(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis onderzoeker Nicole Maalsté is al het hele jaar druk met de Grass Poll enquete, waarin voor de verandering eens de wietconsument zelf zijn mening kan ventileren. Meer dan vijfduizend mensen hebben ‘m al ingevuld en je kan er nu zelfs een mooie prijs mee winnen als je het alsnog doet. Dat en een verkenning van hoe de politieke partijen over softdrugs denken – Leve DENK en Piratenpartij! – in de laatste column van Nicole.

Waan van de dag regeert

Politiek? Bleuuuurgh! is de reactie van veel mensen. Zelf heb ik altijd wel interesse gehad in de politiek, maar ik begin steeds meer begrip te krijgen voor het ‘bleuuuurgh’ gevoel. De waan van de dag regeert. Bij veel bestuurders en politici speelt eigenbelang een grote rol. Vertrouwenwekkende vaderfiguren en leidende krachten ontbreken. Op idealen en boeiende vergezichten kun je veel politici niet betrappen. Althans, zo lijkt het.

En toch: Politiek heeft ook echt wel iets grappigs. Er zijn altijd wel interessante partijtjes te ontdekken in de politieke arena. Heel lang geleden was er de Partij ter Liquidatie van Nederland (PLN). Hun programma: Verkoop Nederland aan Saoedie-Arabië voor 14 miljoen maal 1 miljoen gulden. Nederland telde toen 14 miljoen ingezetenen. Die zouden door de verkoop van ons land allemaal miljonair worden, was de gedachte. Zo’n partij zou tegenwoordig waarschijnlijk worden verboden.

Serieuze outsiders

Het werkte in het begin wat op de lachspieren, maar inmiddels zijn 50plus en de Dierenpartij stabiele outsiders geworden. Nederlanders vinden van alles wel wat. Dat is goed terug te zien in de politieke exotica, die hun boodschap steeds breder aan de man weten te brengen en daardoor ook steeds serieuzer moeten worden genomen. De afgelopen maanden lieten relatieve nieuwkomers als VNL, DENK en de Piratenpartij van zich horen.

Met name die laatste twee partijen blijken populair bij blowers en cannabisliefhebbers. Dat blijkt uit de Grass Poll enquête die inmiddels door 5.000 mensen is ingevuld!

Politiek en softdrugs

Naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de discussie die daarna ontstond over onbetrouwbare peilingen, is er nog eens goed naar de enquête gekeken. De antwoordopties bij de vraag over de politieke voorkeur zijn aangepast. De Piratenpartij, DENK, VNL en GeenPeil zijn nu als aparte antwoordopties opgenomen en staan niet meer bij ‘overige partijen’. Zo hebben zij dezelfde kans om aangevinkt te worden als de traditionele partijen.

In de Grass Poll en alles wat daaromheen gebeurt, kruisen de meningen van duizenden blowers en andere cannabisliefhebbers de degens met de ideeën van politieke partijen. Er is veel kritiek op politici maar aan de andere kant hebben veel blowers geen idee hoe politieke partijen over wiet of coffeeshops denken. Wie kent er nou het drugsstandpunt van VNL? Dat is best opzienbarend: “Hard op harddrugs, soft op softsdrugs. Stoppen met het gedoogbeleid. Legalisering van wiet.”

DENK is voor regulering wietteelt

Toch weer meegenomen. En wat te denken van DENK: “DENK vindt dat het huidige gedoogbeleid van cannabis criminaliteit in de hand werkt. DENK is daarom: Vóór de regulering van de teelt en de verkoop van cannabis, waarbij cannabisgebruik wordt ontmoedigd.”

Wat ze precies met dat ontmoedigen bedoelen en waarom cannabisgebruik moet worden ontmoedigd, is onduidelijk. Ik neem aan dat het over minderjarigen gaat. In dat geval lijkt me dat een logisch standpunt. Wie vraagt het ze eens?

Het meest uitgesproken is de Piratenpartij. De Piraten zijn niet alleen voor regulering van de achterdeur, maar dragen ook thuisteelt en industriële toepassingen van hennep een warm hart toe

Het meest uitgesproken is de Piratenpartij. De Piraten zijn niet alleen voor regulering van de achterdeur, maar dragen ook thuisteelt en industriële toepassingen van hennep een warm hart toe. Ook vinden zij dat de overheid zich niet langer blind moet staren op het THC-percentage en meer oog moet hebben voor de verhouding tussen cannabinoïden. Het is duidelijk dat hier kenners over hebben meegedacht.

De Piratenpartij: “Voor een vrij en op feiten gebaseerd cannabisbeleid.”

De Piratenpartij is ook vaste klant op de jaarlijkse Cannabis Bevrijdingsdag en het is dé partij die het meeste opheeft met (medicinale) wiet! [foto: Derrick Bergman]

Opmerkelijk is ook dat zij aparte aandacht schenken aan medicinaal gebruik van cannabis. Er moeten meer variëteiten en toedieningsvormen komen en het moet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook zou cannabis als eerste keuze-medicijn moeten worden ingezet en moeten artsen beter worden voorgelicht. Het kan bijna niet anders dat zij hun oor goed te luister hebben gelegd bij ervaringsdeskundigen.

Move your ass!

Bleuuuurgh! die politiek, maar toch. Op wietgebied is er heel wat te winnen of te verliezen. De wereld lijkt redelijk op zijn kop te staan en er gebeuren heftige dingen de laatste tijd. Een miljardair wordt de baas van Amerika, wie had dat ooit gedacht? Dus waarom zou het niet mogelijk zijn dat de wiet binnenkort via een postorderbedrijf wordt toegestuurd? Of dat je binnenkort bij de winkel om de hoek legaal een tentje koopt voor je plantjes? Of dat je favoriete coffeeshop een dependance opent in je supermarkt?

Maar dat soort dingen gebeuren dus niet als je alleen een beetje loopt te mopperen bij de kerstboom. Move your ass, kom in beweging!

De Grass Poll enquête – doe mee

Meer dan 5.000 cannabisliefhebbers hebben de Grass Poll enquête inmiddels ingevuld. Dat zijn gigantisch veel mensen. Maar we willen meer. Op naar de 10.000. Met zoveel enquêtes kan Politiek Den Haag niet meer om ons heen.

Om te vieren dat we over de helft van ons doel zitten, heeft de 5000e respondent een goedgevulde giftbox ontvangen van het Grass Poll Team. [zie foto in bijlage] We gaan vanaf nu aan elke 1000e respondent zo’n giftbox uitreiken. Bijdragen voor de giftboxen komen van JaJa, Futurola, Greengo en Kulu Trading. Als je kans wilt maken op zo’n giftbox, check dan onze Facebookpagina.  Dit jaar is het Grass Poll Team in ieder geval nog in Rotterdam en Leiden te vinden.

Allemaal miljonair

Naast de Grass Poll invullen kun je natuurlijk ook eens gaan schudden aan de bomen bij de politieke nieuwkomers. Denk eens na, spreek eens een Piraat of een Dier aan of een Voor-Nederlander. Weet jij veel? Je weet het soms niet. Misschien is er naast Bleuuuurgh! voor iedere blower wel wat uit die nieuwe politiek te halen.

En in het ergste geval liquideren we Nederland toch maar. Zijn we in ieder geval allemaal even miljonair.

[openingsfoto: Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertentie)