(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat tabak roken bepaald niet het meest gezonde ding is om te doen, is wel bekend onder cannabisliefhebbers. Maar nu claimt een Canadees wetenschappelijk onderzoek dat het roken van wiet nóg slechter is voor de menselijke longen dan sigaretten paffen! En omdat het leven nu eenmaal niet elke dag een goed-nieuws-show is, dook CNNBS maar eens in deze nieuwe studie…

Het toch wel enigszins verontrustende nieuws is door Noord-Amerikaanse media breed opgepikt. Niet vreemd, aangezien daar de legalisering van cannabis – medicinaal en recreatief – een hoge vlucht heeft genomen. Vandaar dat researchers van het Department of Radiology aan het Ottawa Hospital General Campus besloten onderzoek te doen naar de gevolgen van wiet roken (blowen dus) op de longen.

Hun bevindingen zijn afgelopen dinsdag gepubliceerd in het vakblad Radiology onder de titel ‘Chest CT Findings in Marijuana Smokers‘. En die bevindingen liegen er niet om (nemen we dan maar aan).

Voor de goede orde: met wiet roken wordt puur wiet roken bedoeld in deze studie (wij durven wel te stellen dat als je wiet mét tabak rookt – of andersom – dat dit zeker niet beter is, voor je longgezondheid tenminste.)

CT-scans van rokerslongen en longen van niet-rokers

Mensen die cannabis roken blijken volgens het Canadese onderzoek meer kans te lopen op bepaalde types longschade dan mensen die sigaretten roken, zo tonen CT-scans van hun longen aan. CT staat voor computed tomography; de patiënt ligt op een tafel die door de CT-machine wordt gegleden terwijl er röntgenfoto’s van de binnenkant van het lichaam worden gemaakt.

De onderzoekers zeggen dat hun studieresultaten suggereren dat wiet roken schadelijker is dan mensen zich realiseren. En dat terwijl minimaal 1 op de 5 Amerikanen minstens één keer wiet heeft geprobeerd. Cannabis is daarmee de meest algemeen gebruikte drug die nog altijd illegaal is op federaal niveau. In Canada is wiet wel legaal natuurlijk en daar blowde een kwart van de volwassen bevolking in 2021 wiet. In Nederland gebruikte ook een kwart van alle mensen ooit wiet en 8 procent deed dit ook in 2021 (volgens Trimbos).

Vaker (long)emfyseem en ontstoken luchtwegen bij blowers dan bij tabaksrokers

Sommige gezondheidseffecten van wiet roken, zoals de ontwikkeling van de hersenen, hoge bloeddruk en een verhoogde kans op hartaanvallen en beroertes zijn wetenschappelijk bestudeerd. Volgens Dr. Albert Rizzo, longarts en chief medical officer bij de American Lung Association, geldt dat echter niet voor de langetermijneffecten van wiet roken – onderzoeken die uiteraard wel hebben plaatsgevonden voor wat betreft het roken van tabak. ‘We kennen die effecten niet’, stelt hij tegenover ABC News.

Nu ligt er dus wel data op tafel, nadat de onderzoekers van Ottawa Hospital General ongeveer 150 longscans vergeleken van wietrokers, (alleen) tabaksrokers en niet-rokers. Uit de studie blijkt dat er vaker (long)emfyseem, ontstoken luchtwegen en vergroot borstweefsel voorkomt bij wietrokers dan bij tabaksrokers.

De scans lieten zien dat 75 procent (!) van de wietrokers emfyseem had, tegenover iets minder dan 70% van de mensen die uitsluitend tabak roken. Van de niet-rokers had slechtst 5% longemfyseem.

Shit, zo simpel is die keuze niet meer als je dit onderzoek hebt gelezen… [beeld: Scarlette2020/Shutterstock]

Wietroker loopt meer kans op COPD dan zware sigarettenroker

Emfyseem is een chronische vorm van obstructieve longziekte, beter bekend als COPD maar ook wel eens toepasselijk omschreven als ‘rokerslong’. Jaarlijks sterven er ongeveer 6.000 mensen aan COPD, dit is zo’n 4% van het totaal aantal sterfgevallen in Nederland. Hiermee behoort COPD tot de ziekten met de hoogste sterfte.

Dr. Rizzo: ‘Er zitten luchtzakken in onze longen die groter worden dan ze zouden moeten zijn. Terwijl ze groter worden, worden ze ook minder efficiënt dan ze zouden moeten zijn voor gasuitwisseling.’ Deze aandoening wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan irritante stoffen zoals rook, wat leidt tot onherstelbare longschade.

‘Wietrokers hadden meer emfysemen – een ziekte die het moeilijk maakt om te ademen – dan zware tabaksrokers en niet-rokers’, zegt Dr. Giselle Revah, co-auteur van de studie en cardiothoracale radioloog.

Hoe komt het dat wiet meer longschade veroorzaakt dan tabak?

Volgens artsen zijn er diverse redenen waarom wiet wellicht meer longschade veroorzaakt dan tabak. ‘Wietrokers ademenen dieper in en ze houden hun adem langer binnen voordat ze uitademen’, verklaart Dr. Rizzo. ‘Je combineert dan het irriterende effect van langere blootstelling en diepere inhalatie van deze gifstoffen.’

Tabaksrook van sigaretten wordt ook gefilterd, maar dat geldt niet voor wietrook. Alle factoren dragen bij aan ontstekingen en onherstelbare schade, zeggen artsen. Dr. Rizzo: ‘Alles wat je inhaleert dat de longen kan irriteren zou ik niet adviseren, dus ik zou wietrokers aanraden om te stoppen.’

Nu snapt deze arts ook wel dat sommige wietrokers een medische noodzaak hebben en voor die mensen beveelt hij een gesprek met hun dokter aan, die je wellicht kan overhalen om een andere, veiligere vorm van de drug (cannabis) te proberen, bijvoorbeeld edibles of wietolie.

Een advies dat uiteraard net zo goed geldt voor de recreatieve cannabisconsument die zich na lezing van bovenstaand onderzoek het spreekwoordelijke hoedje geschrokken is…

LEES OOK8 manieren om cannabis te gebruiken – zonder wiet te roken!

[openingsbeeld: Eugene Symonenko/Shutterstock]
(advertentie)