(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op 1 juni dit jaar adviseerde het Nederlands Huisartsen Genootschap om géén medicinale cannabis voor te schrijven. Ook in de praktijk blijkt het aantal medici dat mediwiet omarmt vies tegen te vallen. Hoe anders is dat in de VS. Uit een peiling van Medscape Medical News blijkt dat er daarginds een ruime meerderheid van de medische beroepsgroep voorstander is van legalisering van zowel medicinale als recreatieve wiet!

Nederlandse medici lopen achter bij VS

Opvallende verschillen dus tussen de medische professionals in Nederland en in de VS. Waaraan dat precies ligt kunnen we onmogelijk met zekerheid zeggen, maar het feit dat de legalisering in Noord-Amerika mijlenver vooruitloopt op het achterlijke war on drugs-beleid van ons zal er zeker en vast mee te maken hebben.

Ook is het een feit dat er hier verhoudingsgewijs nog maar zeer mondjesmaat cannabis wordt voorgeschreven door artsen. Wil je daar alle details over lezen, dan verwijzen we je graag door naar het artikel ‘Huisarts schrijft vaker mediwiet voor maar aantallen blijven laag‘, dat onze collega’s van Mediwietsite in september schreven.

Nee, dan Amerika. Inmiddels in enkele jaren uitgegroeid tot een soort van nieuw cannabis walhalla. Zeker voor de consumenten, maar toch ook voor de patiënten daar. Zij kunnen inmiddels al in 30 van de 50 staten terecht voor legale, door de arts voorgeschreven medicinale cannabis. En nu blijkt dat die artsen maar ook andere professionals in de medische wereld ook veel positiever staan ten aanzien van wiet.

Opiniepeiling onder medische professionals

Uit een poll van Medscape Medical News (MMN) blijkt namelijk dat er een ruime meerderheid is onder medici die ronduit voorstander is van legalisering van cannabis, medicinaal én recreatief. MMN plaatste in mei een enquête online die uiteindelijk door 1800 medische professionals is ingevuld: 1054 verpleegsters, 417 artsen, 171 professionals in de gezondheidsbusiness, 79 psychologen en 79 apothekers.

MMN stelde 2 centrale vragen: ‘Zou recreatieve wiet landelijk gelegaliseerd moeten worden?’, en ‘Zou medicinale cannabis landelijk gelegaliseerd moeten worden?’

Een stevige meerderheid van de medische professionals in de VS is voorstander van legalisering van zowel medicinale als recreatieve cannabis… [foto: Lifestyle discover/Shutterstock]

Ook ruime meerderheid voor legale funwiet

Uit de resultaten blijkt dat de beroepsgroep in de VS een stuk liberaler – en in onze ogen dus verstandiger – denkt dan de medische collega’s hier, want 67% zegt de legalisering van mediwiet te steunen en ook nog altijd 53% is voor legalisering van funwiet.

Onderverdeeld naar de verschillende beroepsgroepen onder de medische professionals, ziet het er zo uit:

  • Verpleegsters: 82% voor legale medicinale cannabis, 57% voor legale recreatieve cannabis
  • Health business: 88% voor mediwiet, 72% voor funwiet
  • Apothekers: 71% voor mediwiet, 54% voor funwiet
  • Psychologen: 82% voor legale medicinale cannabis, 61% voor legale recreatieve cannabis

Wiet als medicijn adviseren ja, zelf roken nee

En dan het adviseren van wiet als medicijn. Zoals gezegd gebeurt dat in Nederland slechts mondjesmaat, maar hoe zit het met medici als ze ergens praktiseren waar cannabis legaal is, zoals in 30 Amerikaanse staten plus hoofdstad Washington D.C. al het geval is? Op die plekken raadt 59% van de artsen wiet als medicijn aan, net als 52% van de apothekers en 59% van de verpleegsters.

Of we ook nog een kritiekpuntje hebben? Jazeker, als ze gevraagd worden of ze zélf ook cannabis gebruiken, rapporteert een meerderheid van niet. Niet medicinaal en niet gewoon voor de lol. Bij psychologen komt het nog wel enigszins regelmatig voor maar bij artsen (6%), verpleegsters (6%) en apothekers (8%) halen we niet eens de tien procent… Maar verder dus niets dan lof voor de Amerikaanse medische beroepsgroep!

[openingsbeeld: Blablo101/Shutterstock]
(advertenties)