(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms realiseer je je niet hoe goed wij het het hier eigenlijk hebben – relatief gezien dan, hè – als het om ’s lands cannabis straffen gaat. En zeker als het gaat om het kweken van vijf wietplantjes in je eigen huis. Daar krijg je in Nederland geeneens meer een straf voor, mits je de planten aan de popo afstaat (gedoogbeleid heet dat hier sinds 1976). Maar oh wee als je precies hetzelfde doet in Malta, nota bene een volwaardig lid van de Europese Unie!

De Welshman Daniel Holmes (28 jaar toentertijd) woonde op het Middellandse Zee-eiland samen met zijn maat Barry Lee in een appartement in de stad Gozo. Ze hielden er 5 volwassen wietplanten en wat zaailingen. En dat kan je dus beter niet doen op Malta.

Toen de politie hun illegale hobby ontdekte in het huurflatje van 300 euro per maand, volgde er een rechtszaak die zo in een slechte Hollywoodfilm had kunnen zitten. De Britten werden afgeschilderd als enorme drugsbazen die zo’n beetje persoonlijk verantwoordelijk waren voor de drugsgolf die Malta in die tijd (2006) teisterde. Daniel, getrouwd en vader van twee kinderen, werd voor de 5 planten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en 6 maanden. En alsof dat al niet een gigantische klap was, pleegde zijn vriend Barry tijdens het voorarrest zelfmoord.

Al die jaren mochten protesten en (officiële) verzoeken om enige clementie niet baten. Pas nadat hij daadwerkelijk 8 jaar celstraf had uitgezeten lieten de autoriteiten op Malta Daniel vrij. Een lokale tv-zender volgde hem terug naar Wales en maakte deze korte documentaire: ‘The Long Way Home’. Een onthutsend beeld van hoe het er in de EU aan toe gaat als je op de verkeerde plek bent met 5 wietplanten…

Daniel schrijft momenteel aan een boek over zijn periode op Malta, en je kan hem HIER op Instagram volgen.

(advertenties)