(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als ex-hovenier heeft Finn de nodige ervaring met buitenplanten. Binnen kweken is echter nieuw voor hem, en ervaring van buiten kun je niet altijd één op één binnen toepassen. Lieve Muna legt uit waarom je stikstof, fosfor en kalium beter niet zelf kunt mengen, hoe het zit met LED licht en waarom overdruk een praktisch probleem oplevert voor wietkwekers. 

Met de beste bedoelingen maken kwekers het zichzelf soms onnodig moeilijk, en ik denk dat dat ook aan de hand is met de vraagsteller van vandaag. Finn stuurde mij in de laatste week van 2021 en in de eerste week van 2022 zijn vragen. Omdat hij dat buiten al eerder met succes deed, wil hij voor zijn eerste binnenplanten ook zijn eigen plantenvoeding mengen. In zijn tweede mail komt hij daar zelf al een beetje van terug, maar heeft hij wel een paar nieuwe vragen over LED verlichting en kweken in een kweektent met overdruk.

 

Naam
Finn
Onderwerp
Voedingsschema NPK
Bericht
Hoi Muna, ik heb na mijn buitenplanten een kweektent van 2 bij 1 bij 2 meter hoog aangeschaft, met 5 planten erin. Ik ben van plan om ze de tijd te geven, zodat ik ze zo groot mogelijk kan laten worden. Op zich gaan ze goed maar het kan altijd beter 😉 Echter ben ik nu van vaste voeding (waarmee ik als ex-hovenier weinig moeite had om mijn planten huge te laten worden) overgegaan op vloeibare voeding. Ik heb 2 potten met kokos en 3 met aarde (40%turf, 40%compost, 8% vermiculiet, 12% perliet).

Echter wil ik net als de grond, mijn plantenvoeding gewoon zelf mengen. Net zoals ik buiten deed maar toen met de natte vinger, aangezien ik nogal wat andere soorten planten heb grootgebracht. Dat heb ik alleen nog nooit binnen gedaan dus houd ik nu een NPK-schema aan. Echter zijn deze heel lastig te vinden (ik heb er maar één kunnen vinden). Want alle schema’s geven aan welke voeding ik moet kopen en wanneer ik die moet geven… Het NPK-schema dat ik nu gebruik, daar twijfel ik sterk aan omdat ik als plantenkenner de waardes heel onlogisch vind. Ik heb het schema toegevoegd en vroeg me af of je me misschien kan helpen met een beter NPK-schema zonder zo overdreven veel stappen ook, ik switch toch maar 2x maximaal 3x van voeding. Groet, Finn

Bijlagen

 

Hoi Finn, leuk dat je schrijft en bedankt voor je vragen. Ik heb je straks nog het een en ander te vertellen over het kweken van grote planten, de LED verlichting en het medium (de kokos en de aarde) maar ik begin even met het zelf mengen van plantenvoeding in de juiste NPK-verhoudingen. De reden waarom je geen NPK-voedingsschema’s kunt vinden, is omdat dat erg lastig is om goed te doen.

Zelf NPK’s mengen

De optimale NPK-verhouding varieert namelijk niet alleen per fase van de plant, maar is ook afhankelijk van het medium waarin je planten staan. Jouw planten op kokos hebben bijvoorbeeld een andere voeding nodig dan je planten die in aarde groeien. Daarnaast hebben wietplanten niet alleen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) nodig maar ook micronutriënten zoals ijzer, zink, calcium, borium, koper en mangaan om er maar een paar te noemen.

Bovendien is kant en klare plantenvoeding – zoals je zelf in je tweede mail ook al schrijft – helemaal niet zo duur, en bevat het alles wat wietplanten nodig hebben. Zulke voeding wordt ook meteen geleverd met een passend voedingsschema, zodat je precies geeft wat je planten nodig hebben wanneer ze het nodig hebben. Zelf mengen is niet alleen onnodig moeilijk, maar losse componenten worden ook nauwelijks te koop aangeboden. Canna heeft zo’n beetje als enige voedingsproducent mononutriënten maar schrijft daar zelf bij op hun website dat je deze alleen moet gebruiken om een tekort aan te vullen, en alleen als je weet wat je doet.

Kortom: ik adviseer je om niet zelf te gaan mengen maar een kant en klaar product te kiezen. Hou het bij één merk want dat is goed op elkaar afgestemd. Je kunt jezelf geld besparen door alleen aarde of kokos te gebruiken, want idealiter heb je daar ook aparte voeding voor nodig. Over naar je tweede mail…

 

Naam
Finn
Onderwerp
LED belichting, overdruk & voedingsschema NPK
Bericht
Hey Muna, ten eerste nog een gelukkig nieuwjaar! Ik had vorige week een vraag ingestuurd, of je voor mij een voedingsschema hebt dat enkel uit 2 fases (max 3) bestaat (groei en bloei). En of je me eventueel kunt adviseren wat ik het beste kan kopen. Misschien zie ik van zelf mengen toch af omdat ik zie dat de voeding vrij voordelig is. Maar als het kan, doe ik het toch graag zelf.

