(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na zestien weken zijn de ‘fire genetics’ planten van Bio Bertje klaar voor de oogst. Om dat echter helemaal zeker te weten checkt hij eerst de trichomen, en als alles er goed uitziet gaat hij over tot het oogsten zelf. Uiteraard legt hij je weer haarfijn uit hoe hij te werk gaat, dus je steekt er zeker wat van op. En anders Bio Bertje wel 😋

Na zestien weken is het dan eindelijk zo ver, mijn nieuwe ‘fire genetics’ zijn klaar voor de oogst! Ze zien er allemaal heerlijk uit en hebben door het spoelen een mooie fade gekregen. Fade is Engels en betekent dat de bladeren in de laatste weken hun herfstkleuren krijgen. Sommige planten krijgen daarbij hele mooie paarse en/of rode bladeren andere worden gewoon geel. De fade is een goed teken dat de planten rjip zijn, maar ik wil er helemaal zeker van zijn.

London Mint Cake

Prachtige herfstkleuren geven aan dat de tijd rijp is… en de wietplanten ook!

Trichomen checken

Zoals ik al in een van mij laatste artikelen beschreven heb, is de beste manier om te zien of de planten rijp zijn, door te kijken naar de kopjes van de trichomen. En dat doe ik nu dus nog een keer, om er zeker van te zijn dat de planten echt zover zijn.

Een trichoom ziet er onder een loep of onder een klein microscoopje uit als een kleine paddenstoel. Het heeft een stammetje met daarop een rond bolletje. In dit bolletje zitten de cannabinoïden van de plant, de werkzame stoffen zoals THC en CBD en dergelijke.

Peak THC

Aan het begin van de bloei is het kopje van de trichoom transparant. Als de plant rijp wordt verkleurt het bolletje melkachtig wit, en ziet het er bijna uit alsof er een klein wolkje melk in het bolletje gegoten is. Op het moment dat alle trichomen melkachtig wit verkleurd zijn, heb je het hoogste gehalte aan THC.

In het Engels noem je dit ‘peak THC’, en dit is het moment waarop de meeste kwekers uit zijn, en wanneer ze willen oogsten. Als de planten dan nog langer bloeien en overrijp worden, dan worden de trichomen amberkleurig of bruin. Dat betekent dat de THC weer afbreekt en in andere cannabinoïden (CBN) verandert. Als dat gebeurt wordt het effect van de wiet meer en meer sedatief. Je wordt er dan slaperig van als je het rookt.

Met een kleine draagbare microscoop (verkrijgbaar in iedere growshop) kijk ik naar de kopjes van de trichomen en zie dat nu eindelijk een derde deel amberkleurig geworden is. De rest is melkachtig wit en er zijn bijna geen transparante trichomen meer.

Grapefruit Barb

Tangie Ghost Train

Het beste medicijn

Deze verhouding aan trichomen is voor mij persoonlijk het perfecte moment om te oogsten. Omdat de wiet nu een sterke medicinale werking heeft voor mij persoonlijk. Het werkt nu het beste tegen de chronische rugpijn waar ik door een hernia last van heb. Ik word er ontspannen van, en mijn verkrampte spieren komen los. En dat alles zonder dat ik echt beneveld ben. Ik kan nog steeds goed functioneren in mijn dagelijkse werk met dit zelf gekweekte medicijn.

Drogen en de knaktest

Voor de oogst neem ik iedere pot uit de Homebox groeitent en haal ik eerst alle bladeren eraf die groter zijn dan mijn duimnagel. Daarna wordt de plant bij de hoofdstam en net onder de laagste vertakking, afgesneden. Ik hang hem daarna ondersteboven op, in de leeggehaalde tent om te drogen. De lampen en de ventilator in de tent zet ik dan uit, en ik laat alleen de afzuiger aan.

Runtz Ghosttrain

Runtz Ghosttrain

Nu kunnen de planten netjes in het donker drogen; dat duurt zo’n 7 tot 10 dagen. Daarna voer ik de knaktest uit. Hiervoor neem ik een klein zijtakje en buig het om. Als het dan met een duidelijk hoorbare ‘knak’ breekt is de plant voldoende droog om de buds eraf te halen. Als het zijtakje ombuigt en niet breekt, dan is het nog te vochtig en moeten de planten nog even verder drogen.

Nu hangen de planten echter nog te drogen, dus moet ik nog even wachten met de knaktest. Over twee weken zijn ze denk ik wel droog, en zal ik je vertellen wat de uitslag op de weegschaal is. Ik zal je ook laten zien hoe je de gedroogde wiet het beste kunt bewaren. Tot dan!

Bio Bertje

(advertentie)