(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De politiek in Israël is een puinhoop. Het lukt de politieke partijen maar niet – ondanks twee verkiezingen afgelopen jaar – om een regering te vormen. Daarom mogen de inwoners komende maandag 2 maart voor de derde keer naar de stembus. Zittend premier Benjamin Netanyahu maakt ze alvast lekker door te beloven dat hij alle strafbladen wegens wietbezit wist én dat Israël een gereguleerd cannabis-systeem krijgt à la Canada!

Een belofte maakt nog geen goeie wietzomer

Nou moeten we natuurlijk heel voorzichtig zijn met beloftes van politici in verkiezingstijd. Zo wachten we nog altijd op het kwartje van Kok uit de jaren 90 en de rug van Rutte voor iedere werkende Nederlander nietwaar? Maar goed, zolang premiers hun belofte niet hebben gebroken kunnen we proberen om ze te geloven. En in het geval van de al meer dan 10 jaar regerende minister-president Benjamin Netanyahu (70) in Israël willen we maar wat graag geloven.

De beste man heeft dit weekend via zijn Twitter-account namelijk beloofd dat hij alle strafbladen gaat wissen van Israëliërs die zijn veroordeeld wegens het bezit of de consumptie van cannabis. Opmerkelijk voor een conservatieve politicus en reden voor zijn grote rivaal Benny Gantz om de premier te beschuldigen van het doen van een belofte die hij helemaal niet van plan is om waar te maken.

Onnodig lijden

Maar zoals gezegd, we kunnen altijd hopen en geloven. Dit is wat Netanyahu schreef op twitter zondag: “Ik heb de zaak onderzocht en besloten om verder te gaan met het uitwissen van strafbladen van tienduizenden Israëliërs voor persoonlijk gebruik en cannabis bezit, iets wat voor velen onnodig lijden veroorzaakt en een last is voor de rechtbanken.”

Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu is al 10 jaar premier van Israël en als hij zijn wiet-belofte houdt mag ie dat van ons nog eens 10 jaar blijven ook! [foto:Alexandros Michailidis/Shutterstock]

Deze belofte veroorzaakte spontane kruiskramp bij zijn grote uitdager Benny Gantz, oud-legerleider en sinds twee jaar voorman van de partij Blauw-Wit. “Wat jij niet deed gedurende tien jaar als (minister-president, red.) zul je ook niet doen in nog eens tien jaar. Jarenlang heb jij illusies verkocht aan de zieken die medicinale cannabis nodig hebben en aan onze jongeren in een poging stemmen te winnen.” Aldus Benny, eveneens op Twitter. “Save your spin at the expense of the sick for yourself”, raadt hij zijn politiek rivaal tot slot aan.

Volledige legalisering naar Canadees voorbeeld?

Lekker verkiezingssfeertje daar in Israël. Maar het belangrijkste nieuws moet nog komen, zo spannend is dat schoonvegen van strafbladen voor wietbezit nou ook weer niet. Netanyahu belooft namelijk nog iets veel spectaculairders: legalisering van recreatieve wiet!

Netanyahu op Twitter afgelopen zondag: “Justitieminister Ohana is bezig met de zaak en hij zal een commissie voorzitten – met deskundigen en Green Leaf-voorzitter Oren Leibovich – die de mogelijkheden om het Canadese model voor regulering van een legale markt in Israël gaat onderzoeken.”

Bam! Dat is nog eens nieuws, want het zou betekenen dat Israël wellicht het derde land op aarde wordt waar wiet volledig legaal wordt, na Uruguay (2014) en Canada (2018). Want hoewel Netanyahu zelf geen onderscheid aanbrengt tussen medicinale en recreatieve wiet, kan het ‘overnemen van het Canada-model’ natuurlijk maar één ding betekenen.

Nou ja, we gaan het zien. Eerst maar eens afwachten of onze Bibi komende maandag überhaupt genoeg stemmen krijgt om opnieuw premier te kunnen worden in het Beloofde Land…

[openingsfoto: Lifestyle discover/Shutterstock]
(advertenties)