(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de Nederlandse regering en justitie na weet iedereen met een beetje verstand van zaken dat Spanje al enige jaren het ‘Nieuwe Nederland’ is als het gaat om de (internationale) cannabishandel. En dan bedoelen we dus niet alleen de im- en export van Marokkaanse hasj, maar zeker ook de teelt van wiet. De Hollandse koopmansgeest is echter zoals gewoonlijk niet te stuiten en dus zijn veel landgenoten op een of ander manier betrokken bij het opzetten en exploiteren van wietplantages onder de Spaanse zon.

Stevig bewijs daarvan is deze video van de Guardia Civil, de paramilitaire politie van Spanje. Die stuurt traditiegetrouw een camera mee met de acties en dit keer was het vet prijs in Alicante. Onder de bezielende leiding van 4 Nederlandse mannen, 1 vrouw van hier en 1 Marokkaan (allemaal tussen de 39 en 46 jaar oud) opereerde daar een van de grootste wietorgansaties die ooit zijn opgerold.

Dat de Guardia Civil de bende wist op te rollen is te danken aan een getuige die het verdacht vond dat er vanuit een huis steeds met vuilniszakken werd gesleept. Het bleek inderdaad om wiet te gaan, al was de spreekwoordelijke vogel in dit geval gevlogen (geen wiet meer in huis, wel de spullen voor de teelt). Het vormde het begin van een groot onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de val van de Nederlanders.

In de Spaanse pers staan details over de megalomane wietplannen van onze landgenoten. In een loods in de stad La Nucia en in 20 (!) woningen in diverse plaatsen in de buurt waren voorbereidingen getroffen om liefst 80.000 wietplanten te kweken. Onder die voorbereidingen viel bijvoorbeeld ook het openbreken van de straat om zo stroomkabels te koppelen en te verleggen.

Al met al zou het gigantische aantal planten volgens de Spaanse autoriteiten goed zijn voor een jaarlijkse productie van liefst 10.000 kilo wiet.

(advertenties)