(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zaai- en stekpluggen zijn ontzettend handig om een kweek mee te beginnen; wanneer je jonge plant er wortels in heeft gevormd, kan ze met plug en al verpot worden. Je kun zaai- en stekpluggen kant en klaar kopen, of gewoon zelf maken van wat aarde en een oude krant.

Er is niet veel nodig om zelf pluggen voor zaadjes of stekken te maken. Een beetje potgrond en waar je eventueel wat wortelstimulator doorheen mengt is een uitstekende basis voor je jonge wietplanten. Met een stuk oude krant hou je de aarde bij elkaar. Het papier vergaat vanzelf en de wortels groeien er gemakkelijk doorheen. Dit heb je nodig om je eigen pluggen te maken:

  • Potgrond
  • Oude kranten
  • Schaar
  • Niettang

Pluggen vouwen

Oké, aan de slag. Neem een krant en vouw die in vieren. Knip langs de vouwen zodat je rechthoekige stukken papier overhoudt ter grote van ongeveer een A4 papier. Zorg ervoor dat de lange zijde van het papier twee keer zo lang is als de korte zijde.

De volgende stap is het vouwen. Neem een van de vellen en vouw die dubbel, en nog eens dubbel, en nog een keer dubbel, zodat je een vierkantje overhoudt van een achtste van het formaat van het vel papier waar je mee begon. Vouw de naden lekker strak.

Nu vouw je de hoeken van het vierkantje open tot een driehoek. Herhaal dat aan de andere kant zodat je een driehoek krijgt. Vouw de Flappen vervolgens open en vouw vervolgens de hoeken twee keer naar het midden. Herhaal dat aan de andere kant en je kunt je zaadplugje openvouwen tot een vierkant bakje.

Niet de zijkanten van het bakje vast en vul het met je aarde. Gefeliciteerd, je zaadplug is klaar voor gebruik! Deze origami les was waarschijnlijk lastig te volgen zonder beeld, maar gelukkig hebben we de instructievideo nog, komt ie:

(advertentie)