(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze Lieve Muna beantwoord vandaag een vraag die al een tijdje in haar mailbox zat, dus hopelijk leven de kleine slappe autoflowers nog. Zo niet, dan kan hij met haar advies sowieso een herhaling van het probleem voorkomen. Snel over dus naar de slappe en kleine maar wel bloeiende autoflowers van Jarvin. 

Ik krijg meer vragen binnen dan ik in mijn wekelijkse rubriek kan beantwoorden. Dus soms blijft er wel eens een vraag liggen. Hopelijk neemt Jarvin het me niet kwalijk, want zijn planten lijken inderdaad in noodweer te verkeren. Lees maar mee.

 

Naam
Jarvin Daems
Onderwerp
Slappe en verdorde bladeren
Bericht
Hoi Lieve Muna, een paar weken geleden had ik al eens een bericht gestuurd met wat vraagjes. Het is een paar weekjes later nu en ik heb al een aantal dingen geprobeerd. Gestopt met voeding, drie dagen geen water gegeven, terug begonnen met 1/4 de van de voorgeschreven voedingshoeveelheid…

Ik krijg het probleem dus echt niet opgelost en denk dat de planten al stilletjes aan gaan bloeien. De bladeren begonnen eerst allemaal naar beneden te hangen en vervolgens begonnen de onderste bladeren ook vanaf het punt uit te drogen. Nu deze onderste bladeren helemaal zijn uitgedroogd krijgen de bladeren erboven net hetzelfde probleem, en ik veronderstel dat dit dus verder naar boven zal gaan.

Is het misschien mogelijk mij deze keer wel een antwoord te kunnen geven? Ik zou er echt super hard mee geholpen zijn. Heb al uren versleten aan het opzoeken wat de mogelijke problemen zouden kunnen zijn, zodat ik iets zou kunnen leren voor mijn volgende kweek. Alvast bedankt!

Led kweeklamp 100W, Plagron alga grow en alga bloom voeding, altijd kraantjeswater, temperatuur 18-20° bij licht en 14-16° in het donker.
Groetjes!

Bijlagen

 

Hoi Jarvin, mijn excuus voor mijn late antwoord. Ik krijg altijd veel vragen en kan daardoor niet altijd iedereen meteen beantwoorden. Ik hoop voor je dat je planten nog leven maar eerlijk gezegd denk ik dat je beter af bent als je even helemaal opnieuw begint. Deze autoflowers staan inderdaad al in bloei en meer dan een paar gram zul je er sowieso niet meer vanaf kunnen halen. Er zijn een paar dingen aan de hand volgens mij, en als je die weet te veranderen dan zal het volgende keer vast en zeker beter gaan.

Om te beginnen kweek je zo te zien op kokos en zou je dus eigenlijk ook voeding voor kokos moeten gebruiken. Plagron heeft daarvoor bijvoorbeeld cocos a + b voeding maar er zijn meer merken met een lijn voor kokos. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je bij kokos altijd wat extra calcium/magnesium moet geven. Dat heeft te maken met kationen die zich binden aan het calcium en magnesium uit het water.

Dat gezegd hebbende denk ik nog niet eens dat de voeding het probleem is geweest. Ik heb eerder het vermoeden dat de planten te droog hebben gestaan. Het is namelijk zo dat je kokos eigenlijk nooit moet laten uitdrogen. Bij aarde laat je tussen de waterbeurten door de toplaag altijd wat indrogen, voordat je weer nieuw water geeft. Als je dit bij kokos doet, dan ontstaan er droge plekken in de kokos, die vervolgens heel moeilijk water opnemen. Zogenaamde dry pockets in het Engels.
Kokos houdt veel minder water vast dan aarde, en is zo luchtig dat overbewateren eigenlijk niet kan. Als je volgende keer weer op kokos gaat kweken, geef dan elke dag water en liefst met de juiste voeding voor kokos. Laat het nooit helemaal uitdrogen.

Aan de foto’s uit je eerste mail hierboven – ik heb ze er even bij gepakt – is ook goed te zien dat ze te droog stonden. De bladpunten krullen daar bijna in een hoek van 90 graden omlaag, wat een teken is van te veel stikstof. Doordat de kokos uitdroogde, werd het weinige voedingswater waarschijnlijk erg geconcentreerd. En autoflowers die in de problemen komen, beginnen daardoor ook vaak eerder aan hun bloeifase. Ik denk dat dat bij jou ook gebeurt is.

Verder is de temperatuur ook wat aan de lage kant. Ik denk niet dat het hieraan gelegen heeft maar het heeft ook zeker niet meegeholpen. Probeer de temperatuur wat te verhogen zodat het overdag rond de 25 – 26 graden is, en ’s nachts tussen de 18 en 20 graden. Eigenlijk zou het niet onder de 15 graden moeten worden, want dat remt de groei van je planten ernstig.

Ik hoop dat je volgende kweek beter gaat Jarvin, en nogmaals sorry voor mijn late reactie.

-xxx- Muna

(advertentie)