(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zijn maar twee manieren om met een kweekcyclus te beginnen: met stekken en met zaadjes. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en je kunt dan ook niet zeggen dat een van de twee methoden beter is. Over verschillende soorten wietzaad, en het verschil met stekken.

Het maken van stekken voor de verkoop wordt gezien als professionele teelt van cannabis en dat is niet toegestaan. Wie dus een kweek met stekken wil starten zal deze zelf moeten maken of ze ergens op de kop moeten tikken. De illegaliteit is een nadeel van stekken waar je met zaden niet mee te maken hebt, maar stekken hebben toch ook hun voordelen.

Uit regulier zaad kunnen ook mannelijke planten groeien. Foto: fabiodevilla, Shutterstock

Regulier zaad

Wanneer je cannabis gaat kweken, dan wil je doorgaans alleen vrouwelijke planten. Alleen de dames produceren namelijk toppen en daar is het natuurlijk om te doen. Om dieper op het cannabiszaad en het geslacht van planten in te kunnen gaan, volgt eerst even een kleine biologieles.

Het stuifmeel van de mannelijke plant bepaalt het geslacht van een zaadje. Het mannelijke stuifmeel heeft namelijk zowel een mannelijk als een vrouwelijk geslachtschromosoom; een Y en een X. Vrouwtjes hebben alleen vrouwelijke geslachtschromosomen; dus twee maal een X. Bij de bevruchting komt 1 geslachtschromosoom van het mannetje samen met 1 geslachtschromosoom van het vrouwtje. Als de X van de man samenkomt met de X van de vrouw krijgen we een vrouwelijke plant. Als de Y van de man samenkomt met de X van de vrouw, krijgen we een mannelijke plant.

Wanneer je zaad koopt, kan je kiezen tussen ‘regulier’ en ‘gefeminiseerd’ zaad. Regulier zaad is via de natuurlijke weg verkregen, dus zoals hierboven staat omschreven. Er is een fifty fifty procent kans dat deze zaadjes uitgroeien tot mannetjes of vrouwtjes en helaas is dat niet vooraf aan het zaadje te zien. Bij regulier zaad groeit dus ongeveer de helft van de zaadjes uit tot nutteloze mannen. Zodra die zijn geïdentificeerd moet je ze als de sodemieter uit je kweekruimte halen. Want als die mannetjes de vrouwtjes bevruchten, is je hele kweek naar de knoppen.

Gefeminiseerd zaad

Nagenoeg alle zadenbedrijven hebben ook gefeminiseerd zaad in hun assortiment. Bij deze zaadjes weet je zeker dat ze allemaal uitgroeien tot vrouwen. Gefeminiseerd zaad wordt verkregen uit vrouwelijke moederplanten die zijn gemanipuleerd zodat ze ook stuifmeel produceren. Deze planten zijn dus eigenlijk tweeslachtig ofwel hermafrodiet. Omdat er geen man aan te pas komt, maakt zo’n gemanipuleerde vrouw alleen maar X-geslachtschromosomen aan. De plant bevrucht vervolgens een andere vrouwelijke plant met 99,9 procent vrouwelijk zaad als eindresultaat!

Autoflowers zoals deze Northern Lights Automatic gaan vanzelf in bloei, en zijn reuze handig voor buitenkwekers. Foto: Sensi Seeds

Autoflowering

Afhankelijk van de kweekomstandigheden, is het wellicht ook goed om autoflowering soorten te overwegen. Alle cannabissoorten gaan in de bloei zodra de dagen korter worden. De plant ‘weet’ dan dat het najaar wordt en gaat vervolgens over naar de bloeifase. Kwekers die binnen met lampen kweken, bereiken hetzelfde door de planten ineens geen 18, maar 12 uur licht per dag te geven.

Maar er zijn dus ook wietsoorten die zich helemaal niets aantrekken van de lichtcyclus. Dit zijn de autoflowering soorten. Dit type zaden zijn vrijwel altijd gefeminiseerd en gaan vanzelf bloeien op het moment dat de plant uitgegroeid is; een autoflower gaat dus automatisch in bloei. Vooral buitenkwekers zijn helemaal afhankelijk van de lichtcyclus van de natuur maar met autoflowerzaden hoef je niet te wachten op het korten van de dagen. Dit type plant is daardoor ook ideaal voor guerrilla kwekers en mensen die hun planten niet zo veel aandacht kunnen of willen geven.

Stekken

Het zou natuurlijk het mooiste zijn als alle planten in je kweekruimte even goed zijn als je beste plant. Door stekken te maken kan je dat bereiken, want met deze methode creëer je klonen van een vrouwelijke plant die allemaal genetisch identiek aan elkaar zijn. Je hebt met stekken dus niet meer te maken met allerlei verschillende fenotypen en dat is een groot voordeel. Ook kun je van slechts 1 moederplant jarenlang stekken blijven maken dus je kunt je voorstellen dat dat een hoop geld scheelt.

Stekken zijn allemaal net zo vrouwelijk en produceren net zo goed als de moederplant.

 

Stekken kunnen genetisch niet verbeteren of verminderen in kwaliteit, maar blijven jaar na jaar constant presteren. Er zijn zelfs gevallen bekend van klonen die tot vijftig keer achter elkaar zijn gekloond, zonder kwaliteitsverlies, zolang je natuurlijk maar klonen neemt van een gezonde moederplant. Het maken van stekken vereist wat kennis maar het is echt niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Wil je weten hoe dat precies in zijn werk gaat, lees dan Zo maak je wietstekken.

Voor- en nadelen

Stekken

 • + lage kosten
 • + uniforme vrouwelijke planten
 • + snellere cyclus
 • + minder kans op hermafrodieten
 • – niet legaal te koop
 • – meer werk
 • – een aparte groeiruimte is nodig
 • – autoflowering soorten niet mogelijk

Zaden

 • + veel keus in soorten
 • + vrouwelijke planten met gefeminiseerd zaad
 • + autoflowering soorten zijn mogelijk
 • + sterke planten
 • + geen extra groeiruimte nodig
 • + legaal te koop
 • – ook mannelijke planten met regulier zaad
 • – kosten
 • – verschillende fenotypen
[Openingsfoto: Eric Limon, Algirdas Gelazius, Shutterstock]
(advertentie)