(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat de uitgekomen Sneeze zaailing precies een week geleden in het hydrosysteem van onze kweekdokter ging, kan hij de eerste week van deze nieuwe kweek tellen. In deze week heeft het plantje voorzichtig aan zijn nieuwe leefomgeving kunnen wennen. Tijd voor wat meer voeding en licht!

Na week één in het hydrosysteem kan ik melden dat beide Sneeze zaailingen nog leven. Zoals je misschien nog weet had ik één van de twee plantjes in het hydrosysteem gezet, en de ander ernaast in het plastic zodat die niet zou uitdrogen. Het tweede plantje is natuurlijk een backup want ik kweek dit keer maar één wietplant in mijn kweekkast.

De eerste wortels

Halverwege de week zag ik dat het dametje in het systeem al een wortel in het water had. Vanmorgen zag ik dat deze helaas was uitgedroogd, maar er wel weer drie kortere worteltjes bijgekomen zijn. Waarschijnlijk is ze uitgedroogd omdat ik het potje een halve slag gedraaid had, en de wortel daardoor net niet in het opspattende water hing.

Om ervoor te zorgen dat de drie nieuwe worteltjes wel nat blijven heb ik het waterniveau in de growtray een paar millimeter verhoogd. Dit heb ik gedaan door het buisje in de afvoer om te draaien. Dit buisje heb ik lang geleden namelijk aan één zijde schuin afgezaagd zodat het waterniveau wat lager kwam. Door het om te draaien komt het waterniveau weer op het oude niveau.

Meer voeding en licht

Het plantje is nu precies twee weken oud, vanaf het moment van ontkiemen. De eerste week heeft ze in het systeem een voedingsoplossing gehad van 0,5 ml/l Gro, Micro en Bloom van Terra Aquatica. Ook had ik de G-Bars LED kweeklamp nog bovenin de kast gehangen en op 60% gedimd. Dat gaat vanaf deze week veranderen want nu de eerste gekartelde blaadjes er zijn, mag het plantje een sterkere voedingsoplossing en wat meer licht. Ook is het tijd om de pH-waarde en de temperatuur weer te gaan meten.

Nadat ik vanmorgen een paar foto’s gemaakt had, heb ik eerst de pH- en EC-waarde even gemeten. De EC-waarde zat nog op 1,2 wat op zich logisch is aangezien zo’n klein wietplantje nog geen meetbare hoeveelheid voeding kan opnemen. De pH-waarde was vanzelf gezakt naar 5,8 dus daar heb ik niets aan gedaan. De EC-waarde heb ik naar 1,5 verhoogd.

Daarna heb ik de lamp wat laten zakken. Ik had hem eerder deze week al van 60% naar 80% van het volle vermogen van 170 Watt opgeschroefd, en dat heb ik nu even zo gelaten. Nadat ik constateerde dat de watertemperatuur 19,3 graden was, was het weer even klaar. Het is nu wachten tot de wortels verder in het water groeien en het plantje goed aanslaat.

Dokter Groen

(advertentie)