(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Netflix uitgekeken? Kijk dan eens een avondje cannabis documentaires op Vimeo, want daar vind je tegenwoordig uitstekende producties over cannabis. We hebben er alvast 5 (+1 bonusvideo over de geweldige eigenschappen van, en het kromme beleid over hennep in Amerika) voor je geselecteerd die de moeite van het kijken meer dan waard zijn. 

Er bestaan heel veel goede documentaires over cannabis en hennep, alleen vind je ze niet allemaal op de gebruikelijke streaming platforms. Daar wordt het werk van veel onafhankelijke filmmakers gewoonweg niet uitgebracht. Helaas, maar er staan wel weer veel goede cannabis documentaires op YouTube en Vimeo. Wij struinden het laatstgenoemde platform alvast voor je af, en geven je 5 + 1 cannabis filmtips (in willekeurige volgorde), die uitstekend samengaan met een lekker bakje POTcorn 😉

#1: Frenchy Dreams of Hashish

Frenchy Cannoli, oftewel Frank William DeCaro, was een legendarische figuur in de cannabiswereld, gespecialiseerd in traditionele hasj. Hij wordt wereldwijd erkend voor zijn expertise in het maken en beoordelen van traditioneel gemaakte hasj.

Zijn passie voor het behoud van oude hasjtechnieken maakte hem een pionier op dit gebied. Daarnaast deelde hij zijn kennis via zijn workshops en publicaties, waarmee hij de geschiedenis en culturele betekenis van hasj belichtte. Frenchy Cannoli overleed in juli 2020. Zijn nalatenschap blijft voortleven als een bron van inspiratie voor cannabisliefhebbers over de hele wereld.

Frenchy Dreams of Hashish gaat over Frenchy’s streven naar kwaliteitshashish te midden van veranderende regelgeving in de Californische cannabiswereld. Regisseur Jake Remington legt de nadruk op duurzame landbouw en de toewijding aan kwaliteit die Frenchy en zijn kwekers delen. De film belicht de uitdagingen en bedreigingen van kleine craft cannabis telers, en roept op tot bewustwording en verandering.

Een deel van de opbrengst van de film wordt gedoneerd aan de Origins Council, een non-profitorganisatie die onder meer kleine en onafhankelijke cannabisbedrijven in Californië vertegenwoordigt.

#2: THC The Healing Conversations | Corrie Yelland

THC The Healing Conversations is een serie documentaires van de bekroonde filmmaker Kim Saltarski, over medicinale cannabis. Bij elkaar zijn deze ‘helende conversaties’ goed voor meer dan tweeënhalf uur aan gesprekken over ware heling van cannabis. In deze langste aflevering zie je onder meer Corry Yelland, die door cannabis van kanker genas en in 2015 ook al haar verhaal deed in een interview op CNNBS.

#3: Slinger

Marble Slinger (echte naam Robert A. Simmons) is een invloedrijke Amerikaanse glaskunstenaar die bekend staat om zijn kleurrijke en gedetailleerde borosilicaatglaspijpen en waterpijpen. Zijn innovatieve en complexe ontwerpen hebben de moderne glaskunst beïnvloed. Slinger heeft zich daarnaast ook ingezet voor de legalisatie van cannabis en de erkenning van glaskunst als kunstvorm. Hij is een gewaardeerde figuur in de glaskunstgemeenschap.

De documentaire Slinger is een maffe trip waarin een maand uit het leven van de glaskunstenaar gevolgd wordt, en zit natuurlijk vol met zijn prachtige glazen kunstwerken.

#4: The Sentence of Michael Thompson

The Sentence of Michael Thompson won in 2022 Vimeo’s ‘Best of the Year award’, en is een documentaire over de voormalige gevangene Michael Thompson. Hij kreeg een buitensporig lange gevangenisstraf voor niet-gewelddadige cannabisgerelateerde misdrijven, en zat nog gevangen, toen cannabisgebruik in de staat waarin hij werd gearresteerd al legaal was.

Na jaren van activisme werd Thompson uiteindelijk vrijgelaten in 2021, waarmee zijn zaak het bewustzijn vergrootte over de noodzaak van strafrechtelijke hervormingen en rechtvaardigheid in drugswetgeving. Thompson blijft zich inzetten voor verandering op dit gebied. De gehele documentaire The Sentence of Michael Thompson is gratis te bekijken.

#5: Weed The People

Weed the People is een documentaire uit 2021, die de inzet van medicinale cannabis onderzoekt bij de behandeling van kinderen met kanker. De film volgt de reis van verschillende gezinnen die geconfronteerd worden met de uitdagingen van conventionele behandelingen, en hun beslissing om cannabis als alternatieve therapie te proberen. De documentaire belicht ook het debat over de legaliteit en beschikbaarheid van medicinale cannabis, en onderstreept de hoop en strijd van ouders op zoek naar genezing voor hun zieke kinderen.

Bonustip: Harvesting Liberty

Harvesting Liberty gaat over hennep als een veelzijdige en duurzame grondstof. De film belicht de geschiedenis van hennep en de vele toepassingen ervan, variërend van voeding en textiel tot bouwmaterialen en bioplastics.

De docu benadrukt ook de wettelijke beperkingen en uitdagingen waarmee de hennepindustrie wordt geconfronteerd, en de potentiële voordelen van het bevorderen van hennep als een milieuvriendelijk en economisch levensvatbaar gewas. De documentaire geeft inzicht in de wereldwijde hennepbeweging en haar impact op landbouw, economie en duurzaamheid.

[Openingsfoto: Cascade Creatives, Shutterstock]
(advertentie)