(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal je niet ontgaan zijn dat er sinds afgelopen 15 december eindelijk gereguleerde wiet in Nederland beschikbaar is. Het duurde ook niet lang voor de eerste reviews verschenen maar een professionele mening telt natuurlijk dubbel. Hoogste tijd dus voor een review van de Terp Inspectors; zij hebben er immers voor geleerd…

Nadat we jarenlang in volle verwachting werden gehouden is nu dan eindelijk zover: de wietproef is gestart! Het experiment gesloten coffeeshopketen, zoals de wietproef officieel heet, zit weliswaar nog in de aanloopfase want de wiet is momenteel alleen beschikbaar in Tilburg en Breda. Maar het begin is gemaakt en de gereguleerde wiet is er, dus wij gaan proeven!

Experiment wiet en hasj

We zijn speciaal naar Tilburg afgereisd om dit heuglijke moment zelf mee te maken. Vanuit het station steken we de weg over om bij The Grasscompany aan de Spoorlaan te gaan kijken wat er op het menu staat. Heel bijzonder om op het menu de afscheiding te zien staan tussen ‘wiet’ en ‘experiment wiet’. Er staan een aantal wietsoorten van producent Fyta en twee soorten hasj van de producent Canadelaar op het menu.

Na even kijken besluiten we om voor de Fritter Licker en Ice Cream Cake van Fyta te gaan. We zijn echter ook erg benieuwd naar de hasj, dus kopen we ook de Traditional Hasj en Royal Medic Hasj van Canadelaar. De coffeeshop had heel netjes ook wat samples in een doorzichtig bakje met een opening staan, zodat je de wiet een beetje kon inspecteren. Dit omdat alle wiet uit de wietproef voorverpakt is.

Fritter Licker (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Ice Cream Cake (Gelato #33 x Wedding Cake)

De Ice Cream Cake zit goed verpakt in een rood gekleurd luchtdicht zakje met wat extra informatie zoals het THC percentage en de oogstdatum. Deze wiet bevat 16% THC. Goed om te weten maar dat zegt natuurlijk lang niet alles.

Via de QR-code kom je op een pagina, waar alle soorten staan met de dominante terpenen per soort. Helaas staan er geen percentages bij, en worden er maar enkele terpenen per soort aangegeven. Hier zouden we graag meer info zien in de toekomst. Evengoed een grote stap in de goede richting!

Bij het openmaken komt ons direct een sterke geur tegemoet. De topjes zijn wat klein, maar wel mooi en kleurrijk. De trichomen zijn intact, hier is netjes mee omgegaan. Dit mag natuurlijk wel de standaard zijn bij cannabis uit het experiment.

De top was iets te vochtig om goed te branden, en ook voor het curen had wat meer tijd genomen mogen worden. Romige en gassy geuren overheersen in deze soort, met een zoet geurtje op de achtergrond. Dit palet past goed bij de strainnaam.

Tijdens het roken viel ons op dat de Ice Cream Cake erg zacht aanvoelt in de keel.

Ice Cream Cake van Fyta (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Ice Cream Cake (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Fritter Licker (Face Off OG x Apple Fritter)

In eenzelfde type verpakking zit de Fritter Licker met 15% THC. Ook bij deze strain zien we na het scannen van de QR code wat basisinformatie zoals de kruising van de soort, de dominante terpenen en de smaak.

Het zakje bevat een boel kleine topjes; best logisch aangezien elke verpakking precies 1 gram moet bevatten. Die top van 1,1 gram ga je dus ook niet tegenkomen in deze verpakkingen. Wel zien we weer veel intacte trichomen, en zelfs aan de buitenkant van de top, net zoals bij de Ice Cream Cake. We hopen dit bij alle legale wiet uit het experiment terug te gaan zien.

Volgens het rapport mogen we een aardse smaak en geur verwachten. Die is er wel maar volgens ons is dit echt niet de geur die er bovenuit springt maar juist meer op de achtergrond ligt. fruitige zoete en zure geuren zijn eerder dominant bij deze soort. Ook ruiken we een lastig te omschrijven, soort weeïge, knoflook-achtige geur.

Naar ons idee was de Fritter Licker wat beter gedroogd en gecured dan de Ice Cream Cake.

