(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je het nieuws mag geloven kun je met een kwekerij op zolder, jaarlijks met gemak duizenden euro’s zwart bijverdienen. Nou is een zogenaamde ‘broodkweek’ runnen om te beginnen helemaal niet makkelijk, maar we zijn eens gaan rekenen; hoeveel werk is zo’n zogenaamde broodkweek en hoeveel verdien je er nou écht aan?

Er wordt zo makkelijk geschreven over thuis wiet kweken dat het lijkt alsof iedereen met een zolder en twee linkerhanden, thuis gemakkelijk een extra inkomen kan bijverdienen. De praktijk leert echter dat in zo’n broodkweek vaak meer tijd en geld gaat zitten dan je denkt. En dan zijn er natuurlijk nog de risico’s ‘van het vak’ zoals huisuitzetting, een gevalletje waterschade of een plaag ongedierte die een winstgevende oogst in de weg staan. Nee, het meeste geld verdien je nog door alleen voor je eigen gebruik wiet te kweken.

Toch zijn we eens gaan rekenen; wat kost een broodkwekerij thuis? Hoeveel tijd gaat erin zitten en hoeveel geld kun je eraan overhouden? We gaan uit van een kleine broodkwekerij met twee 600 Watt HPS kweeklampen in een kweektent van 2 bij 2 meter in een leegstaande slaapkamer. De kosten gaan zoals gewoonlijk voor de baten uit, dus daar beginnen we mee.

Kosten kweekbenodigdheden

Om met kweken te kunnen beginnen, heb je het een en ander nodig, te weten een kweektent, kweeklampen, een goede afzuiger, luchtslangen, een koolstoffilter, potten, wietzaad (of stekken) plantenvoeding en aarde. Er zijn eenmalige kosten en terugkerende kosten waardoor een tweede of derde kweek lucratiever is dan een eerste.

 • Kweektent (2 x 2 x 2 meter): €300,-
 • Kweeklampen (2x 600 Watt HPS): €200,-
 • Timer met relais: €99,-
 • Luchtverversing (afzuiger +/- 800M3/uur + luchtslangen): €160,-
 • Ventilators (2st.): €50,-
 • Koolstoffilter (+/- 800 M3/uur): €125,-
 • Potten (64 stuks van 11 liter): €90,-
 • Stekken (64 x gem. €2,50): €160,-
 • Aarde: €150,-
 • Meters (pH, EC, thermo/hygro): €200,-
 • Overige materialen (stekkers, duct tape, verlengsnoer, maatbekers etc.): €50,-
 • Energie (1386 uur x 1400 Watt): €400,-

Hiermee komen we op de gemiddelde opstartkosten van €1984,- euro. Een aanzienlijk bedrag dat de eerste winst meteen al behoorlijk drukt. Het kan waarschijnlijk iets goedkoper maar een minimale investering van €1400,- ben je al snel kwijt voor een binnentuin van dit formaat. Om dat alleen terug te verdienen zul je al zo’n 500 gram wiet alleen moeten kweken bij een prijs van rond de 4 euro per gram.

Loonkosten

Maar er zijn meer kosten waarvan de tijd die je investeert misschien wel het belangrijkste is. Want hoewel je het misschien wel best leuk vindt om wiet te kweken, gaat er ook veel tijd in zitten. Elke week een paar keer voedingswater aanmaken en water geven, potten vullen, aarde slepen, knippen et cetera. We weten natuurlijk niet wat jij overdag verdient maar laten we uitgaan van het minimum bruto uurloon voor ongeschoold werk: €8,80.

Gemiddeld ben je dagelijks ongeveer een uur bezig om de wietplanten te verzorgen, en met een gemiddelde kweekronde van 12 weken (twee weken voorgroeien/wortelen, twee weken op 12/12 en 8 weken daadwerkelijke bloei) kom je op 12 weken x 7 uur x €8,80 = €739,20 euro. Een schraal loon, de meeste mensen zullen meer verdienen voor hun arbeid.

We zijn niet flauw en rekenen voor het gemak even geen huurkosten van de ruimte die de binnentuin inneemt in je huis, maar eigenlijk zou dat ook nog meegerekend moeten worden. Op naar de opbrengst!

Wiet knippen is een tijdrovende klus. Foto: Victoria43, Shutterstock

Opbrengst

Voor de opbrengst zulle we moeten schatten. Een gevorderde kweker kan met HPS kweeklampen namelijk gemiddeld maximaal 1 gram per Watt kweken. Een beginner zal echter eerder 0,5 gram per Watt kweken. We gaan ertussenin zitten en rekenen een hele goede oogst van 0,75 gram per Watt. Uitgaande van 1200 Wat aan kweeklicht, komen we dan op een opbrengst van 900 gram wiet.

Vervolgens gaan we de wiet verkopen. Coffeeshops kopen niet zomaar wiet in van kleine thuiskwekers maar ervan uitgaande dat je je wiet kwijt kunt, krijg je gemiddeld 4 euro per gram afhankelijk van de soort en de kwaliteit. 900 gram x €4,- is een winst van €3600,-.

De netto winst voor deze binnentuin komt daarmee op €3600,- minus €739,20 loonkosten minus een investering van €1984,- is €867,80 euro voor drie maanden werk. Gedeeld door minimaal drie maanden is dat dus een kleine €300,- euro per maand.

Wiet kweken voor de winst is dus minder lucratief dan je wellicht zou denken, en je loopt een hoop risico. Maar het moet gezegd, als we de eenmalige kosten even buiten beschouwing laten, komen we voor toekomstige kweekrondes uit op een winst van een kleine €700,- euro per maand.

Een aanzienlijk lagere winst dan je wellicht verwacht had. En dan komt daar nog bij dat je het risico loopt om je woning kwijt te raken en een fikse boete te krijgen. Gemiddeld wordt een kweker die op deze schaal kweekt, volgens schattingen door de politie, namelijk binnen vijf oogsten gepakt. Het openbaar ministerie gaat dan voor het gemak namelijk uit van een gemiddelde van bijna 30 gram per plant en rekent een aantal oogsten en prijs per gram die ze zelf aannemelijk acht. Voor vier oogsten kom je dan al snel uit op een boete van boven de €30.000,- euro!

Voor eigen gebruik

Beter kweek je dus alleen voor eigen gebruik wiet, met een led kweeklampje van 100 Watt en een klein kweektentje niet groter dan je koelkast, loop je nauwelijks tot geen risico. Mocht je gepakt worden en je hebt minder dan 5 planten, dan kom je er meestal zonder straf vanaf. Omdat je alle wiet vervolgens zelf consumeert en het dus niet hoeft et kopen, kun je een prijs per gram van minimaal €10,- euro rekenen, en bespaar je bij een oogst van 0,75 gram per Watt dus al €750,- euro. Dat slaapt en rookt toch een stuk lekkerder!

[Openingsfoto: Thanakrit Homsiri, Shutterstock]
(advertenties)