(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met hasjexport naar Europa smokkelde een aardig deel van de Marokkaanse bevolking zich rijk(er). Maar ja, het mag niet hè? Vandaar dat de overheid besloot om de arme wietboeren in het land een legale kans te geven. Cannabis voor medicinaal, industrieel en cosmetisch gebruik werd in in de zomer van 2021 gelegaliseerd. Deze week werd de eerste legale Marokkaanse wietoogst ooit door de autoriteiten gerapporteerd: 294 ton.

Marokko: 470 miljoen m2 vol met wietplanten

Natuurlijk is deze oogst vrij klein vergeleken met de illegale productie in Marokko, en dan met name die in het Rifgebergte. Maar toch; na tientallen jaren van ’s werelds grootste illegale hasjmaker en smokkelaar is het enigszins een historische gebeurtenis voor Marokko.

Volgens het drugsagentschap van de Verenigde Naties wordt er in de Rif ongeveer 47.000 hectare cannabis verbouwd. Dat is ongeveer een derde van de hoeveelheid in 2003 – na de harde acties van de overheid. Maar goed, 470 miljoen vierkante meter vol met wietplanten kan je nog steeds niet echt als kleinschalig bestempelen.

Marokko’s 1e legale wietoogst: 294 ton (op 2,7 miljoen m2)

Marokko’s eerste legale wietoogst in het jaar 2023 bedroeg 294.000 kilo, zo bericht L’Agence Nationale de Réglementation des Activités relatives au Cannabis, oftewel ANRAC in goed Frans.

Een – nog illegale – wietplant geniet van het fenomenale uitzicht in de bergen in de buurt van Chefchaouen, Marokko

De oogst werd binnengehaald door 32 coöperaties, die 430 boeren samenbrachten op 277 hectare in de noordelijke Rif berggebieden van Al Houceima, Taounat en Chefchaouen, aldus ANRAC in een e-mail aan persbureau Reuters.

De belangstelling vanuit de – voorheen wellicht illegale – Marokkaanse plantenvrienden voor een transfer naar de legale cannabismarkt is groot. Dit jaar onderzoekt regelgevende instantie ANRAC de aanvragen van 1.500 boeren, die zich in 130 coöperaties hebben georganiseerd. De teeltcyclus van het lokale landras genaamd Beldia – dat goed tegen droogte kan – begon deze maand.

De consumptie van wiet en hasj voor recreatieve doeleinden is in Marokko officieel illegaal. In de praktijk wordt consumptie echter wel getolereerd, zeg maar een soort van gedoogd.

Er zit nog heel veel meer in het Marokkaanse cannabisvat

Met het legaal maken van een deel van de illegale industrie wilde de overheid het inkomen van de boeren verbeteren én hen te beschermen tegen drugsbendes die de hasj- en wiethandel domineren en het illegaal exporteren.

Tot nu toe zijn 2 legale ‘cannabistransformatie-eenheden’ (een fraaie omschrijving voor een illegale wietkweker/hasjboer die legaal gaat) operationeel in heel Marokko. Nog eens 2 producenten wachten naar verluidt alleen nog op wat apparatuur. Vijftien medicinale wiettelers hebben een aanvraag ingediend bij ANRAC en ‘zitten in het proces van goedkeuring’.

Het Noord-Afrikaanse land probeert ook de groeiende wereldmarkt voor legale cannabis aan te boren, meldt Reuters. Marokko heeft daarvoor 54 exportvergunningen afgegeven in 2023. Die 294 ton niet-verboden wiet is dus nog maar het prille begin, in Marokko.

[fotografie: Shutterstock]
(advertentie)