(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dokter Groen heeft zijn 16 indica’s teveel water gegeven, waardoor de dames al een week staan te vergelen. Het kan de beste overkomen zullen we maar zeggen, maar de allerbesten weten het ook weer te verhelpen. Hopelijk behoort Dokter Groen tot de allerbesten, en werpt Operatie Red de Indica’s vruchten af…

Het is niet de reden dat mijn update een dagje later dan gewoonlijk verscheen maar ik zag er deze week wel een beetje tegenop eerlijk gezegd. Ik moet bekennen dat mijn planten (plantjes) er niet lekker bijstaan en ik ben er niet trots op maar ze zien er ook gewoon niet uit. Wat er aan de hand is, en hoe het zo gekomen is zal ik zo vertellen, eerst maar even met de billen bloot.

Ziet er niet uit hè? Alle planten zijn van onderaf aan het vergelen, en sommige bladeren zijn zelfs al helemaal verdord potverdikkie! Vorige week ging het al niet lekker met de jongedames maar het is er allemaal niet beter op geworden. En dat terwijl ik juist deze ronde de vijf verschillende CNNBS Indica’s moet testen.

Het probleem is volgens mij het gevolg van een wateroverschot. Ik heb de plantjes in de eerste groeiweken waarschijnlijk te veel water gegeven, waardoor de worteltjes wat zijn verstikt. De blaadjes die nog een beetje groen zijn krullen sip omlaag, terwijl de rest steeds verder vergeelt.

Vorige week vertelde ik al over het probleem maar omdat je niet veel aan een wateroverschot kunt doen, heb ik deze afgelopen week ook geen actie ondernomen om de aarde maar een beetje te laten drogen. Ik had gehoopt dat het probleem zich vanzelf zou oplossen maar in plaats daarvan is het alleen nog maar erger geworden.

Operatie Red de Indica’s

Het probleem met laten uitdrogen is dat de planten nauwelijks groeien en dus ook geen water opnemen. Dit heeft ook zijn invloed op de pH-waarde in de grond. Inmiddels is de aarde helemaal niet zo nat meer, maar de planten staan nog steeds stil. Ik zou ze graag wat water en voeding geven maar ik denk niet dat ze het daar beter van gaan doen. Vandaar dat ik begonnen ben met Operatie Red de Indica’s.

Operatie Red de Indica’s houdt in dat ik eerst de zuurtegraad (pH-waarde) van de aarde meet, zodat ik die kan aanpassen met het voedingswater. Hiervoor heb ik met een lepel voorzichtig een monster van de aarde uit het midden van de potten gehaald om te meten.

Om de zuurtegraad van de aarde te checken, moet je er een beetje modder van maken met wat pH-neutraal water. Ik heb dus eerst wat water op pH-waarde 7 gebracht en dat met de aarde vermengd. Vervolgens wacht je een half uurtje en kun je het meten om een indicatie te krijgen van de zuurtegraad van de aarde.

pH-neutraal water om met het aardemonster te mengen.

De pH-waarde van het aardemonster is… veel te basisch!

Je ziet het, de aarde is veel en veel te basisch. Misschien wat dit wel vanaf het begin het probleem. Omdat ik normaliter op compost met nuttige bacteriën kweek, waarbij ik niet op de pH-waarde hoef te letten, heb ik dat deze keer ook niet gedaan. Ik gebruik een biologische aarde van de growshop en nuttige bacteriën, dus ik ging ervan uit dat pH-waardes meten en aanzuren ook deze keer niet nodig zou zijn.

Om de planten er weer bovenop te helpen probeer ik de basische grond te compenseren met water dat een beetje aan de zure kant is. Een pH-waarde van 6 is ideaal maar ik moet de pH-waarde van de aarde omlaag zien te brengen, dus zuur ik mijn water aan tot een pH-waarde van 5,3. Om de planten een beetje te helpen heb ik er eerst nog wat Bactrex (nuttige bacteriën) en wat biologische voeding aan toegevoegd.

Voedingswater met een pH-waarde van 5,3 om de zuurtegraad van de aarde omlaag te brengen.

Ik heb twee liter voedingswater aangemaakt en dat over de planten verdeeld. Hopelijk helpt het en trekken de indica’s weer bij. Volgende week zullen we het weten, duim maar voor me als je wil. Tot volgende week!

(advertenties)