(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sorry mensen, maar het lijkt erop dat Dokter Groen het levenstempo van de mensen in de Caraïben heeft overgenomen. Het heeft namelijk bijna een week geduurd voor hij eindelijk besloot zijn Gorilla Glue planten te oogsten. De wiet is dus nog niet droog en we hebben ook nog geen oogstgewicht helaas. Wel een mooi verslag van het drogen op de Dr. Groen manier. Heel erg relaxed dus…

Mañana, klonk afgelopen week steeds door mijn hoofd wanneer ik me bedacht dat ik mijn Gorilla Glue planten eigenlijk zou moeten oogsten. Ik heb de oogst dus een paar dagen voor me uitgeschoven maar inmiddels hangen alle negen planten ondersteboven te drogen in mijn tent en staat mijn kweekkast leeg.

Donkere periode

Soms is het best goed om ergens je tijd voor te nemen, waarom zou je haasten met iets als je het ook rustig en goed kan doen? Ik heb de uitgestelde dagen namelijk wel benut en de planten liefst vier dagen in het pikkedonker laten staan.

Zo’n extra lange donkere periode vlak voor de oogst kan ervoor zorgen dat er wat meer cannabinoïden gevormd wordt in de trichomen. Omdat er in deze donkere periode ook geen stralingswarmte van een lamp op de planten schijnt, daalt de temperatuur. Ook dat zou de potentie van de wiet ten goede komen. Puur voor de foto heb ik het licht even aangezet, maar zo stonden de planten er tijdens deze donkere uurtjes bij in mijn droogtent.

Tot 30% meer THC..?

Zoals bij zoveel van dit soort technieken zijn er voor- en tegenstanders. Voor mij kwam het vooral goed uit omdat ik een beetje lui was afgelopen week. Toch schijnt het wel onderzocht te zijn wat een extra donkere periode voor de oogst oplevert. En wel door de Stichting Institute of Medical marijuana (SIMM, de eerste legale cannabisproducent van Nederland) in samenwerking met TNO en de Universiteit van Leiden.

In dat onderzoek verdeelden ze een groep oogstrijpe planten in tweeën. Het ene deel werd voor de oogst 72 uur in het donker gezet, de rest werd direct geoogst. Achteraf werd de wiet getest waarbij bleek dat sommige wietsoorten door de donkere periode tot 30% meer THC aan hadden gemaakt. De hoeveelheid CBD en CBN bleef gelijk. Helaas heb ik geen link naar dit onderzoek, je zult het dus even moeten aannemen van me. Baat het niet, dan schaadt het in ieder geval ook niet. De Gorilla Glue toppen zitten in ieder geval overvol met trichomen, kijk maar.

No-till tuinieren

Het loont ook om eens een paar dagen de tijd te nemen om na te denken over je volgende ronde. Ik weet nog niet welke soort ik hierna zal kweken, maar wel dat mijn planten deze ronde tot de laatste dagen donkergroen van kleur zijn gebleven. De grond moet dus nog vol met voedingsstoffen zitten. Logisch ook wel want ik heb een fifty-fifty mengsel van compost en moestuingrond gebruikt.

De aarde bevatte een bodemleven en dat heeft de planten goed gedaan. Langs de oude wortels groeien waarschijnlijk ook al de nodige nuttige schimmels die de wortels beschermen en helpen met het opnemen van voeding. Vandaar dat ik besloten heb om de aarde de komende keer nog eens te gebruiken. Ik zal de aarde ook niet doorspitten maar de nieuwe planten er straks rechtstreeks inzetten. Op deze manier kunnen de nieuwe wortels gebruik maken van microben die al in de aarde zitten en het wortel- en schimmelstelsel van de oude planten. Dit heet no-till tuinieren en krijgt de laatste tijd steeds meer aanhangers, zoek het maar eens op.

Volgende week

Ik heb trouwens gelijk met de zeven planten, ook de twee fenotypen die nog in het licht stonden geoogst. De twee kregen wel erg veel bruine bloeiharen en het zou zonde zijn om de kast veel langer leeg te laten vanwege deze twee planten. Bovendien wil ik jullie volgende week graag een totaalgewicht laten weten, want die valt volgens mij helemaal niet tegen. Ik denk zeker dat ik de 1 gram per Watt barrière weer doorgebroken heb. Bedenk dat de ledlamp van de CNNBS G-Kit slechts 100 Watt aan stroom verbruikt!

Goed, volgende week weten we het pas zeker. Tot het zover is laat ik jullie achter met nog wat smakelijke foto’s van de oogst. Wil je trouwens ook mijn oude foto’s eens bekijken of in hoge resolutie downloaden? Dat kan op mijn Flickr fotopagina, alle foto’s zijn vrij te gebruiken onder een zogenaamde creative commons licentie.

Dr. Groen

(advertentie)