(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. “Ik zie de riolen opengaan; criminelen lachen ons keihard uit”, “een sluipmoordenaar legaliseer je niet” en “dit is een dieptepunt in mijn politieke carrière.” Madeleine van Toorenburg, de woordvoerster van het CDA huilt bittere tranen. Ze zorgt in het tweede debat over de Wietwet in de Tweede Kamer voor een twijfelachtig spektakel. Wenkbrauwen fronsen als Madeleine bijna stikt in hysterie. In een monster-kamerdebat van 5 uur moet ze uiteindelijk haar verlies erkennen. De Wietwet van D66 om hennepteelt te gedogen lijkt er nu echt te gaan komen. 

‘Ernstige bedenkingen’ politie en justitie

Het allerlaatste debat over de Wietwet wordt een ware thriller. Het spel wordt op het scherpst van de snede gespeeld. Het anti-kamp haalt alle middelen uit de kast om het wetsvoorstel vlak voor de finish alsnog te laten sneuvelen. Als een konijn uit de hoge hoed toveren politie en justitie nog een laatste ernstige bedenking, in een last minute schrijfsel naar de Kamerleden. Er zou een dreiging zijn dat het “gesloten systeem” zou gaan lekken, waarbij niet voldoende duidelijk is wie er dan als loodgieter moet gaan optreden.

‘Lekken’, het staat er echt. Het is duidelijk dat justitie en politie vrezen dat ze deels overbodig worden. ‘Mijn bestaansrecht! Mijn baan! Mijn hypotheek!’ schreeuwen ze nog nèt niet…

CDA en VVD willen debat saboteren

Voor het CDA en de VVD is het aanleiding voor een poging om het debat te saboteren door uitstel te vragen. Deze nieuwe adviezen moeten immers eerst goed bestudeerd kunnen worden door iedereen en daar is geen tijd voor geweest. Een schorsing van het debat is het gevolg. Er wordt geteld of een meerderheid van de aanwezigen het eens is met de twee saboteurs. Kamerleden beginnen naarstig te ijsberen en te bellen. Na een paar zenuwslopende minuten spreekt de voorzitster het verlossende woord: het debat gaat door! Een zucht van verlichting gaat door de zaal. De eerste sabotagepoging is op het nippertje overleefd. In een hoekje van de kamer begint Madeleine bijna zelf (tranen) te lekken…

Zo zien CDA en VVD het graag als het over wiet gaat (ook al klopt er inhoudelijk geen hol van, feiten doen er niet meer toe)…

Bijna, want het christenfront en de VVD geven zich niet gewonnen en zetten een nieuwe aanval in. Je waant je in een spannende oorlogsgame. In een nieuwe ultieme poging om het debat te boycotten schieten ze een spervuur van vragen af op wetindienster Bergkamp. Een bekende vertragingstechniek. “Dit is een fout pad”, gilt Madeleine nu hysterisch. “Beter géén wiet, dan gereguleerde wiet”, herhaalt ze nog een keer de woorden die haar christelijke medestander Van der Staaij in het vorige debat uitsprak.

Christen-Unie wil algeheel blowverbod

Ook Gert-Jan Segers (Christen-Unie) steekt zijn afkeuring over de wet niet onder stoelen of banken, maar weet zijn waardigheid te behouden: ”Cannabis is een beroerd product.” De woorden van een kenner. Iedereen mag natuurlijk een mening in deze zaak hebben, maar de stijlen verschillen duidelijk. Het is al na middernacht als Segers met een voorstel komt om onderzoek te laten doen naar een algeheel blowverbod in de publieke ruimte. Dat zou betekenen dat politiemensen straks achter iedereen aan moet lopen die in het openbaar een jointje opsteekt…

Het christenfront hoopt dat het de D66 woordvoerster niet zal lukken om alle vragen en bezwaren over de Wietwet die avond nog te beantwoorden. Maar de voorzitster heeft het door en zegt: “Al zitten we hier tot morgenochtend, we gaan net zolang door tot alle vragen zijn beantwoord.” Geen uitstel meer. Bergkamp laat zich niet van haar stuk brengen. Met haar team achter zich, waaronder twee bekende advocaten,  pareert zij op professionele wijze alle bezwaren.

Coffeeshop ondernemers willen meedenken over de manier waarop de hennepteelt en de toevoer van wiet naar coffeeshops vorm moet krijgen. Tot nu toe zijn zij angstvallig buiten de besprekingen gehouden

Weer een slag overleefd! Heeft het christenfront nog meer trucs? ‘It aint over until the fat lady sings’, is een bekende Engelse uitdrukking om aan te geven dat de strijd pas écht gewonnen is als….

Alle signalen wijzen er nu op dat het vette wijf inderdaad haar lied zal kwelen op 21 februari. Een historisch moment voor de coffeeshops. Ook zonder de VVD is een kleine meerderheid voorstander van de gedoogwet voor henneptelers. En de hysterie van Madeleine, ach…  dat lek wordt heus wel weer eens gedicht. Als alle voorstanders aanwezig zijn bij de stemming, dan zal de wet volgende week dinsdag worden aangenomen.

Geheime meeting coffeeshops

De coffeeshops zelf zijn tot nu toe overal buiten gehouden, maar kwamen daags na het kamerdebat in het geheim bijeen om hun koers te bepalen… [foto: Roberto Lusso/Shutterstock]

Daags na de stemming komen zo’n tweehonderd eigenaren en bedrijfsleiders van coffeeshops samen in Den Haag om met elkaar te bespreken wat dit voor hen betekent en hoe zij zelf de toekomst voor zich zien. De unieke bijeenkomst vindt plaats op een geheime locatie die uitsluitend toegankelijk is voor eigenaren en bedrijfsleiders van coffeeshops. Ook dit is een historische gebeurtenis. Voor het eerst in de Nederlandse wietgeschiedenis komen zoveel coffeeshop ondernemers bij  elkaar.

De komst van shophouders uit het hele land naar het centrum van de politieke macht is een duidelijk statement naar de Haagse politiek. Een Lange Mars op Den Haag. Coffeeshop ondernemers willen meedenken over de manier waarop de hennepteelt en de toevoer van wiet naar coffeeshops vorm moet krijgen. Tot nu toe zijn zij angstvallig buiten de besprekingen gehouden. Haagse kringen gaan ervan uit dat het toch allemaal maar boeven zijn.

Brabantse burgemeesters

Dat idee wordt sterk gevoed door een aantal Brabantse burgemeesters dat pleit voor meer geld voor de drugsbestrijding. Of was het toeval dat zij gisteren een oproep deden om een strijdkas van 150 miljoen te krijgen voor de bestrijding wat zij de ‘ondermijnende drugscriminaliteit’ noemen? Door de nieuwe Wietwet zullen politie en justitie een belangrijke inkomstenbron gaan verliezen. Er valt dan weinig meer te ondermijnen.

Voor Madeleine is dit het absolute dieptepunt. Vol afschuw ziet zij een toekomst voor zich waarin de minister ervoor moet zorgen dat de er voldoende goede drugs voorhanden zijn: “Als burgemeesters en het ministerie zo dicht aanschurken tegen de georganiseerde criminaliteit, dan is er sprake van ondermijning.”

Verre van hysterisch

Lekkende mijnen? Dat is heus een ernstig vervuilingsprobleem in de oude steenkoolmijnen in Limburg. Maar met de Wietwet heeft het weinig van doen. Bergkamp juicht de organisatie van coffeeshop ondernemers toe. Zij weet dat ze de steun van zoveel mogelijk mensen nodig heeft. Niet alleen van politici maar ook van blowers en coffeeshopondernemers. Samen sterk!

De cannabiswereld is doorgaans verre van hysterisch. Lekkende wiet is beter dan illegale wiet vol chemische baggertroep. Wat is dat toch met dat lekken? Bedoelen ze eigenlijk niet gewoon: lekkere wiet?

(advertentie)