Nu heb ik nog een vraag over mijn belichting. Ik heb boven de 5 planten 1x 600 Watt (met groei en bloeistand waarvan er meestal maar 1 aan staat, dus zeg maar 300 Watt) en 1 x100 Watt hangen, en verder belicht ik ze van alle kanten doormiddel van 4 full spectrum groei-ledstriplampen van 45 Watt. Dat leek mij het beste zodat ze ook van de zijkanten extra belicht worden. Maar aangezien dit mijn eerste binnenkweek is twijfel ik overal over, en ik maak liever geen fouten. Ik begin dus ook te twijfelen of het wel goed is om ze van de zijkant en onderkant te belichten. Ook probeer ik de lampen geleidelijk op te bouwen en weer af te bouwen; tegelijkertijd doe ik dat ook met de temperatuur. Is dit slim of denk ik dat zelf alleen maar? Ik kan namelijk geen info vinden van mensen die het ook zo doen.

Mijn laatste vraag gaat over de luchtdruk in mijn tent. Zoals de meeste mensen afzuiging gebruiken doe ik het tegenovergestelde; ik blaas er lucht in zodat de druk juist hoger is en pers het eruit via een kleine opening van ongeveer 5 cm, in de verste hoek van de tent van waar ik inblaas. Ik heb dit gewoon gedaan door een ventilator aan een van de aansluitpunten voor afzuiging van de tent te tapen, en het lijkt goed te werken. De hele tent staat lekker bol en voel hem goed blazen op de uitgang, en de plantjes dansen tegelijkertijd rustig door het windje. Alleen maak ik me nu zorgen of de druk niet te hoog kan zijn? Ik gebruik namelijk geen luchtdruk meter of zo.

Kan je op al mijn vragen een kort antwoord geven of uitgebreid mag ook als je wilt natuurlijk 😀 Alvast bedankt! Ik stuur nog wat extra foto’s na zodat je een goed beeld hebt van mijn set up qua belichting

Peace, Finn

Bijlagen 

Ik zie dat je lekkere grote potten (en kratten en dozen) gebruikt. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het grote formaat planten dat je wenst te kweken, en het klopt ook dat je in grote potten grotere planten kunt kweken. Het is daarbij alleen wel zo dat je voor grote wietplanten ook veel licht moet hebben. En nou heb je inderdaad veel LED kweeklampen, alleen twijfel ik een beetje over de kwaliteit daarvan.

LED kweeklicht

Ik zeg dat omdat de planten nogal dun en lang zijn, en vrij kleine bladeren hebben. Dit zegt me dat de planten wat licht tekort komen want een wietplant met voldoende lichtdruk zal nooit zo gaan strekken. De planten strekken namelijk omdat ze te weinig licht krijgen; door het hogerop te zoeken hopen ze meer licht op te kunnen vangen. Als ex-hovenier moet je weten dat planten in de natuur altijd naar het licht toe groeien.

Controleer daarom even het échte verbruikswattage van je lampen, en dan met name die met aparte groei- en bloeistand. Ik denk persoonlijk dat die geen 600 Watt verbruikt, maar aangeprezen werd als een LED die een 600 Watt HPS (assimilatie) lamp zou kunnen vervangen. Helaas is dit meestal maar een verkooppraatje, en kun je beter kijken naar het werkelijke verbruik van een LED kweeklamp. Betrouwbare merken vermelden dan ook altijd het werkelijke verbruik van een lamp. Aan de hand van de oppervlakte van je kweekruimte, en de kwaliteit van de LED’s kun je goed bepalen hoeveel Watt aan licht je nodig hebt. Hier is een artikel waarin dat uitgelegd wordt.

Van de zijkant belichten kan helpen om lager aan je planten ook wat mooiere toppen te kweken, maar je doet er meestal toch beter aan om te investeren in een goede kweeklamp boven je planten. De reden hiervoor is simpel: de bovenste toppen worden altijd het dikste en het grootste. Dit heeft vooral te maken met plantenhormonen die zich bovenin je planten bevinden. Zelfs als al het licht van de zijkant komt, zullen de bovenste toppen daardoor nóg het grootste worden.

Luchtdruk

Op zich is het goed voor wietplanten om in een ruimte met overdruk te groeien. Hoe hoger de luchtdruk, hoe meer CO2 deeltjes het bevat, en dat is een van de factoren die planten nodig hebben voor fotosynthese. Er zijn echter maar weinig kwekers die met overdruk werken omdat het een praktisch probleem oplevert, namelijk geuroverlast.

Ik weet niet of je een koolstoffilter gebruikt, maar dat ga je wel nodig hebben als je wietplanten gaan bloeien. Zo’n filter sluit je normaal gesproken aan op de afzuiger van je kweektent, zodat alle lucht die de tent verlaat eerst door het filter moet. Kweek je met overdruk, dan heb je niet helemaal in de hand waar de lucht de tent verlaat. De meeste lucht zal inderdaad wel door het gat geperst worden dat je daarvoor gemaakt hebt, maar er zal ook veel lucht ontsnappen via ritsen, naden en kiertjes. Omdat deze lucht ongefilterd is, zullen op deze manier ook veel geurtjes ontsnappen, en is het risico op geuroverlast groot.

Nou Finn, ik hoop niet dat ik je ontmoedigd heb maar wel gestimuleerd om het een en ander aan te passen. Uiteindelijk zal het alleen maar tot een betere opbrengst en meer kweekplezier leiden. Ik begrijp ook dat de verleiding groot is om met wietplanten, licht en lucht te experimenteren maar beproefde methodes en producten werken in de meeste gevallen toch beter.

-xxx- Muna

(advertentie)