(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het volk wil altijd wiet en hasj, ook in plaatsen waar geen coffeeshop mag zijn van de lokale kortzichtige bestuurders. Neem Zuidhorn in de provincie Groningen, waar twintigduizend zielen het zonder gedoogd verkooppunt van cannabis moeten zien te rooien. Hoe ze dat doen? Nou met good old straatdealers natuurlijk! Moet je wel even opletten bij het uitvoeren van de illegale transacties dat er niet net een agent meekijkt, zoals de knakker waar we nu over gaan schrijven kan beamen.

Coffeeshops, dat zouden meer gemeenten moeten doen

Derrick Bergman, onze gewaardeerde columnist sinds dag 1 dat deze website in de lucht is, schreef onlangs nog maar eens op waarom het zo ontzettend niet-slim is van gemeentebesturen om coffeeshops te weren. Iets wat nog altijd 70% van alle Nederlandse gemeenten helaas wél doet. En iets wat dus, heel voorspelbaar, leidt tot een hoop dealen op straat en in woonwijken.

LEES OOKDe coffeeshop is een essentiële voorziening: schaf de nuloptie af

Maar hoe zit het eigenlijk met het aantal inwoners, wanneer moet er een coffeeshop zijn of zou die moeten komen? Op de website Overheid.nl  in het hoofdstukje ‘Lokale wet- en regelgeving‘ lezen we: “Landelijk wordt in veel gemeenten een norm gehanteerd die varieert van 1 coffeeshop per 15.000 tot 40.000 inwoners. Dit is geen officiële norm, het is een richtlijn.”

In de 102 gemeenten die wel coffeeshops binnen hun grenzen hebben, bedroeg de zogeheten coffeeshopdichtheid – het gemiddeld aantal inwoners per coffeeshop – eind 2020 precies 34.082, aldus dit document van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Meer dan 64.000 mensen maar nul gedoogde cannabisverkoop

Nu zit Zuidhorn – of beter gezegd de gemeente Westerkwartier waarvan het dorp deel uitmaakt – met 64.306 inwoners ruim boven de bovengrens van 40.000 waarover de landelijke overheid zelf rept. Maar toch geen coffeeshop daar op het Groningse platteland.

Daardoor moeten alle cannabisliefhebbers in  Aduard · Boerakker · Briltil · De Wilp · Den Ham · Den Horn · Doezum · Enumatil · Ezinge · Faan · Feerwerd · Garnwerd · Grijpskerk · Grootegast · Jonkersvaart · Kommerzijl · Kornhorn · Lauwerzijl · Leek · Lettelbert · Lucaswolde · Lutjegast · Marum · Midwolde · Niebert · Niehove · Niekerk · Niezijl · Noordhorn · Noordwijk · Nuis · Oldehove · Oldekerk · Oostwold · Opende · Pieterzijl · Saaksum · Sebaldeburen · Tolbert · Visvliet · Zevenhuizen en uiteraard Zuidhorn het zelf verder maar uitzoeken.

De stash van de ongelukkige straatdealer…

Politie betrapt straatdealer en plukt ‘m na bezoek thuis kaal

Een van die mensen kocht afgelopen zondag net iets te opvallend zijn rokertjes bij het station in Zuidhorn. Nou ja, in ieder geval was de politie getuige van de straatdeal tussen de bestuurders van fiets en scooter. Hetgeen dan weer leidt tot een fijn Facebook-bericht met een even fijne kop: ‘AANHOUDING DRUGSDEALER #ZUIDHORN’.

De drugsdealer in kwestie had niet veel meer dan ‘een gebruikershoeveelheid’ bij zich. Mazzeltje, denk je dan wellicht eerst nog, maar de politie nodigde zichzelf ook maar gelijk bij de straatdealer thuis uit om ’te kijken naar eventueel meer drugs’.

Je snapt dat dit ook gevonden werd. ‘In de slaapkamer van de verdachte werd een boodschappentas met hennep en hasj aangetroffen en ook nog meer dan €5000 aan contant geld. Dit is allemaal in beslag genomen’, schrijft de politie op Facebook.

En welja, ook maar gelijk die scooter afgepakt. De betrapte straatdealer mocht de nacht verder doorbrengen in het cellencomplex Hooghoudtstraat in Groningen.

[openingsfoto: aquariagirl1970/Shutterstock]
(advertentie)