(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Om de verschillen tussen de vijf CNNBS Indica’s goed te kunnen opmerken, kweekt onze groene kweekdokter deze keer niet één, vier, negen maar liefst zestien wietplanten in zijn kleine kweekkastje! Vorige week gingen ze de grond in; kijken of ze allemaal goed en wel ter wereld zijn gekomen…

Het is wel even wennen hoor, 16 wietplanten kweken in plaats van 9, wat op zich ook al best een flink aantal is in mijn kleine CNNBS kweekkastje. Het grotere aantal planten zal best wat invloed hebben op mijn kweek deze ronde. Sowieso maakt het aantal planten het moeilijk om ze water te geven, zonder ze uit de kast te nemen. Maar zolang ze nog klein zijn gaat het allemaal wel. Zoals je ziet hebben de gekleurde rietjes plaatsgemaakt voor nette plantenlabels.

Ik heb de ontkiemde zaden deze keer direct in hun eindpotten gezet, en de opkweek in kleine potjes overgeslagen. De planten zullen minder lang hoeven voorgroeien, en ik twijfel of ik ze een keer zal toppen of ze gewoon hun gang laat gaan. 32 Hoofdtoppen is wat veel van het goede op 60 bij 60 centimeter maar het mogen er best wat meer dan 16 zijn ook. Ik kan ook een deel van de planten toppen maar dan zullen de getopte exemplaren waarschijnlijk lager blijven dan hun niet getopte vriendinnen. Dilemma’s, dilemma’s…

Voorzichtig bewateren

Mocht je zelf nou ook een CNNBS kweekkastje hebben, en je ook wel eens een snelle ronde met 16 planten willen kweken, geef dan in het begin voorzichtig en spaarzaam water wanneer je je zaailingen net als ik direct in hun eindpotten hebt gezet. Nu zijn de potten die ik gebruik ook weer niet zo gek groot (9 x 3,5 liter en 7 x 2 liter) maar wel veel groter dan de kleine voorgroeipotjes van 250 milliliter die ik normaal gebruik.

De grotere inhoud van de potten zorgt ervoor dat je in het begin gemakkelijk teveel water geeft. Zolang mijn indica’s nog zaailingen zijn, nemen ze dagelijks maar heel weinig water op. 3,5 Liter aan aarde neemt echter veel meer water op. Wanneer je gewend bent om water te geven zodra de toplaag aan aarde is uitgedroogd, is dat al snel teveel. Ik let dus even extra op met water geven want een te natte bodem is funest voor jonge zaailingen. Het kan de groei enorm remmen en zorgt voor jonge vergeelde miniplantjes.

Mutant

Vorige week vertelde ik trots dat alle zaden gezond en wel boven de grond waren gekomen. Dit wás inderdaad ook wel zo, alleen bleek één van de indica’s een mutant. Het gaat om een zaailing van de CNNBS Indica’s #1. Deze zaailing had wel twee (en een halve) ronde lobblaadjes maar geen groeipunt. Het zal dus jammer genoeg nooit voorbij het zaailingstadium kunnen komen.

Gelukkig had ik wat extra zaden laten ontkiemen en kon ik een reserve exemplaar poten. Deze was alleen in het koffiefilter blijven zitten en dus uitgelopen en een soort vergeelde taugé geworden. Maar na een dag of twee was ze alweer mooi groen en groeide het kopje weer netjes omhoog. Deze zaailing heeft hierdoor wel een kleine achterstand en is ook wat meer gestrekt dan de rest. Maar het zal best goed komen. Ik heb de mutant trouwens gewoon laten staan, je weet nooit wat er nog van zo’n plantje terecht komt.

Water en 18 uur licht

De zaailingen krijgen een spartaanse opvoeding en zullen het voorlopig moeten doen met water en licht. De eerste dagen stonden ze onder 24 uur licht maar zoals ik vorige week al aankondigde, heb ik ze deze week op 18/6 gezet. Ze staan in een vruchtbaar aardemengsel en zijn nog klein, en dus geef ik ze voorlopig nog geen voeding. Ik zal wel wat Bactrex met nuttige bacteriën en schimmels bestellen van de week, want dat is me de afgelopen ronde uitstekend bevallen. Later zullen de indica’s waarschijnlijk wel het een en ander aan voeding nodig hebben, maar nu is het nog een beetje overdreven om bij te voeden.

(advertenties)