(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zo, het is weer aswoensdag. Kunnen de Carnavalsvierders weer bijkomen van hun jaarlijkse 3 tot 5 dagen durende drankfestijn. Behalve dan die ene 17-jarige jongen in het Brabantse Etten-Leur die na het eten van WIET met spoed en in comateuze toestand naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Zo berichten althans de media, maar is dit verhaaltje wel op feiten gebaseerd?

Daar is ie weer: de wijkagent

17-jarige met spoed naar het ziekenhuis na het eten van wiet‘, koppen diverse kranten waaronder het AD en BN De Stem in het hart van Brabant. Met zulke uitspraken trek je onze attentie natuurlijk wel, watskeburt?

Het verhaal blijkt tijdens de carnaval afgelopen dagen de wereld in te zijn geslingerd door een wijkagent. Zoals jullie wel weten als je deze site met enige regelmaat bezoekt lopen juist die wijkagenten altijd fier voorop in de strijd tegen ondermijning en drugs, ofwel wietplantjes en wat daarvan geoogst wordt. Hoe dan ook, dit schrijven de warriors in Etten-Leur op hun Instagram:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

We kregen een melding van een onwelwording. Bleek een 17 jarige jongen te zijn welke niet aanspreekbaar was. Toen wij ter plaatse kwamen was hij nog steeds niet aanspreekbaar. Gelukkig hadden omstanders hun jassen al over hem heen gelegd tegen de kou en kwam hij weer bij. Wij hebben direct om een ambulance gevraagd welke gelukkig snel ter plaatse was. De ambulancebroeders hebben de jongen medisch bekeken en na wat gesprekken, o.a. met een vriend van hem, kwamen we er achter dat de jongen wiet had opgegeten. Ook dusdanig veel dat hij uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis is overgebracht. We zien heel wat opmerkelijke dingen voorbij komen tijdens carnaval….. #wiet #hennep #cannabis #onwel #ambulance #politie #carnaval #ettenleur #hulpverlening ^GS

Een bericht gedeeld door Wijkagenten_Etten_Leur (@wijkagenten_etten_leur) op

Knock-out met carnaval, dat moet door wiet komen!

Tja, een minderjarige die knock-out buiten op de grond ligt tijdens de carnaval in Brabant. En dat zou dan niet aan overmatig alcoholgebruik liggen maar aan het eten van wiet. Maar natuurlijk nemen we dat zonder verdere controle of feitencheck graag klakkeloos aan, nietwaar mensen van de mainstream media?

Allereerst word je van het eten van wiet niet per se knetterstoned. Sterker nog; als de comateuze jongeman rauwe wiet zo uit het gripzakje heeft gegeten kan ie helemaal niet daardoor out zijn gegaan want rauwe wiet is niet psychoactief. Daarvoor moet wiet eerst verhit worden – of ‘gedecarboxyleerd’ worden met een duur woord. Pas na decarboxylering kan je high of stoned worden door het opeten ervan, bijvoorbeeld in de vorm  van een koekje, cake, chocolaatje of snoepje.

LEES OOK:  Wat is decarboxyleren?

Foutje bedankt (not)

Maar goed, dat kunnen wij nu wel zeggen… feit blijft dat vooral het verhaal over een 17-jarige die met spoed in het ziekenhuis komt na het eten van wiet herinnerd wordt door de overgrote meerderheid van de mensen. Mensen die sowieso elke dag bang worden gemaakt met wietverhaaltjes over ondermijning, criminaliteit, overlast en wat dies meer zij. En bedankt weer hè, meneer (of mevrouw) de wijkagent in Etten-Leur!

[openingsfoto: Daniel Myjones/Shutterstock]
(advertentie)