surinaamse krant ook nog.
Suriname krikt THC-gehalte in hennep op van 0,2 naar 1%
Tijd om de zaken eens wat strenger aan te pakken vond de nieuwe regering, vandaar de discussie over het nieuwe wetsvoorstel voor de hennepteelt. Opvallend aan dat voorstel is dat het voorheen geldende THC-gehalte van 0,2% dat in de Wet Verdovende Middelen staat voor hennep, in de nieuwe wet wordt vervangen door een THC-percentage van 1 procent. Daarmee voegt Suriname zich bij landen als Zwitserland en Italië, waar deze “wiet light” zeer populair is bij consumenten (mede of vooral omdat je er dus ook een beetje stoned van kan worden).
De VHP wil de 48 bestaande henneptelers echter niet zomaar een permanente vergunning onder de nieuwe wet geven, ze zullen net als alle andere gegadigden een aanvraag moeten indienen bij de overheid.
Voedselschaarste door overstappende rijstboeren?
Dan die dreigende voedselcrisis waarover VHP Assembleelid Harriët Ramdien zich zorgen maakt. Hoe komt ze op dat verontrustende idee? Dagblad Suriname schrijft: ‘Als landbouwersdochter in het rijstdistrict Nickerie zei ze nu al geluiden te horen dat men van rijstteelt zal overstappen naar de teelt van industriële hennep.’
Volgens Ramdien zeggen de boeren dat ze hennep drie keer per jaar kunnen oogsten tegen relatief weinig kosten. Rijst telen kost veel meer investeringen en inspanningen en kan slechts twee keer per jaar van het veld worden gehaald.
‘Haar bekruipt het nare gevoel dat men er niet voldoende bij stilstaat dat men straks massaal zal kunnen overgaan tot de teelt van hennep, waardoor de voedselvoorziening in het land niet meer gegarandeerd zal zijn’, aldus Dagblad Suriname. Ze houdt haar hart vast als de rijstvelden straks allemaal met hennep worden beplant.
Hennep zelf is ook een uitstekende voedselbron
Van parlementsvoorzitter Marinus Bee kreeg ze de toezegging dat er inderdaad goed moet worden gekeken naar dit vraagstuk. ‘Er dienen geen wetten te worden aangenomen die de voedselvoorziening in gevaar kunnen brengen’, beloofde hij de parlementariërs.
We gaan het zien of er een limiet komt op het aantal hennepvergunningen dat de regering in Suriname gaat verstrekken voor de 1% THC-hennepteelt. Of dat ze kiezen voor geld boven voedsel – al is het wellicht slim om eens te bestuderen wat je allemaal aan gezond voedsel uit hennep kunt halen of met hennep kunt bereiden, want dat liegt er ook bepaald niet om…
LEES OOK:
- Wetenschappers maken hennepvlees met ‘chewing resistance’
- 6 gezonde redenen om hennepzaden te eten
- Dit is waarom elke supermarkt hennepbrood zou moeten verkopen