(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jarenlang zag je zelden tot nooit ministers in het (wiet)veld – ze scholden liever vanuit hun Haagse ivoren toren op blowers en growers, zonder ooit een wietplant of joint van dichtbij te hebben gezien. Maar Pia Dijkstra, demissionair minister Medische Zorg is andere koek. Betere koek ook, want onlangs bezocht de deels voor ons cannabisbeleid verantwoordelijke bewindsvrouw een wietkwekerij (een legale uiteraard, haha) én stapte ze zomaar een Tilburgse coffeeshop binnen waar die legale wiet sinds kort verkocht wordt!

Aanloopfase, overgangsfase en experimenteerfase

Het zal jullie wellicht niet ontgaan zijn dat half december vorig jaar het langverwachte wietexperiment alvast van proefstart ging in de Brabantse steden Tilburg en Breda. Na deze ‘aanloopfase’ volgen half juni dan de overige 8 deelnemers aan de wietproef.

Na een ‘overgangsfase’ met zowel legale als illegale wiet begint het Experiment gesloten coffeshopketen officieel dan op 16 september 2024 met de vierjarige ‘experimenteerfase’.

Maar goed, er wordt nu in Brabant dus al volop gereguleerde cannabis geteeld, verkocht en opgerookt. Dat moest onze huidige, demissionaire minister Medische Zorg met eigen ogen zien, vond ze. En dus besloot de politica en oud-Journaal presentatrice om samen met twee burgemeesters op veldexcursie te gaan!

LEES OP CNNBS OOKEn wat vinden de Terp Inspectors van de wietproef-wiet & -hasj?

De minister samen met de burgemeester van Tilburg tussen het groene goud…

Eerste ervaringen opdoen van wietxperiment

Minister Dijkstra verklaart op haar Instagram de reden voor de veldexcursie naar Brabant.

“Vandaag bezocht ik een teler en een coffeeshop om te horen wat de eerste ervaringen zijn met de aanloopfase. Samen met burgemeesters Sacha Ausems (Waalwijk) en Theo Weterings (Tilburg) ging ik langs bij een teler.” Die teler is Fyta, deze cannabisproducent is actief in Waalwijk.

“Kijk, zo maken we hier in een moordend tempo de voorgedraaide joints!”

“Ik was onder de indruk van de professionele aanpak van de teler, die ons alle stappen van het productieproces zien”, zegt minister Dijkstra over haar bezoek aan Fyta, 1 van de 3 nu al actieve telers voor de wietproef.

LEES OP CNNBS OOKTest • Hoe is die gereguleerde wiet van het wietexperiment?

Zeldzaam beeld: coffeeshopjongens praten met een (cannabis)minister en twee burgemeesters over ‘legale wiet’

De minister: “Ook bezochten we een coffeeshop in Tilburg. Hier spraken we over wat deze coffeeshophouders doen aan preventie en voorlichting aan bezoekers. Daarnaast was het mooi om te horen dat de gereguleerde producten goed worden ontvangen door klanten.”

Goed zo, mooi om te horen inderdaad. Benieuwd of ze ook nog een gereguleerd jointje heeft gerookt in coffeeshop Shiva...

(advertentie)