(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De ezel is in het Nederlandse straatbeeld zo goed als uitgestorven, met dank aan de uitvinding van de verbrandingsmotor en zo. Maar wat schetst onze verbazing als we op Facebook lezen over een koppige ezel die de straten van Helmond en Eindhoven onveilig maakt? En dat niet alleen, hij was ook nog zo stoned als een garnaal en zo high als een Vlaamse papegaai…

Even vooraf over de ezel

De Equus africanus asinus ofwel ezel is een zoogdier uit de familie van de paardachtigen. Geen wonder dat het arme beest door de eeuwen heen vooral werd gebruikt als lastdier. Maar zoals gezegd is die nuttige functie door de komst van (vracht)auto’s zo goed als verdwenen, zeker hier in het westen. Kortom, wat moeten we nog met dat balkende beest doen, te meer daar ezeltjesvlees nu ook niet bepaald tussen de favoriete baksels van de moderne mens prijkt?

Eigenlijk leeft de ezel voornamelijk nog voort in de spreekwoordelijke zin. En dan letterlijk, in het spreekwoord:

“Een ezel stoot zich in het gemeen geen tweemaal aan dezelfde steen”

Volgens Wikipedia komt de oorsprong van dit spreekwoord ‘vermoedelijk voort uit de tredzekerheid van dit dier’. Een ezel die over een rotsachtige weg loopt en met zijn voorpoot een steen aanstoot, zal nooit met zijn achterpoot dezelfde steen aanstoten. Nu denk jij ondertussen vast: gast, kom eens tot je punt!

Hommeles bij de kattenmeppers

En dat doen we nu, met de opgefriste kennis over de ezel en vooral dat gezegde waarbij je iemand op een niet-vleiende wijze kwalificeert door hem (of haar of hun) als nog dommer dan een ezel in te schatten. Of zoals Wikipedia het stelt: ‘een stevig verankerd symbool van domheid, maar traditioneel met een bredere betekenis’.

Daarvoor gaan we naar de Brabantse stad waarvan de inwoners in de volksmond ook wel kattenmeppers worden genoemd: Helmond. Afgelopen dinsdag tuften er wat politieagenten over de Kasteel-Traverse toen ze ineens een soort helderziendheid ervoeren – misschien zelfs een wonder, we zitten tenslotte middenin het katholieke deel van het land.

De roemruchte speekseltest en twee dingen die ‘m positief laten uitslaan… De foto is van de Politie Helmond en moet als forensisch bewijs dienen voor dit hele verhaal dat je nu verder gaat lezen.

Politiemensen in Helmond hebben een extra gave

“Wij zagen een voertuig ons tegemoet gereden kwam, waarvan wij wisten dat de bestuurder mogelijk reed onder invloed van verdovende middelen. Wij hielden het voertuig staande. De speekseltest was positief op het gebruik van cannabis”, zo beschrijft de Politie Helmond op haar Facebook de opmerkelijke gang van zaken.

Wel knap dat ze daar precies weten wie er een blower is in de stad en wie niet en in welk voertuig hij/zij/hun rijdt, zeker omdat er met 94.967 inwoners toch ook niet direct sprake is van een piepklein dorpje in het spreekwoordelijke midden van het niets.

Afijn, na de spuugtest wilden de wouten ook dat de bij voorbaat verdachte automobilist een bloedproef zou ondergaan, en dat gebeurt niet op straat maar op het politiebureau. Nu had onze verdachte daar geen zin in en hij “weigerde toestemming te geven voor bloedafname” – iets wat moet kunnen in een zelfbenoemde democratie nietwaar?

Rijverbod, welk rijverbod?

Maar helaas, wanneer je NEE zegt tegen de politie wordt dat doorgaans keihard genegeerd. Maar goed dat we niet met ze naar bed hoeven. Zo ook in dit geval. De stonede chauffeur mocht ter plekke – we bevinden ons nog altijd op de Kasteel-Traverse – zijn rijbewijs inleveren. Daarbovenop legde de agenten hem een rijverbod op voor de duur van 24 uur.

En wat denk je?

“Nadat de verdachte heengezonden werd, werd het voertuig tien minuten later wederom rijdend aangetroffen op de Eisenhouwerlaan in Eindhoven door een hondengeleider.” Aldus opnieuw de Politie Helmond op Facebook.

De kracht en onmacht van herhaling

Snel verplaatsten de smerissen in/uit Helmond zich naar grote buurman Eindhoven. En dan begint het allemaal wel heel erg op slapstick te lijken. De politie: “Wederom werd er een speekseltest uitgevoerd. Deze was alweer positief op het gebruik van cannabis. De bestuurder weigerde wederom bloedafname.”

Déjà vu, roept iemand? Inderdaad, wat een verrassing dat iemand die net positief op cannabis heeft getest tien minuten later opnieuw positief test op cannabis. Gekker moet het niet worden.

Nou ja, ook de rest van het verhaal is in Eindhoven precies hetzelfde als even eerder in Helmond. “De bestuurder werd hierop aangehouden voor rijden met ongeldig verklaard rijbewijs, rijden onder invloed van cannabis, weigering bloedproef”, lezen we.

Nieuw is wel dat onze blower nu een extra klacht aan de pantalon krijgt aangesmeerd: het overtreden van het opgelegde rijverbod. Een kakelvers rijverbod kunnen we wel stellen, want immers pas tien minuten oud.

Tja, dan die ezel. Ach laat ook maar zitten, die arme jongen heeft het al zwaar genoeg…

Nog even iets rechtzetten over stoned autorijden

Wel moeten we nog even iets aanstippen en dat is dit stukje informatie dat de Politie Helmond met het grote smoelenboekpubliek deelt – via het CBR trouwens – over blowen en autorijden (screenshot:)

Nou, ook daar zouden we nog wel een boekje over kunnen openslaan, over hoe lang je rijvaardigheid wordt beïnvloed door THC. Dat doen we echter niet. Wel genoeg geluld en zo.

We volstaan met het verwijzen naar dit CNNBS-artikel, informatie die wél op feiten is gebaseerd:

(advertentie)