Ook deze strain was bij het roken erg zacht op de keel. We hopen dat dit komt omdat we nu schone cannabis hebben die in een gecontroleerde omgeving gekweekt is, zonder vervuilingen die voorkomen in het illegale circuit. Laten we hopen dat dit de standaard is bij alle wiet uit het experiment!

Fritter Licker (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Ruimte voor verbetering

Beide strains waren zeker niet slecht maar ruimte voor verbetering is er absoluut. We zijn toch al hartstikke blij dat er eindelijk cannabis op de markt is die gecontroleerd wordt en waarbij je weet wat je krijgt. Maar we verwachten natuurlijk wel dat de kwaliteit in de toekomst nog wat zal stijgen. Ook de informatie mag wat ons betreft nog wat uitgebreider.

We zien bij Fyta wel welke terpenen de cannabis zou moeten bevatten maar geen percentages. Ook zegt de informatie nu weinig wanneer je als ‘gemiddelde consument’ nog niet veel over terpenen weet. De smaken die erbij staan kloppen niet of zijn niet volledig, en natuurlijk ook zeer persoonlijk.

Ondanks deze verbeterpunten is dit wat ons betreft een grote stap in de goede richting voor de Nederlandse cannabismarkt.

Beide soorten zijn zeer smakelijk, alleen om eerlijk te zijn hadden we meer van Fyta verwacht. Dit vanwege het feit dat ze ondertussen al jaren cannabis aan het produceren zijn en hiermee veruit de grootste voorsprong hebben op iedereen. We hadden een echt wauw-effect verwacht bij deze wiet maar het was… ‘gewoon prima’.

Hasj van Canadelaar

Bij het bekijken van de hasj van Canadelaar waren we meteen aangenaam verrast om te zien dat de Traditional Hasj erg veel weg heeft van de ouderwetse Maroc/Afghaanse hasj. We waren bang dat de kwekers geen rekening zouden houden met de groep mensen die al jaren dit soort hasj roken, en alleen maar zouden focussen op sterke en nieuwere soorten hasj.

Hasj Royal Medic (links) en Traditional Hasj (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Traditional Hasj

Qua kleur en structuur gaat deze richting de oldschool Maroc. De geur is nog niet helemaal wat we gewend zijn van de hasj uit het Midden-Oosten. We moeten denken aan het terpeen Hashinene, wat best bijzonder is aangezien dat in traditionele hasj pas ontstaat tijdens het proces van hasj maken.

Tijdens dit proces wordt het terpeen Myrceen omgezet naar Hashinene. Dit komt voornamelijk door de hitte in de hutjes waar de hasj lange tijd ligt opgeslagen voordat het verwerkt/vervoerd wordt. Het terpeen Hashinene is vanwege dit proces uniek in hasj en niet te vinden in cannabistoppen. We denken niet dat het proces dat bij deze hasj is toegepast dezelfde hoeveelheid Hashinene produceert als de traditionele wijze.

Traditional Hasj van Canadelaar (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Royal Medic

De Royal Medic Hasj is de mooiste van deze twee hasjsoorten. Het is een mooie licht gekleurde dry sift hash met een lekkere frisse en fruitige geur. Redelijk zachte structuur en eenvoudig af te brokkelen voor een mooie upgrade aan onze vape of joint. Prima hasj en mooi om te zien dat deze ook direct wordt aangeboden door een kweker.

We zijn ook erg benieuwd naar de genetica die gebruikt is bij het maken van deze hasjsoorten, en dus scannen we even de QR code. Helaas is hier geen info achter te vinden, geen laboratoriumresultaat dat de 31% THC zou kunnen verantwoorden die op de verpakking staat, en ook niks over de genetica of terpenen helaas.

Hasj Royal Medic (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Links: Traditional Hasj, rechts: Royal Medic Hasj (klik op de afbeelding om in te zoomen).

Prijzen

We zijn tevreden over de prijzen bij de aanvang van het experiment. Een Ice Cream Cake zal bij de meeste shops snel boven de €15,- per gram uitkomen, terwijl deze voor €12,- op de kaart staat bij The Grasscompany. De hasj hebben we voor €11 en €12 euro aangeschaft. Laten we hopen dat de telers flink gaan concurreren met elkaar, op kwaliteit én prijs!

We kijken uit naar de aanvang van het echte experiment met 10 telers en heel wat meer cannabissoorten om uit te kiezen.

(advertentie)