(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Decarboxyleren. Een hele mond vol. Je komt de term vaak tegen in recepten voor cannabis-gerechten, maar bijvoorbeeld ook soms bij het maken van wietolie. In veel van dit soort recepten wordt het belang van decarboxyleren ook nog eens benadrukt, maar wat is decarboxyleren eigenlijk? En wat kun je ermee?

Decarboxyleren

In cannabis zit THC, en daarvan wordt je high nietwaar? Mispoes, in cannabis komt geen THC voor, maar een zure vorm van THC genaamd THCa of tetrahydrocannabinolzuur. De letter a staat in dit geval voor acid, wat zuur betekent. Deze zure vorm van THC is niet psychoactief, dit komt omdat THCa zich niet aan onze receptors kan hechten. Je kunt daardoor dus gewoon een rauwe wiettop opeten zonder er stoned of high van te worden, ook al is het een soort met een hoog THC percentage.

Om ervoor te zorgen dat de THC zijn zure vorm verliest, dien je wiet eerst te decarboxyleren, dat is eigenlijk niets meer dan het verhitten van de wiet. Onder invloed van de hitte, verliest het THCa carbonzuur een atoom uit de koolstofketen, er komt CO2 bij vrij. Het klinkt erg ingewikkeld maar dat is het echt niet. Simpel gezegd komt het erop neer dat THCa onder invloed van warmte verandert in THC. Trouwens, ook CBD en andere cannabinoïden komen in wiet in een zure vorm voor en moeten eerst gedecarboxyleerd worden.

decarb

Maar in een joint wordt toch ook gewoon gedroogde wiet gestopt, zul je denken. Klopt, en in verdampers ook. Deze wiet wordt namelijk ter plekke gedecarboxyleerd door de hitte van het roken of verdampen zelf. En ook voor een spacecake hoef je wiet niet apart te decarboxyleren, dit gebeurt vanzelf wanneer je de cake in de oven bakt. Wanneer je echter koude eetbare cannabis-ingrediënten bereid zoals sommige vormen van wietolie of bijvoorbeeld een tinctuur maakt, dan dien je de wiet eerst te verhitten om het te decarboxyleren. Decarboxyleren kun je dus zien als een soort activeren van je wiet zodat het een effect op je heeft.

Wanneer je cannabis gebruikt zonder het te verhitten, dien je het eerst te decarboxyleren

Wiet decarboxyleren in de oven

Cannabis decarboxyleren is zo makkelijk als het afbakken van een stokbroodje. Een kwestie van wiet in de oven bakken namelijk, alleen is het wel belangrijk dat je dat op de juiste temperatuur doet en dat je de wiet op tijd uit de oven haalt. Zou je namelijk te heet decarboxyleren, of te lang decaboxyleren, dan verlies je een deel van de werkzame stoffen. Het kook/verdamppunt van de meeste cannabinoïden ligt tussen de 120 en 225 graden celsius. Wanneer we gaan decarboyleren moeten we er dus voor zorgen dat we onder de 120 graden celsius blijven.

Een gewone oven is niet altijd heel erg nauwkeurig en voor de zekerheid kun je hem dus beter iets lager zetten. Rond de 110 graden bijvoorbeeld. Droog en vermaal de wiet of het knipafval voor je het in de oven stopt. Een uur op 110 graden is uitstekend. Hoe heter je de oven zet, hoe sneller het gaat. Zet je de oven zachter dan moet je dus compenseren met tijd.

Tip! Edibles in je pepermolen

Een van de allerbeste tips over decarboxyleren en het maken van edibles, lazen we onlangs op Mediwietforum.nl. Decarboxyleer wat cannabis in de oven zoals hierboven staat uitgelegd en stop de wiet daarna in een oude (of nieuwe ..duh) pepermolen. Van nu af aan kun je van ieder gerecht een stoned gerecht maken. Gebakken eitje? even wat gedecarboxyleerde wiet erop. Biefstukje? even de pepermolen met wiet eroverheen en heerlijk high dineren!

(advertentie)