(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wááát? Week #3 en Dokter Groen vindt het nu al tijd voor toppen!? Nee joh, de Sneeze van onze kweekdokter is drie weken oud, heeft alweer zes nodes en dus is het de hoogste tijd om de jonge plant te toppen. Ook haalt hij alvast twee schutbladeren weg maar dan wel zo voorzichtig mogelijk want hij wil zijn plantje natuurlijk niet te veel stressen. 

Ik tel de derde groeiweek voor mijn Sneeze plant, en de groei komt zo langzamerhand weer in een stroomversnelling. In de eerste drie weken groeide het plantje natuurlijk een stuk langzamer, omdat het bladoppervlak nog klein was. Inmiddels is het echter al een aardige struik, en heeft ze al veel meer bladeren voor de fotosynthese die daarmee een veel snellere groei aanwakkert. Het zal dan ook niet heel lang meer duren voor ik de klok weer op 12/12 zet om de bloei op te wekken.

Nieuwe pH-sensor

Je gelooft het niet maar mijn Bluelab (pH en EC) Combo Meter is zeker al 12 jaar oud. De pH-sensor heeft zijn beste tijd dan ook allang gehad, en dat merkte ik de laatste weken ook steeds duidelijker. Gelukkig is Bluelab een zeer degelijk merk, en kun je gemakkelijk een nieuwe sensor voor het apparaat bestellen, dus dat heb ik gedaan. Ik heb de nieuwe sensor vanmorgen voor het eerst gebruikt maar nog niet geijkt, omdat hij de pH-waarde van mijn kraanwater meteen goed aangaf.

De pH-waarde van het voedingswater in het hydrosysteem was echter zeer laag, dus heb ik direct 8 liter gebruikt water afgetapt. Door vervolgens weer 12 liter water toe te voegen klom de pH-waarde weer op naar 5,6. Dat is nog steeds wat te laag want ik wil de pH-waarde graag op 5,8 hebben maar ik laat de pH van het water en de voeding eerst even stabiliseren, en dan pas ik het vanmiddag nog eens aan.

Tijd om te toppen

Ondanks de lage pH-waarde ziet de Sneeze er uitstekend uit. Ze is behoorlijk gegroeid sinds vorige week en heeft zelfs al schutbladeren die mij wat te veel schaduw werpen op de groeipunten. Ik heb de onderste twee grote bladeren daarom onder de groeipunten gefrommeld, en de bovenste twee afgeknipt. Daarna was het tijd om de top uit het plantje te halen. Ze heeft namelijk al zes nodes of vertakkingen, en dus meer dan genoeg groeipunten die later takken met dikke toppen kunnen worden.

Het toppen doe ik zoals je misschien weet op de ‘stressloze manier’. Daarmee bedoel ik dat ik alleen het allerkleinste groeipuntje weg haal, zodat mijn mooie Sneeze zo min mogelijk stress ondervindt. Hiervoor duw ik de blaadjes in de hoofdtop voorzichtig open met mijn vingers, zodat het uiterste groeipuntje zichtbaar wordt. Deze druk ik dan voorzichtig met mijn vinger opzij, tot die vanzelf afbreekt.

Na het toppen en het weghalen van het blad heb ik de G-Bars LED kweeklamp op vol vermogen gezet en de kweekkast weer gesloten. De EC-waarde is 1,6 en de pH-waarde zal ik vanmiddag nog eens checken en zonodig nog even aanpassen. Verder is het nu een kwestie van wachten tot de plant verder groeit, zodat ik met het scrogrek weer kan ophangen. Dat doen we tegenwoordig natuurlijk met de handige verstelbare beugels van CannaTommy.

Dat was het voor deze week. Voor volgende week verwacht ik dat Sneeze weer behoorlijk gegroeid is, en er misschien weer wat bladeren weggehaald moeten worden. Met een beetje geluk hangt het scrogrek dan ook weer in de kast en heb ik alvast wat takken naar buiten gebogen.

Dokter Groen

(advertentie)