(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onder het motto ‘Let’s make Amerika Green again’ kleurt Amerika langzaam maar zeker groen. De groene lawine lijkt niet meer te stuiten en zal binnenkort ook Europa overspoelen. Onder de Haagse kaasstolp verkeerden politici lang in een ontkenningsfase. Maar de realiteit begint langzaam door te dringen. Een andere benadering van de wietindustrie is onvermijdelijk.

Nieuwe tijden

Cannabis gaat een nieuw tijdperk in. Het tij is niet meer te keren. Ook in Nederland zijn de geesten rijp voor een nieuwe koers. Dat het zo lang duurt voordat je wietplanten mag kweken, ligt vooral aan bestuurders en politici in de top. Zelf hebben ze er niks mee. Premier Rutte zei bijvoorbeeld eind september nog bij het NOS Journaal dat het rommel is: “Wiet is gewoon heel gevaarlijk [… ] Het is echt troep.”

De wiet van tegenwoordig is anders dan die in de jaren ’70. De premier meent dat het risico op verslaving en psychiatrische problematiek veel groter is dan vroeger. Daarom denkt hij dat er weinig belangstelling zal zijn voor wat hij een “lichte poldervariant” noemt.

Buckler-wiet

Af en toe vraag je je af wat er in de hoofden van deze mensen omgaat? Waar komt het idee vandaan dat gereguleerde wiet van minder goede kwaliteit is dan de wiet op de zwarte markt? Als we zo gaan beginnen dan wordt het natuurlijk niks met die wietregulering. Dan krijgt de ‘staatswiet’ al een negatief stempel voordat er nog maar één plant de grond is in gegaan.

Ik zou daar erg mee oppassen Mark. Een verkeerd imago kan heel fout uitpakken. Dat weten ze maar al te goed bij Heineken. Je wilt toch niet dat de wiet die onder toezicht van de overheid wordt gekweekt te boek komt te staan als Buckler-wiet!?

schermafbeelding-2016-11-22-om-15-51-15

Vreemde VVD betutteling

Ik blijf het vreemd vinden als liberalen zo betuttelend doen over cannabis. Het past totaal niet bij mijn idee over vrijheid. Afgelopen weekend bleek gelukkig dat een grote meerderheid van de VVD-leden er net zo over denkt. Maar liefst 81,6% van de VVD-achterban sprak zich uit voor regulering van wietteelt. Dat was even slikken voor Rutte en de zijne. Zo’n verpletterende meerderheid valt niet te negeren.

Hoewel Mark niet echt de man van de uitspattingen schijnt te zijn, kan ik me zo voorstellen dat hij zaterdagavond een uitzondering heeft gemaakt en zich een flink stuk in de kraag heeft gezopen. Heb je net een vurig betoog gehouden dat je wilt luisteren naar ideeën van leden en bereid bent verantwoordelijkheid te dragen. En dan wil je achterban die troep reguleren!? Het was extra pijnlijk omdat dit de enige wijziging op het partijprogramma van de VVD was waar zo’n overweldigende meerderheid zich voor uitsprak.

Dat zo’n groot deel van de achterban nu aanstuurt op een koerswijziging in het wietbeleid, kwam voor de VVD partijtop als een volslagen verrassing

Het was natuurlijk al langer duidelijk dat het binnen de VVD rommelde over wietregulering. Maar de liberalen lossen dit soort onenigheden normaal gesproken altijd binnenskamers op. Het wordt in die kringen niet sjiek gevonden om de vuile was buiten te hangen. Daarom stond er ook niks in het partijprogramma van VVD. Als je er binnen de partij niet uitkomt dan kun je maar beter niks opschrijven, zo was de gedachte. Dat zo’n groot deel van de achterban nu aanstuurt op een koerswijziging in het wietbeleid, kwam voor de partijtop als een volslagen verrassing.

Van der Steur wel te porren voor ‘slimme oplossing’

Uit de reacties van Rutte, Opstelten en Teeven bij Nieuwsuur bleek dat ze het moeilijk hebben met het nieuwe standpunt van de partij. Oud-staatsecretaris Fred Teeven, die duidelijk de pest in had, zei niks in de koerswijziging te zien. Volgens hem kan het nog twee kanten opgaan. Stapje voor stapje op weg naar reguleren. Of het blijft zoals het is. Voorlopig gaat hij er vanuit dat het blijft zoals het is.

shutterstock_183172838

Ook oud-minister Ivo Opstelten en premier Rutte menen dat het nog alle kanten op kan gaan. Rutte: “De VVD is de partij van law en order en dat zullen we blijven.” De enige die er vrij relaxed onder bleef is onze huidige minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Hij had zich al een keer eerder laten ontvallen dat de legalisering van cannabis een belangrijk item zou worden bij de komende verkiezingen. Volgens hem heeft de VVD het gedoogbeleid altijd ondersteund omdat het een pragmatische oplossing is. Van der Steur: “Ik ben altijd te porren voor andere slimmere oplossingen.”

Nee is nee, en ja is ja 

Als ik Mark Rutte een tip zou mogen geven, dan zou ik hem zeggen dat hij de komende tijd een iets andere toon  moet gaan aanslaan. De samenleving en zijn eigen achterban hebben een duidelijk signaal afgegeven welke kant het op moet. De discussie OF wietteelt gereguleerd moet worden is voorbij. Dat staat voor hen vast. Het gaat er nu alleen nog over HOE het gereguleerd moet worden.

Zo’n signaal kun je niet langer negeren. Doe je dat wel, dan loop je het risico om weggezet te worden als iemand die niet naar zijn achterban luistert. We weten sinds vorige week allemaal hoe dat af kan lopen. Dus Mark, stop met dat gedraaikont en die vertragingstechnieken. De groene lawine dendert door. Nee is nee. En ja is ja!

[openingsfoto: arindambanerjee/Shutterstock, foto graffiti muur : emka74 / Shutterstock.com]
(advertentie)