(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opzienbarende uitkomsten bij de Grass Poll. Een kwart (26%) van de cannabisconsumenten teelt cannabis en 13% heeft dat vroeger wel eens gedaan. Wanneer we dit doortrekken naar de gehele cannabispopulatie, dan betekent dit dat zo’n 200.000 Nederlanders zich bezighouden met illegale hennepteelt. En dan hebben we het uitsluitend over telers die zelf cannabis consumeren, aldus onderzoeker Nicole Maalsté.

Half miljoen wietconsumenten

Ik ben er even stil van als ik dit tot me door laat dringen. Bijna 200.000 Nederlanders die  doelbewust criminele activiteiten ondernemen. Kan dit waar zijn? Ik reken het nog een keer na. Hou je vast, ik noem even wat getallen. Volgens de Nationale Drugsmonitor (Trimbos-instituut) gebruikten 510.000 Nederlanders de afgelopen maand cannabis. Zij noemen dit actuele gebruikers. Uit de data blijkt dat 98% van de mensen die de Grass Poll hebben ingevuld grotendeels in deze categorie actuele gebruikers vallen.

Wanneer ik deze mensen eruit filter en opnieuw kijk naar het percentage dat hennep teelt of dit heeft gedaan, dan kom ik nog steeds op 39% van de respondenten uit. Dat betekent dus dat 200.000 blowers en medicinale gebruikers kweken.

Dagelijks cannabis

Ik kan het nog steeds niet geloven, dus ik doe wat extra analyses om na te gaan of de cannabispopulatie in de Grass Poll op een of andere manier afwijkt. Qua geslacht en leeftijd is er geen verschil met de Nationale Drugsmonitor. Wel qua frequentie van cannabisconsumptie. De Grass Poll bevat aanzienlijk meer mensen die enkele keren per week of dagelijks cannabis gebruiken. Een belangrijke reden kan zijn dat de Grass Poll geen onderscheid maakt tussen mensen die cannabis als genotsmiddel gebruiken en mensen die (ook) medicinale redenen hebben. Die laatste groep gebruikt vaak dagelijks.

Minstens 200.000 Nederlanders telen hun eigen wiet, en daar zijn de commerciële broodkwekers niet eens bijgeteld… [foto: Solitaire/Shutterstock]

Te lage schatting totale hoeveelheid cannabis

De vraag is dan natuurlijk waarom die mensen nooit in beeld zijn gekomen bij de andere drugsonderzoeken? Is dit misschien een nieuwe groep cannabisconsumenten? Met de Grass Poll weten we die mensen in ieder geval wel te bereiken. Dat kan te maken hebben met de manier waarop mensen zijn benaderd. Het kan ook te maken hebben met vertrouwen. Ik heb al langer de indruk dat de hoeveelheid cannabis die in Nederland wordt gebruikt veel te laag wordt ingeschat. Voor de toekomst is het van groot belang dat we een goed beeld hebben van het aantal mensen dat cannabis gebruikt en de hoeveelheid die zij met zijn allen gebruiken.

De berekeningen komen er op neer dat het percentage wietplantages dat de politie oprolt te verwaarlozen is. Ondanks alle politiecapaciteit en overheidsgeld die er tegenaan wordt gesmeten

De politie rolt jaarlijks zo’n 6000 kwekerijen op. Dat is 3% van de kwekerijen die gerund worden door mensen die zelf cannabis consumeren. Maar er zitten natuurlijk ook heel veel mensen in de wietteelt die zelf geen wiet consumeren. Dat betekent dat er nog veel meer kwekers zijn dan die 200.000 telende cannabisconsumenten. Die mensen hebben de Grass Poll niet ingevuld. De berekeningen komen er op neer dat het percentage wietplantages dat de politie oprolt te verwaarlozen is. Ondanks alle politiecapaciteit en overheidsgeld die er tegenaan wordt gesmeten, kunnen we concluderen dat hennepteelt een wijdverbreide bezigheid is. De oprolacties veranderen daar nauwelijks iets aan.

Wiet kweken is als bier brouwen

Het is van groot belang dat onze opsporingsinstanties de realiteit onder ogen zien en erkennen dat het oprollen van hennepkwekerijen weinig effectief is. Tegelijkertijd moet de overheid zich afvragen of de strafbaarheid van het kweken van hennepplanten nog wel te rechtvaardigen is. De strafbaarheid is kennelijk voor veel Nederlanders geen belemmering om hennep te telen. Net als het brouwen van bier, zou het telen van cannabis voor eigen consumptie daarom toegestaan moeten zijn. Wanneer je af en toe een eigen bierbrouwsel maakt, kom je immers ook niet in de problemen.

Mensen moeten de mogelijkheid hebben om hennepplanten te telen voor de eigen consumptie! [foto: sangriana/Shutterstock]

Lambok

Pas als je commercieel gaat verkopen en vijftien fusten in de schuur hebt staan, gaat de overheid vragen stellen. Zo brouwden twee vrienden jaren geleden een keer 60 liter bockbier voor een festival. Lambok noemden ze het brouwsel. Het bier was binnen no time uitverkocht op het festival. Het was duidelijk dat daarmee een grens was bereikt en hier sprake was van een uit de hand lopende hobby. Een van die vrienden is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde  professionele bierbrouwer.

Het lijkt me niet meer dan logisch dat kwekers hun stroom betalen en dat er bij binnenteelt met goedgekeurde kweekinstallaties wordt gewerkt

Uiteraard moeten bij hennepteelt regels in acht worden genomen. Ook als het om hobbyteelt gaat, staat veiligheid voorop. Het lijkt me niet meer dan logisch dat kwekers hun stroom betalen en dat er bij binnenteelt met goedgekeurde kweekinstallaties wordt gewerkt die zodanig zijn aangelegd dat zij het netwerk niet overbelasten en/of brand kunnen veroorzaken. Ook zouden kwekers het gebruik van pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen moeten vermijden. Een beetje serieuze wietteler werkt tegenwoordig biologisch.

Teken de petitie ‘kleinschalige thuisteelt’

Het wordt hoog tijd dat de overheid de realiteit onder ogen ziet. Door teelt voor eigen consumptie onder bepaalde voorwaarden toe te staan, sluit de overheid niet alleen aan bij een praktijk die al vele jaren bestaat. Ze kan daarmee ook enigszins sturen in de wijze waarop die praktijk plaatsvindt. Ik nodig daarom iedereen die het idee heeft dat teelt voor eigen gebruik moet worden toegestaan uit de petitie ‘Decriminaliseer het kleinschalig kweken van cannabis’  te ondertekenen. Dat kan HIER. Time to act!

Het zou mooi zijn als het lukt de overheid ervan te doordringen dat zij haar kop niet langer in het zand moet steken: een grote groep Nederlanders wordt op dit moment onnodig gecriminaliseerd. Mensen moeten de mogelijkheid hebben om hennepplanten te telen voor de eigen consumptie!

[openingsfoto: EAK MOTO/Shutterstock]
(advertentie)