(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis onderzoeker Nicole Maalsté woont al een kwart eeuw de drugsdebatten in de Nederlandse politiek bij en dat ‘klinkt als een grijsgedraaide langspeelplaat’. En dus sukkelt ze in een halfslaap en ziet een toekomst waarin we worden geregeerd door een CEO en iedereen ‘wekelijks staatswiet krijgt’ van de Heilige Wietvelden in Groningen, want die liggen daar na de ‘Twee Grote Beving van 2020’. Kortom, een toekomstdroom van een deskundige!

Alternatieve feiten

1 februari 2017, 20 uur. Ik zit op de tribune van de Tweede Kamer te luisteren naar het debat over het wetsvoorstel van D’66 om de wietteelt te reguleren.  Ik realiseer me dat ik al 25 jaar dit soort debatten volg. Vroeger maakte ik me wel eens druk om de onwaarheden of alternatieve feiten die woordvoerders te berde brengen. Ik kan er nu alleen maar hard om lachen. De argumenten van de verschillende politieke partijen klinken als een grijsgedraaide langspeelplaat in mijn oren.

Niemand lijkt echt naar de argumenten van een ander te luisteren. Feiten doen niet ter zake.  Antwoorden zijn berekenend en de geveinsde emoties zijn zwaar overtrokken. Het drugsdebat is verworden tot een voorspelbaar ritueel waarin ieder zijn rol vervult.  De meer links georiënteerde partijen schetsen vergezichten over gecontroleerd drugsgebruik. De rechtse partijen koppelen drugs steevast aan georganiseerd criminaliteit en preken law en order. En de christelijke partijen pleiten voor een drugsvrije wereld.

CEO heeft regering vervangen in 2034

Nicole heeft in 2034 al vijf jaar een e-maag en de mond is in onbruik geraakt omdat niemand luistert als je praat… [beeld: S. Splajn/Shutterstock]

Verveeld dommel ik in slaap.

In mijn droom is het 2034. Geld is er al een paar jaar niet meer. Niemand had op een goed moment nog vertrouwen in geld. Alles wordt tegenwoordig gewoon door internet geregeld. Bij de deur liggen drie keer daags pakketjes met eten. Je hoeft ze alleen nog maar op lichaamstemperatuur te verwarmen en in te brengen. Ik heb al vijf jaar een e-maag. De mond is in onbruik geraakt. Waar heb je nou een mond voor nodig? Praten doen nog maar weinig mensen, het is vrij zinloos om te praten. Er is toch niemand die luistert.

Geluk is een handeltje via de e-shop, sinds Samsung 50% van de aandelen Nederland in bezit heeft. Het Russische Rosneft en een Amerikaans bedrijf bezitten samen de andere helft van Nederland. Een CEO die de code naam XX-R4 draagt heeft de regering vervangen. Die functioneerde al jaren niet meer. Niemand interesseerde zich er nog voor.

Noord-Groningen werd na de Tweede Noordse Volksdeportatie gebruikt als Agro Canna Territory, in de volksmond de Heilige Wietvelden

Ik moet zeggen: XX-R4 is een hele verbetering. Zijn systeem geeft me dagelijks om 13 uur een flinke dosis geluk. Ik sluit mijn onderhuidse sensa-chip via mijn bio-port even aan op het systeem en dan is het laden. Lekker hoor. Gegarandeerd geluk tot 15.30 uur. Ik heb een nier moeten afstaan voor het geluk en de gegarandeerde voedselpakketten tot mijn 67-ste. Maar ik moet toegeven, dat geluk is onbetaalbaar en daar kan geen nier tegenop.

Apps koppelen jongens aan meisjes, jongens aan jongens en meisjes aan meisjes. Dat gaat automatisch. Je hoeft niet meer te kiezen, XX-R4 weet veel beter dan wie dan ook wie er bij elkaar passen. Geen liefdesproblemen meer, geen wanhopige singles van 26 jaar en ouder. Het is goed geregeld tegenwoordig. Het enige nadeel van het nieuwe systeem is dat iedereen altijd ‘in control’ is. Even met een jointje ontsnappen aan de werkelijkheid is er niet meer bij.

Wekelijks staatswiet voor iedereen

In het begin kreeg iedereen wekelijks staatswiet van de overheid. De wiet was supergoed,  gegarandeerd pesticidenvrij en nagenoeg gratis. De Amerikanen gingen er nog een tijdje mee door nadat Nederland was overgenomen door de Grote Drie, maar de andere aandeelhouders Rosneft en Samsung zagen het niet meer zitten. Het was vooral een administratief probleem. Noord-Groningen werd na de Tweede Noordse Volksdeportatie gebruikt als Agro Canna Territory, in de volksmond de Heilige Wietvelden, omdat het gebied na de Tweede Grote Beving van 2020 onleefbaar was geworden.

Maar dat is allemaal niet meer. Geen Heilige Wietvelden meer. Hoe jammer. Het gebied wordt tegenwoordig gebruikt voor de kweek van ‘Nieuw Volk’. Nieuw Volk is nodig om te werken natuurlijk, want zelfs kinderen krijgen zit er al jaren niet meer in. Maar daar ga ik in de droom verder niet op in.

Ik herkauw mijn droom. De Heilige Wietvelden in Noord Groningen zijn zo’n slecht idee nog niet. Het is een kwestie van even doorpakken

Regering en politiek zijn scheldwoorden uit een ver verleden. Iets met jokkende mensen die vooral bezig waren met hun eigen belangen en op macht uit waren, als ik mij goed herinner. Macht? Ja, ook al zo’n ingewikkeld woord. Het kwam er op neer dat een paar mensen zich erg druk maakten over wie er burgemeester van de politieke hoofdstad mocht worden. Den Haag kwam uiteindelijk goed weg met een vrouwelijke burgemeester. Met een beetje pech waren ze opgescheept geweest met Balkenende die normen en waarden predikte waar toen ook al lang niemand meer op zat te wachten.

De Heilige Wietvelden in het aardbevingsgebied in Groningen, dat is zo’n gek idee nog niet… [foto: Valery Shanin/Shutterstock]

Krijsende CDA-dame

Plotseling schrik ik wakker. Nog half verdwaasd staar ik naar de CDA-dame die krijsend staat te verkondigen dat cannabis een sluipmoordenaar is. Vertwijfeld vraagt ze haar collega’s hoe ze met droge ogen voor de regulering van drugs kunnen pleiten? In haar ogen moet de normalisering van zo’n verwoestende drug onmiddellijk een halt toe worden geroepen. Op de tribune wordt gegrinnikt. Een kat in het nauw maakt nu eenmaal vreemde sprongen. Er is een meerderheid in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel van D66. Als het lukt om de wet voor de verkiezingen in stemming te brengen, dan is de regulering niet meer terug te draaien.

Nieuwe werkelijkheid

Ach, macht en politiek. Doe mij die portie geluk maar om 13 uur, zou je bijna denken. Of ik daar dan mijn nier voor zou afstaan? Ik herkauw mijn droom. De Heilige Wietvelden in Noord Groningen zijn zo’n slecht idee nog niet. Het is een kwestie van even doorpakken. Van de politiek valt weinig te verwachten. Alternatieve feiten en nepnieuws, dat is de nieuwe werkelijkheid. Weg met die krijsende CDA-mevrouwen en hun gekke achterhaalde ideeën. Gewoon een XX-R4 die bepaalt dat de Heilige Wietvelden vanaf dit voorjaar worden ingezaaid.

[openingsbeeld: Kalcutta/Shutterstock]
(advertentie)