(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de verandering proeven de Terp Inspectors nu eens geen unieke strain uit Amerika of de nieuwste  cannabis beaujolais-nuveau uit Thailand. In plaats daarvan doen ze een vergelijkend warenonderzoek met Amnesia Haze, en wel van drie verschillende coffeeshops in Amsterdam. Welke zouden ze het lekkerste vinden? 

Voor onze CNNBS-rubriek gingen we deze keer op zoek naar een Nederlandse klassieker in de Amsterdamse coffeeshops, namelijk Amnesia Haze. Al snel hadden we drie coffeeshops gevonden die deze strain aanbieden. We kochten bij alledrie de shops een grammetje. Het leek ons leuk om eens een vergelijking te maken van een cannabissoort die bij veel coffeeshops wordt verkocht. En zo kwamen we al snel bij de oldschool Nederlandse klassieker Amnesia uit.

3 x Amnesia Haze

We hadden van tevoren even op coffeeshopmenus.org gekeken waar Amnesia op het menu stond. Op die website vind je menu’s van verschillende coffeeshops met de datum erbij wanneer dit menu werd aangeboden. Na kort bestuderen vonden we drie bekende shops die dicht bij elkaar lagen, met Amnesia op het menu. The Bulldog Rock Cafe, Coffeeshop Amsterdam (van Amsterdam Genetics) en Siberië.

Amnesia Siberië

Coffeeshop Siberië. Amnesia Haze voor €10,- per gram (klik op de afbeelding voor een vergroting).

Looks & bag appeal

De best uitziende Amnesia is die van Siberië. Deze heeft een mooie gezonde kleur met veel trichomen en enkele foxtails, die ook wel typerend zijn voor een Amnesia. Bij alle drie de samples zien we wel wat beschadigde trichomen waar de kopjes vanaf zijn gevallen, maar dit is het minst bij de Amnesia van Siberië gebeurd. De toppen waren echter wel wat aan de droge kant en vrij gemakkelijk met de vingers te verpulveren.

Bij Coffeeshop Amsterdam kregen we een heleboel kleine topjes. Dat is minder goed voor de bag appeal maar dit hoeft nog niets over de kwaliteit te zeggen. De budtender raadde zelfs af om de Amnesia te kopen, vanwege de kleine buds. Dit is advies waar we normaal gesproken wel gehoor aan geven maar deze keer zochten we nu eenmaal specifiek naar Amnesia.

Met de microscoop zien we af en toe een overrijpe, donkere en amberkleurige trichoom. Ook deze kleine topjes zijn wat aan de droge kant, dat beide keren aangeeft dat de wiet wat verser had mogen zijn.

Over het uiterlijk van de Amnesia van de The Bulldog Rockshop zijn we het minst tevreden. Het zijn prima topjes wiet maar er zijn toch verbeterpunten. De top is op elkaar gedrukt, we denken dat dit door transport of opslag is gebeurd. We zien ook veel beschadigde trichomen aan de buitenkant, waar er veel stengeltjes te zien zijn maar bijna geen trichoomkopjes.

Na het openbreken van de wiet op ziet het er wel iets beter uit met intacte trichomen; ze liggen ook redelijk ver uit elkaar, wat een iets lagere potentie aanduidt. Notabene zaten er helaas ook enkele losse takjes en blaadjes bij, hier is de wiet al duur genoeg voor om dit ook nog erbij te krijgen. Het vochtgehalte van deze Amnesia was wel het beste van de drie.

Amnesia The Bulldog

Coffeeshop The Bulldog Rock Cafe, Amnesia Haze voor €11,- per gram (klik op de afbeelding voor een vergroting).

Die echte Amnesiageur?

Ons doel was om de typische Amnesiageur te vinden. Een geur die je meteen herkent wanneer je het zakje van een goede Amnees open maakt. De winnaar in dit optiek is de Amnesia van Coffeeshop Amsterdam. Een zeer herkenbare Amnesiageur die de meeste cannabisliefhebbers ook direct zullen herkennen, en waar geen twijfel over mogelijk is.

De Amnesia van Siberië is intens qua geur en er zit ook overduidelijk Amnesia in. Het valt ons op dat voornamelijk de frisse zoete geuren de overhand hebben. Hierdoor krijgen we het idee dat het hier gaat om een Amnesia met nog iets fruitigs en zoets er in gekruist. Als het puur om de geur ging zou deze soort misschien wel winnen maar omdat het niet de meest typische Amnesiageur heeft hebben we deze op de tweede plek gezet.

Bij de Amnesia van The Bulldog is de geur iets minder sterk en moet je een beetje zoeken naar de oldschool Amnesiageur zoals we die gewend zijn. Maar na het openbreken van de toppen komt die typische Amnesiageur ons dan toch tegemoet. Omdat de intensiteit van de geur het laagst is en dus waarschijnlijk ook de minste hoeveelheid terpenen van de drie heeft, staat deze op de derde plek voor wat betreft de geur.

Amnesia Coffeeshop Amsterdam

Coffeeshop Amsterdam (Amsterdam Genetics), Amnesia Haze voor €11,- per gram (klik op de afbeelding voor een vergroting).

Proeven, vapen & roken

Om de smaak goed te beoordelen proeven we ze natuurlijk eerst alledrie uitgebreid met onze Dynavaps. Hierna draaien we van wat er nog over is een lekkere joint van iedere soort.

De Amnesia van Siberië is een stuk minder fris bij het vapen dan bij het ruiken. Er komen meer zoete smaken naar voren. Naar eigen inschatting is dit meer een zoete haze, en wijkt de smaak wat af van de echte originele Amnesiasmaak. Bij het roken is de smaak iets minder sterk dan bij het vapen. Wel komt er een licht zoete citrusgeur op de achtergrond, die we bij het vapen niet opgemerkt hadden.

Bij het vapen van de Amnesia van Coffeeshop Amsterdam kijken we elkaar aan en is het meteen duidelijk; hier komt de echte Amnesiasmaak goed naar voren. Het zijn mooie uitgesproken smaken van aarde en dennen met een vleugje citrus. Na het opsteken van de joint denken we nog steeds hetzelfde: dit is een lekkere Amnesia met in de verte een lichte Haze en een romige smaak.

Door de Amnesia van The Bulldog werden we verrast. Een lekkere frisse smaak met de hoogste intensiteit van de drie maar het verst weg van een echte Amnesia. Terwijl we bij de geur zeker wel aan Amnesia moeten denken, is de smaak bij het vapen en roken toch echt anders. Als we ons best doen proeven we een klein beetje Amnesia op de achtergrond maar lang niet zo sterk als dat we die ruiken. Het komt niet veel voor maar af en toe ruikt een wietsoort anders dan dat die smaakt wanneer je hem opsteekt.

Conclusie

Het was sowieso erg leuk om een vergelijk te maken van dezelfde soort die we bij verschillende coffeeshops hebben gehaald. De kwaliteit van cannabis in coffeeshops is altijd zeer wisselend, en daarom vonden we het leuk om eens te kijken hoe verschillende shops tegenover elkaar presteren. Uiteindelijk hebben we drie prima wietjes op de kop getikt, die ons alledrie aan Amnesia doen denken. Maar we zijn echter nog niet helemaal overtuigd. De ultieme Amnesia hebben we nog niet gevonden, dus deze zoektocht wordt nog vervolgd…

(advertentie)