(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de drukste (overstap)vliegvelden ter wereld is dat van funshopping paradijs Dubai. Zeker ook in de komende maand, wanneer er tienduizenden voetbalsupporters – via Dubai – naar Qatar reizen. Maar wees gewaarschuwd als je van plan bent om iets lekkers te roken mee te nemen. Nadat de politie een lading voorgedraaide joints uit ananassen viste bij een passagier, claimt de Director of Passenger Operations Department dat Dubai in staat is om elke (!) illegale smokkelpoging te ontdekken.

Bizarre vangst in Dubai

‘Een bizarre vangst’, zo wordt de lading ananassen afkomstig uit een niet nader genoemd Afrikaans land genoemd door de website van Dubai Customs, afgelopen zaterdag. Dat bizar slaat dan niet eens zozeer op de tropische vruchten maar op de inhoud ervan: 399 voorgedraaide joints in eveneens zeer herkenbare Afrikaanse stijl:

Schitterend plaatje, maar bedenk er direct bij dat zelfs deze joints – die je toch niet in een Nederlandse coffeeshop zou durven te verkopen – je in de Verenigde Arabische Emiraten serieus in de ellende kunnen storten. De autoriteiten zien zelfs de aanwezigheid van drugsrestanten in het bloed – bijvoorbeeld THC – als ‘bezit’ van verboden narcotica. Met bijbehorende minimum gevangenisstraf van drie maanden…

Zelfs de doodstraf bestaat nog in Dubai voor drugs

Voor meer dan bezit, laten we zeggen de smokkel van 417,3 gram wiet in 399 voorgedraaide joints verstopt in ananassen, kan je zomaar jaren celstraf krijgen. En in het uiterste geval kan drugssmokkel je zelfs de doodstraf opleveren. Zo’n vaart zal het met de kerel die voor de ananas-wiet is gearresteerd niet lopen, maar terug naar Afrika als vrij man gaat ie voorlopig zeker niet.

Wat ons echter ook opvalt aan deze zaak, is de stelligheid waarmee de overheid in Dubai nog gelooft dat zij alles wat het land probeert in te komen effectief kan opsporen. Nee, echt.

Klein beginnen en groter doorgaan (mits niet gepakt)

Om dat te staven geven we het woord aan Khalid Ahmed, directeur van het Passenger Operations Department. Volgens hem is ‘dit type vangsten een reflectie van de efficiëntie van de geavanceerde systemen ter plaatse, evenals van de opmerkelijke ervaring van onze inspecteurs, die alle illegale pogingen om narcotica in het land te smokkelen verhinderen’.

Nou nou, zo ver durven zelfs wereldvreemde politici zoals Ronald Reagan en dichter bij huis Bart de Wever niet te gaan. Volgens de directeur in Dubai was de Afrikaanse ananas-stunt wellicht een eerste poging met een kleinere partij drugs om te kijken of het zou lukken, waarna er bij succes grotere ladingen naar de Verenigde Arabische Emiraten zouden vloeien.

Jaja, eet meer fruit zeggen ze dan…

Oranje-fan of Rode Duivel, je bent gewaarschuwd

Over die ananassen gesproken, daar heeft ons zelfverzekerde Dubai directeurtje uiteraard geen goed woord over. Khalid Ahmed: ‘Dubai Customs is bijzonder alert op deze miserabele pogingen en werkt hard om de maatschappij te beschermen door de entree van narcotica substanties te verhinderen’ bla bla bla…

Maar omdat het WK Voetbal zondag toch echt is begonnen, herhalen we zijn expliciete waarschuwing van de autoriteiten in het immer gezellige Dubai, gericht aan buitenlandse voetbalfans en Ali B:

‘Ondanks het groeiende aantal passagiers in Dubai, helemaal in deze periode met de WK in Qatar en het heerlijke winterseizoen in de Verenigde Arabische Emiraten, liggen er stringente plannen en programma’s om iedere illegale smokkelpoging te beteugelen. Dankzij de waakzaamheid en kenmerkende ervaring van onze inspecteurs en de geavanceerde scanapparatuur – inclusief het Smart Bag Inspection system – op vliegvelden in Dubai, kunnen wij effectief elke illegale smokkelpoging verijdelen’ – Khalid Ahmed, baas van Dubai International Airport

(advertentie)